Είσαι σίγουρος για το παιδί σου;

0

Με αφορμή τη σύλληψη της 19χρονης στο Χονγκ – Κονγκ με 2,5 κιλά κοκαΐνης,  ήρθαν κάτι σκέψεις στο μυαλό μου και κάτι που εύκολα συμπεραίνει κανείς. Το πόσο εύκολα μπορεί να παρασυρθεί ένα παιδί, θέλοντας ν’ ακολουθήσει το όνειρό του για καριέρα σε κάποια επαγγέλματα (μόντελιγκ, κ.α.) τα οποία δεν είναι και τόσο ρόδινα, όσο τα παρουσιάζουν κάποιοι «σκοτεινοί» κύκλοι σ’ αυτή τη ζωή.

Τι μπορεί να πει κάποιος για τον πατέρα αστυνομικό από τη Λέσβο, που δεν μπορεί να πιστέψει ότι το ίδιο του το παιδί, αυτό  που εκείνος νόμιζε ότι μεγάλωσε με αρχές και αξίες, έφτασε σ’ αυτό το κατάντημα;

Και κυρίως τι μάθημα προσπαθεί να μας δώσει η ζωή από τέτοια περιστατικά;

Επίσης γιατί αγνοούμε τα πάμπολλα περιστατικά τέτοιου είδους που συμβαίνουν καθημερινά στο βρόμικο σκοτάδι που είναι γεμάτο βία, ναρκωτικά και πορνεία;

Και από την άλλη μεριά γιατί μας θαμπώνει η λάμψη την οποία εκπέμπουν ορισμένα επαγγέλματα, μια λάμψη ψεύτικη στην ουσία και επικίνδυνη που μας παρασύρει όλους στο τέλος, γονείς και παιδιά,  και μας οδηγεί στην καταστροφή και δυστυχία;

Και ακόμα γιατί με αφέλεια νομίζουμε ότι το κακό είναι έξω από μας, μακριά μας; Μήπως χωρίς να το καταλαβαίνουμε αυτό το κακό, το εκκολάπτουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι;

Ύστερα από τις παραπάνω σκέψεις, έρχεται το ερώτημα: Είμαστε σίγουροι για το παιδί μας;

Θα αρχίσω από τους γονείς. Είμαστε σίγουροι ότι μεγαλώνουμε σωστά το παιδί μας;

Γιατί, κακά τα ψέματα, αυτό το σκοτάδι της βρομιάς, της δυσωδίας, της ακολασίας και των ναρκωτικών, όλοι το γνωρίζουν ή τέλος πάντων έχουν ακούσει γι’ αυτό. Κι όμως υπάρχουν πολλοί γονείς που είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τα όνειρα των παιδιών τους, επιθυμία των οποίων είναι να μπουν σ’ αυτό το χώρο, να κάνουν καριέρα εύκολα, όπως  νομίζουν, να ακουστεί το όνομά τους, να αποκτήσουν πολύ χρήμα, να κάνουν πλούσια και άνετη ζωή.

Το αποτέλεσμα συνήθως, είναι να καταλήγουν στην φυλακή ή βαποράκια ή στην πορνεία, με την ζωή τους να καταστρέφεται μια για πάντα.

Η 19χρονη κοπέλα του εν λόγω περιστατικού, θέλοντας να ακολουθήσει το όνειρό της και να κάνει καριέρα στο μόντελιγκ, έφτασε στο σημείο με μεταφέρει 2,5 κιλά κοκαΐνης, αξίας πάνω από 300.000 δολάρια. Το πιθανότερο να ενεργούσε σαν βαποράκι ενός μεγαλέμπορα που κρύβεται από πίσω, το αποτέλεσμα ωστόσο είναι ότι η ίδια πιάστηκε και κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη έως και θάνατο.

Επανέρχομαι πάλι στο ρόλο των γονέων και επαναλαμβάνω. Είμαστε σίγουροι για το παιδί μας; Το μεγαλώνουμε σωστά; Μήπως πρέπει να ψαχτούμε και να αλλάξουμε τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας; Ένα είναι το σίγουρο,  στα σημερινά χρόνια να μην είμαστε σίγουροι για τίποτα.

Τα παιδιά, τα θωρακίζουμε από την παιδική τους ηλικία, μέσα σ’ ένα σπίτι όπου κυριαρχεί η αγάπη, η κατανόηση και η καλή επικοινωνία, ώστε μεγαλώνοντας να μπορούν να αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής. Αν αργήσουμε και τα παιδιά μεγαλώσουν, είναι πλέον αργά. Και το πιο σπουδαίο απ’ όλα, να τα διδάξουμε από μικρά για την αγάπη και την πίστη που πρέπει να έχουν στο Θεό και ειδικά στα σημερινά χρόνια.

Γιατί ένα παιδί που μεγάλωσε σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, έχει και μια πιθανότητα παραπάνω, έστω κι αν βρεθεί και στο πιο σκοτεινό και βρόμικο χώρο, να βγει καθαρό.

Τελειώνοντας, επαναλαμβάνω εκείνο που είπα πιο μπροστά.  Στα σημερινά χρόνια να μην είμαστε σίγουροι για τίποτα. Εκεί που νομίζεις ότι το έχεις μεγαλώσει το παιδί σου με αρχές και αξίες, ξαφνικά να το βλέπεις να κατρακυλάει στο βούρκο και στην αμαρτία.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, κοντά στα παιδιά μας με αγάπη και πίστη στο Θεό απ’ όλους.

Κομοτηνή, τέλος Νοέμβρη 2017

*Ο Θανάσης Σαμαράς είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός