Αυτός είναι ο πρώτος χαρακτήρας με αυτισμό που θα πρωταγωνιστεί στη παιδική σειρά «Σουσάμι άνοιξε» (Sesamee street)

0

Είναι μια σημαντική μέρα για την σειρά Sesame Street, καθώς οι δημιουργοί κάνουν ένα πρώτο βήμα, στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν περισσότερα παιδιά. Η σειρά μας συστήνει έναν νέο χαρακτήρα την Julia, η οποία έχει αυτισμό και πρόκειται να εμφανιστεί στις οθόνες μας τον Απρίλιο. Η συγκεκριμένη προσθήκη αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ποικιλία χαρακτήρων της συγκεκριμένης σειράς.

Η Julia θα ενσαρκωθεί από την Stacey Gordon, η οποία έχει τις περισσότερες ικανότητες να εμψυχώσει τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά της, δεδομένου ότι και η ίδια της η κόρη έχει αυτισμό. » Εύχομαι να είχε βγεί χρόνια πριν, όταν το δικό μου παιδί ήταν στην ηλικία που έβλεπε Sesame street».

Φυσικά δεν ήταν εύκολο για τους συγγραφείς της σειράς να αναπτύξουν τον χαρακτήρα. Έπρεπε να βρουν έναν τρόπο ώστε να αποδώσουν την συγκεκριμένη κατάσταση ξεκάθαρα και γνήσια στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, χωρίς να πέσουν σε στερεότυπα. » Είναι δύσκολο γιατί ο αυτισμός δεν είναι μόνο ένα πράγμα, για κάθε άνθρωπο είναι κάτι διαφορετικό», αναφέρει η συγγραφέας Christine Ferraro.

Παρόλα αυτά είναι ένα τεράστιο βήμα στην αποδοχή ανθρώπων με μαθησιακές δυσκολίες. Φυσικά υπήρξαν πάρα πολλές σειρές που έχουν απορρίψει χαρακτήρες με αυτισμό ή στοιχεία του, αλλά συχνά χαρακτηρίζονται από έντονη ευφυΐα η οποία προσδίδει ρομαντισμό και χιούμορ στην συγκεκριμένη κατάσταση. Ο Spencer Reid στη σειρά Criminal Minds ή ο Sheldon Cooper στο ‘The Big Bang Theory’ είναι αρχικά παραδείγματα του συνδρόμου – και με το συνεχές πείραγμα από τους φίλους τους δημιουργείται ένα διασκεδαστικό μοτίβο, το οποίο δεν απομακρύνεται από τους συγκεκριμένους ανθρώπους, τη στιγμή που παλεύουν να ενταχθούν κοινωνικά.

Υπάρχουν όμως μερικές σειρές οι οποίες περιγράφουν τον αυτισμό και άλλες μαθησιακές δυσκολίες με ακρίβεια, είτε γιατί οι ηθοποιοί ζούν με κάτι παρόμοιο είτε γιατί ο σκοπός του show είναι να προσεγγίσει ανθρώπους με παρόμοια χαρακτηριστικά. Το Βρετανικό show «‘The Story of Tracy Beaker», βασίζεται στην ιστορία της Jacqueline Wilson, όπου φιλοξενεί αρκετά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πάθησης, ένα με σύνδρομο Down , και διαφορετικούς χαρακτήρες με σωματικές δυσκολίες όπως εγκεφαλική παράλυση, καθώς η σειρά έχει να κάνει με την ζωή μέσα σε ένα παιδικό σπίτι. Στη σειρά American Horror Story έχει επίσης παρουσιαστεί μία ηθοποιός με σύνδρομο Down, η Jamie Brewer.

Υπάρχουν μικρά βήματα που γίνονται στην τηλεόραση, δίνοντας έτσι μια σφαιρική συλλογή από χαρακτήρες όπου κάθε άνθρωπος στον κόσμο θα μπορούσε να ταυτιστεί μαζί τους, όποια και αν είναι η προσωπική και ψυχική κατάσταση του. Η απόφαση όμως του Sesame Street μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας.

Πηγή : http://www.contactmusic.com/