Καταγγελίες για τα τροφεία των παιδικών σταθμών στο Δήμο Ζωγράφου

0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε οικογένειες μια κοινωνικά άδικη πρακτική που ακολουθείται από τον Δήμο Ζωγράφου σχετικά με την εισφορά των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της περιοχής.

Όπως καταγγέλλουν, αθροίζουν στο τακτικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των γονέων τα ποσά της αποζημίωσης και του επιδόματος ανεργίας που έλαβαν απολυμένοι την προηγούμενη οικονομική χρονιά! Έτσι, γονείς που έχασαν τη δουλειά τους και υποβάλλουν αίτηση για μείωση ή απαλλαγή της εισφοράς για τα τροφεία των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, εισπράττουν το…«δεν δικαιούσθε» λόγω αυτής της πρακτικής στον υπολογισμό του εισοδήματος.

Η οικονομική επιτροπή του δήμου απορρίπτει, κατά πλειοψηφία, συνεχώς αιτήσεις δημοτών «διότι», όπως αναφέρει επαναλαμβανόμενα στο σκεπτικό των αποφάσεών της, τα αιτήματα «δεν εμπίπτουν στα κριτήρια απαλλαγής ή μείωσης τροφείων σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 263/25.7.2012 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Τι είχε αποφασισθεί το 2012; Η οικονομική επιτροπή είχε προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της εισφοράς των τροφείων των παιδικών σταθμών του Δήμου Ζωγράφου.

Καθιερώθηκαν εννέα κλίμακες δηλωθέντος εισοδήματος των γονέων και αποφασίστηκαν αλλαγές «με τρόπο όσο πιο δίκαιο γίνεται», αλλά «με τη διασφάλιση ότι οι μειώσεις των τροφείων θα έχουν συνολικά μικρότερο οικονομικό αποτέλεσμα από τις όποιες αυξήσεις»…

Επιβλήθηκε αύξηση κλιμακωτή, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στην Εφορία. Παράλληλα είχε καθορισθεί η «απαλλαγή» από τα τροφεία για ορισμένες «ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες» (πολύτεκνες, μονογονεϊκές και τρίτεκνες οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, άνεργοι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς εφόσον το συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ κ.ά.), καθώς και «έκπτωση 50%» για γονείς που έχουν δύο παιδιά σε παιδικούς σταθμούς κ.ά.

Όμως, γονείς που ζητούσαν μείωση ή απαλλαγή τροφείων διαπίστωσαν ότι οι αιτήσεις τους απορρίπτονταν επειδή συνυπολογιζόταν στο τακτικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των γονέων η αποζημίωση απόλυσης και το επίδομα ανεργίας που έλαβαν την προηγούμενη οικονομική χρονιά.

Όπως λένε γονείς οι οποίοι διαμαρτύρονται γι’ αυτή την τακτική, η δημοτική Αρχή (ΠαΣοΚ), συνεπικουρούμενη από τη δημοτική παράταξη της ΝΔ, ακολουθεί μια «φορομπηχτική» πρακτική που ξεπερνά ακόμα και… το υπουργείο Οικονομικών. Θυμίζουν ότι με τη φορολογική νομοθεσία, η αποζημίωση λόγω απόλυσης φορολογείται για ποσά που ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ και δεν προσμετρείται στο συνολικό εισόδημα για τον υπολογισμό της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Επιπλέον, δεν συνυπολογίζεται στο ετήσιο εισόδημα για τη χορήγηση επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους.

Όσο για το επίδομα ανεργίας, προσμετρείται στο συνολικό εισόδημα για την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά εξαιρείται από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τη χορήγηση επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους. Η οικονομική επιτροπή στον Δήμο Ζωγράφου με αποφάσεις της, κατά πλειοψηφία (υπερψηφίζουν εκπρόσωποι ΠαΣοΚ και ΝΔ, ενώ καταψηφίζει η Λαϊκή Συσπείρωση – δημοτική παράταξη του ΚΚΕ), απορρίπτει αιτήματα απαλλαγής ή μείωσης τροφείων, ταμπουρωμένη πίσω από τις εισοδηματικές κλίμακες και τα κριτήρια.

Και μετά από όλα αυτά το… παράδοξο είναι ότι ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Καλλίρης(προέρχεται από το ΠαΣοΚ), όπως έλεγαν γονείς που διαμαρτυρήθηκαν, τους απάντησε ότι όντως είναι «κοινωνικά άδικο» να απομυζά ο δήμος χρήματα από αποζημιώσεις απόλυσης και επιδόματα ανεργίας…

Τι δήλωσε στο «Βήμα » ο δήμαρχος Ζωγράφου
Όπως επεσήμανε ο κ. Καλλίρης, μιλώντας στο «Βήμα», ο δήμος από το 2011 έχει εξασφαλίσει τη σίτιση όλων των παιδιών στους δημοτικούς σταθμούς (μέχρι τότε καλυπτόταν το 40%), ενώ από τις περίπου 790 αιτήσεις για εγγραφή παιδιών στους παιδικούς σταθμούς έχουν γίνει δεκτές οι 750 (όσες απορρίφθηκαν αφορούσαν οικογένειες με υψηλά εισοδήματα).

«Προτεραιότητά μας είναι οι άνεργοι, οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, οι πολύτεκνοι, τα φτωχά νοικοκυριά. Η απόφαση για την εισφορά ως προς τα τροφεία έγινε με αυτή την πρόνοια, ώστε να εισφέρει κανείς κλιμακωτά με βάση το εισόδημά του. Δεν μπορείς να προβλέψεις, όταν θέτεις ένα γενικό πλαίσιο, περιπτώσεις οι οποίες κατά την εφαρμογή μιας απόφασης μπορεί να προκύψουν» υπογράμμισε ο κ. Καλλίρης.

«Είμαστε ανοιχτοί ως δήμος να επανεξετάσουμε περιπτώσεις ανθρώπων που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί. Είτε με προσφυγή στο δημοτικό συμβούλιο, είτε με διερεύνηση από την πλευρά των υπηρεσιών και εμού, ως δημάρχου, τέτοια ζητήματα θα λυθούν. Θα επανεξετασθούν κατά περίπτωση» τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Ο Δήμος Ζωγράφου έχει αναπτύξει τεράστιο κοινωνικό έργο. Έχουμε ένα κοινωνικό φροντιστήριο, τρία κοινωνικά παντοπωλεία σε συνεργασία με την Εκκλησία και αναπτύσσουμε δράσεις στήριξης για τους έχοντες ανάγκη και τους αδύναμους οικονομικά δημότες μας».

Πηγή:http://www.tovima.gr/society/article/?aid=563031