Η Εφορία δέσμευσε φοιτητικό επίδομα στέγασης, από μονογονεϊκή οικογένεια

0

Το σκληρό πρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών γνώρισε μια μονογονεϊκή οικογένεια στην Καβάλα, όταν η τράπεζα της δέσμευσε για λογαριασμό της Εφορίας τα χίλια ευρώ του φοιτητικού επιδόματος στέγασης. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση πανελλαδικά που το ελληνικό Δημόσιο δεσμεύει χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό σε οφειλέτη, σύμφωνα με την Ενωση Καταναλωτών Καβάλας.

Οπως έγινε γνωστό, πριν από μία εβδομάδα μια άνεργη μητέρα δύο παιδιών-φοιτητών, εκ των οποίων το ένα έχει διακόψει τις σπουδές του λόγω οικονομικής ανέχειας, υπέδειξε τον τραπεζικό της λογαριασμό στη Eurobank προκειμένου να της καταθέσει το κράτος το ετήσιο φοιτητικό επίδομα στέγασης που δικαιούται. Καθώς, όμως, ήταν οφειλέτρια στην Εφορία, διότι βρίσκεται σε οικονομική ένδοια, η τράπεζα προχώρησε στη δέσμευση των χιλίων ευρώ του επιδόματος!

Η ταλαίπωρη γυναίκα κατέφυγε στην Ενωση Καταναλωτών Καβάλας, που παρενέβη και τελικά αποδεσμεύτηκε το χρηματικό ποσό. «Τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα. Επιδόματα, συντάξεις και μισθοί, σύμφωνα με τον νόμο, απαγορεύεται να κατασχεθούν. Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα δέσμευσε τα χρήματα για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου και χρειάστηκε μια ολόκληρη διαδικασία για να τα αποδεσμεύσουμε. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό πανελλαδικά. Μέχρι πρόσφατα είχαμε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς τις τράπεζες, αλλά κανέναν έτσι αυθαίρετα για οφειλές στην Εφορία», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Καβάλας, Κατερίνα Γεροστεργίου.

Η Ενωση, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ενημερώνει τους πολίτες ότι οι τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα να δεσμεύσουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα διότι, σύμφωνα με το άρθρο 982 του Κ.Πολ.Δικ., είναι ακατάσχετο. Σε περίπτωση που οι πολίτες έρθουν αντιμέτωποι με δέσμευσή του από την τράπεζα θα πρέπει να υποβάλουν γραπτό αίτημα προς την τράπεζα για να ακυρώσει την εντολή.
Τελικά, με παρέμβαση της Ενωσης Καταναλωτών Καβάλας, αποδεσμεύτηκαν τα 1.000 ευρώ.

Πηγή: Efsyn.gr