fbpx

Δωρεάν μαθήματα Πληροφορικής και Αγγλικών μετά την ολοκλήρωση του σχολικού ωραρίου

| 23 Μαΐου 2018
ADVERTISEMENT

Θετικά τα μηνύματα από τον χώρο της εκπαίδευσης καθώς το Υπουργείο Παιδείας ήδη επεξεργάζεται και αναμένεται να φέρει προσεχώς προς ψήφιση νέο σχέδιο νόμου με αλλαγές που αφορούν τα μαθήματα στα σχολεία καθώς, το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά και την εξαίρεση των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση που τόσο πολύ επιθυμούν.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο  ραδιόφωνο του 24/7 ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προανήγγειλε ότι από την προσεχή σχολική χρονιά (2018-2019) στα σχολεία και ειδικότερα στην Γ’ Γυμνασίου, μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου θα γίνονται δωρεάν μαθήματα Πληροφορικής και Αγγλικών που θα οδηγούν σε κρατικά πιστοποιητικά.


ADVERTISEMENT

Προσεχώς η κατάργηση των Πανελληνίων

Μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων θα δημοσιοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια από τον Ιούνιο του 2020, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου  Αναλυτικότερα, εξήγησε ότι στόχος είναι να μπορούν περισσότερα παιδιά να σπουδάσουν αυτό που θέλουν, «σήμερα αυτό το ποσοστό είναι μόλις 30%». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει αυτόνομη παιδευτική διάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση. Δεν είναι αποκλειστικός σκοπός να βρει κανείς δουλειά αφού τελειώσει ένα πανεπιστήμιο».

Νέοι διορισμοί στην εκπαίδευση

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «Τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε το σχέδιο και τον αριθμό των διορισμών στην εκπαίδευση σε βάθος τριετίας. Συζητάμε με τους θεσμούς το σύστημα πρόσληψης, θα μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία. Από τον Σεπτέμβριο του 19 θα έχουμε κάθε Σεπτέμβριο μεγάλο αριθμό προσλήψεων στα σχολεία. Δώσαμε 1.000 θέσεις στα ΑΕΙ κ διαπιστώσαμε ότι πολλά πανεπιστήμια αργούν ενώ δεν επέλεξαν καμία από τις υποψηφιότητες.»

Το ζήτημα της Παραπαιδείας

Για το πρόβλημα της παραπαιδείας ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι “πρέπει να συζητηθεί με την κοινωνία. Θέλουμε να έχουμε τρίτη λυκείου ή όχι; Ενισχύουμε θεσμούς εκτός σχολείου. Πρέπει το σχολείο να αποκτήσει στη συλλογική συνείδηση το κύρος που είχε”.


ADVERTISEMENT

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

“Δεν υπάρχει θέμα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών” ξεκαθάρισε ο κ. Γαβρόγλου. Εξήγησε ότι θα γίνεται αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας μετά το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς και τόνισε: “Η πολιτεία δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να κρίνει τους εκπαιδευτικούς όταν τους έχει αφήσει αβοήθητους, ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί πολύ καλύτερα να βρει λύσεις στα εσωτερικά προβλήματα της σχολικής κοινότητας”.

Αναγνώρισε ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι πολύ χαμηλοί και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συστηματοποιεί την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ενώ “είμαστε σκληροί με πειθαρχικές κυρώσεις στους εκπαιδευτικούς με κακή συμπεριφορά”. Ομως ως προς τη γνωσιακή ανεπάρκεια, το ζήτημα είναι η επιμόρφωση και όχι η τιμωρία.

Η καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης

Αναφορικά με τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι “θα προχωρήσει, θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια, παρά τις αντιδράσεις. Τα νέα ζευγάρια θα διευκολυνθούν πολύ”.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ