Όχι το παιδί με μπουφάν στο κάθισμα αυτοκινήτου. Υπάρχουν ειδικά μπουφάν γι αυτό!

0

Συχνά ακούμε, πόσο επικίνδυνο είναι να ντύνουμε τα παιδιά μας με φουσκωτά, χειμωνιάτικα μπουφάν και να τα βάζουμε στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Αν δεν το έχεις ξανακούσει, επίτρεψέ μου να σου εξηγήσω.

Όπως εξηγούν παιδίατροι και εμπειρογνώμονες στην οδική ασφάλεια, τα περισσότερα χειμωνιάτικα παλτά και φουσκωτά μπουφάν εμποδίζουν τις ζώνες των παιδικών καθισμάτων των αυτοκινήτων να εφάψουν σωστά γύρω απ’ το παιδί με τη χαλαρότητα των ζωνών να φτάνει μέχρι και τους 8 πόντους.

Όπως καταλαβαίνεις, κατά τη διάρκεια μιας συγκρουσης, η ζώνη δεν θα μπορέσει να κρατήσει το παιδί ασφαλές στο κάθισμά του. Τα παιδιά, των οποίων οι ζώνες έχουν χαλαρότητα μεγαλύτερη από 8 εκατοστά, θα εκτοξευτούν μακρύτερα κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, καθιστώντας τα έτσι πιο ευάλωτα σε τραυματισμούς και θάνατο.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Για να δεις, τί εννοώ, δες το παρακάτω βίντεο:

Τώρα, που μπήκες στο νόημα, ότι το ντύσιμο του παιδιού σου στο αμάξι με ένα από αυτά τα φουσκωτά μπουφάν είναι ένα τεράστιο ΛΑΘΟΣ, ας συζητήσουμε, τί πρέπει να κάνουμε.

Γνωρίζω, ότι οι περισσότεροι γονείς δεν διανοούνται καν να μην φορέσουν χοντρό μπουφάν στα παιδιά τους το χειμώνα, ειδικά όταν έξω έχει 0 βαθμούς Κελσίου και θέλουν να πάνε μια εκδρομή. Πίστεψέ με, έχω δει να με στραβοκοιτάζουν πολλοί, όταν βλέπουν τα παιδιά μου στα παιδικά καθισματάκια τους χωρίς μπουφάν.

Εάν θες το παιδί σου να είναι και ζεστό στο αυτοκίνητο, υπάρχουν κάποιες πολύ απλές και φθηνές μέθοδοι.

Πρώτα απ’ όλα, οι γιατροί επισημαίνουν, ότι το να φοράς μπουφάν στο παιδί σου, ενώ είναι στο αυτοκίνητο είναι λιγότερο υγιές από το να μην του φοράς. Μετά, όταν το παιδί βγει στο κρύο, αυξάνονται οι πιθανότητές του να αρρωστήσει.

Το πρώτο, που πρέπει να κάνουν οι γονείς, πριν ξεκινήσουν, είναι να οργανωθούν καλά εκ των προτέρων και να γνωρίζουν περίπου το μήκος της διαδρομής. Για μικρές διαδρομές, δεν βλάπτει το παιδί να φοράει το μπουφανάκι του εντός. Στις μεγαλύτερες, όμως, βόλτες, δεν θα πρέπει οι γονείς να αφήνουν το παιδί τους με το μπουφάν στο αμάξι.

Το μότο των γιατρών είναι: «Μην αφήνεις το παιδί σου να παγώσει ή να ψηθεί».

Ας γυρίσουμε, όμως πάλι στο δίπτυχο μπουφάν και ζώνη ασφαλείας. Ο εξτρά όγκος του μπουφάν θα σε οδηγήσει να χαλαρώσεις τη ζώνη ασφαλείας. Μην το κάνεις αυτό. Ντύσε καλύτερα το παιδί σου με μια ολόσωμη φορμούλα, βάλ’ του από πάνω μπλουζίτσα με μακριά μανίκια και ένα εφαρμοστό πουλόβερ. Στη συνέχεια πρόσθεσε ένα λεπτό, ζεστό ζακετάκι φλις και παντελόνι (Το φλις είναι αρκετά λεπτό, αλλά και ζεστό).

Από την άλλη, αν το κρύο είναι πολύ και θες οπωσδήποτε να του φορέσεις μπουφάν, τότε διάλεξε κάτι, που να είναι όσο πιο λεπτό και εφαρμοστό γίνεται, ώστε ο παραπάνω όγκος να μην το βάλει σε κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος.

Υπάρχουν στην αγορά ειδικά μπουφάν ενισχυμένα με διπλό φερμουάρ, έτσι ώστε να μπορείς να κουμπώσεις το παιδί σου στο αυτοκίνητο με το εσωτερικό φερμουάρ χωρίς να προσθέσεις όγκο στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Μόλις βγείτε από το αυτοκίνητο, μπορείς να ανεβάσεις το εξωτερικό φερμουάρ, για περισσότερη ζεστασιά.

Υπάρχουν επίσης και εκείνα τα πολύ λεπτά παλτά, που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους μέσα κι έξω από το αυτοκίνητο. Ξέρεις, εκείνα τα συμπιεσμένα παλτά, που μπορούν να χωρέσουν σε μια μικρή τσάντα; Αυτά είναι γενικά μια καλή επιλογή, εφ’ όσον φορεθούν σωστά.

  1. Ντύσε το παιδί σου με τα χοντρά, χειμωνιάτικά του ρούχα, σφίγγοντας γύρω του τη ζώνη του παιδικού καθίσματος.
  2. Χωρίς να χαλαρώσεις τους ιμάντες, βγάλε το παιδί σου από το κάθισμα, βγάλτου τα χοντρά του ρούχα και στη συνέχεια ξαναβάλτο να καθίσει πίσω στο κάθισμα.
  3. Θα δεις έτσι, πόση χαλάρωση στη ζώνη προσθέτει το μπουφάν. Εάν η ζώνη εξακολουθεί να εφαρμόζει άνετα στο παιδί σου, είσαι σε καλό δρόμο. Διαφορετικά, το μπουφάν δεν είναι ασφαλές.

Η ουσία είναι μία: Μπορεί όλα να ακούγονται περίπλοκα στην αρχή, αλλά σημασία έχει, ότι ξέρεις, τί πρέπει να κάνεις, για να το προφυλάξεις.

Η ασφάλεια των παιδικών καθισμάτων των αυτοκινήτων δεν αποτελεί προαιρετικό μέρος της γονικής μέριμνας. Με τα τρακαρίσματα να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά, η ζωή του παιδιού σου εξαρτάται από το κατά πόσο παίρνεις αυτά τα πράγματα στα σοβαρά. Κάντο λοιπόν σωστά.

Πηγή: scarymommy.com