Η επίσημη επιστολή του Singleparent.gr για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

0

Σε συνέχεια του προσχεδίου προκήρυξης και της δημόσιας διαβούλευσης του Σχεδίου Πρόσκλησης για τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 2015-2016, το Singleparent.gr έστειλε επιστολή με ερωτήματα-παρατηρήσεις και αναμένουμε απαντήσεις.

Σας παραθέτουμε την επιστολή όπως τη στείλαμε τη Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στους αρμόδιους φορείς και έχει ως εξής:

«Αγαπητοί κύριοι,

Σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης Σχεδίου Πρόσκλησης για τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» θα ήθελα- ως νόμιμος εκπρόσωπος της ιστοσελίδας Singleparent.gr, που αφορά τη μονογονεϊκή οικογένεια, και έχοντας συγκρίνει τη περσινή προκήρυξη με το φετινό προσχέδιο- να σας καταθέσω τις παρακάτω παρατηρήσεις-απορίες μας.

α)  Διαχωρισμός χήρων και διαζευγμένων γονιών με άγαμες μητέρες:
Στο προσχέδιο διαβάσαμε ότι μονογονεϊκή οικογένεια θεωρείται μόνο η άγαμη μητέρα. Δεδομένου ότι ένας χήρος γονιός ή διαζευγμένος γονιός που μεγαλώνει το παιδί του μόνος, δεν είναι λιγότερο μονογονέας, υπάρχει κάποιος λόγος που γίνεται αυτός ο διαχωρισμός;

β) Γονείς σε διάσταση: Σύμφωνα με το προσχέδιο «Σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη τελεί σε διάσταση, απαιτείται και αίτηση διαζυγίου, καθώς επίσης και η βεβαίωση μεταβολής ατομικών στοιχείων της Δ.Ο.Υ., που να αποδεικνύεται η διάσταση. Τα ανωτέρω έγγραφα θα πρέπει να φέρουν ημερομηνία προ της δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης».
Κάποιοι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν αίτηση διαζυγίου καθώς πρόκειται για μια διαδικασία δαπανηρή, με αποτέλεσμα να χάνουν μόρια. Κατανοούμε ότι στη προκειμένη περίπτωση δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς ποιός γονιός είναι πραγματικά σε διάσταση και ποιός όχι, ωστόσο θα μπορούσε τουλάχιστον να λαμβάνεται υπόψιν όχι μόνο η αίτηση διαζυγίου αλλα εναλλακτικά η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που αποτελεί επίσημο κρατικό έγγραφο.

γ) Εκκαθαριστικό εφορίας: Όπως γνωρίζετε, ακόμη κι αν κάποιος υποβάλλει φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα, αυτή δεν εκκαθαρίζεται άμεσα. Συνεπώς, αρκετοί αιτούντες, όπως πέρσι έτσι και φέτος, δεν θα έχουν το εκκαθαριστικό για τα εισοδήματα του 2014 στα χέρια τους, νωρίτερα από τον Αύγουστο ίσως και το Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι΄αυτό;

δ) Εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου:  Σύμφωνα με το προσχέδιο «Σε περίπτωση απασχόλησης ορισμένου χρόνου, η ημερομηνία λήξης της απασχόλησης θα πρέπει να είναι μετά την έναρξη του Προγράμματος, ήτοι μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της σύμβασης θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον πεντάμηνη».
Οι εργαζόμενοι που η σύμβασή τους λήγει πρίν την 01/09/2015, θα δηλωθούν ως άνεργοι και θα προσκομίσουν τα ανάλογα δικαιολογητικά ή ως εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου; Διότι υπάρχουν για παράδειγμα αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που η σύμβασή τους έληξε τον Ιούνιο του 2015. Αυτοί οι ωφελούμενοι, θα κάνουν τα χαρτιά τους ως εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου ή ως άνεργοι;

ε) Έλλειψη χορήγησης μορίων στον άνεργο σύζυγο: Στη περσινή προκήρυξη υπήρχε μοριοδότηση για όσες άνεργες ωφελούμενες είχαν άνεργο σύζυγο. Φέτος στο προσχέδιο παρατηρούμε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Θα υπάρξει κάποια αλλαγή;

Σας ευχαριστούμε θερμά που μας δίνετε την ευκαιρία να θέσουμε τις απορίες και τις παρατηρήσεις μας και αναμένουμε εναγωνίως την απάντησή σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση»

Δείτε σχετικά: Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2015-2016: Αυτές φαίνεται να είναι οι φετινές αλλαγές!

Δείτε την ίδια την επιστολή εδώ

 

 photo epistoli espa_zps8eofjzbg.jpg