Αυτές είναι οι πιο ασφαλείς ιστοσελίδες για παιδιά για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο

0

Στις μέρες μας, όλα περιστρέφονται γύρω από το Διαδίκτυο. Οι δυνατότητές του είναι ατελείωτες και οι πηγές του αυξάνονται καθημερινά. Ενδεικτικά μόνο χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο στις επιχειρήσεις, στην επικοινωνία, στην έρευνα και στο εμπόριο. Ως ενήλικες, είμαστε σε θέση να βάζουμε κανόνες στον εαυτό μας και να έχουμε την καλύτερη κρίση για το πού να περιηγηθούμε και τί θα κάνουμε online.

Τα παιδιά, ωστόσο, έχουν μια έμφυτη και έντονη περιέργεια, αλλά όχι την πείρα, για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το πού και πώς θα περιηγηθούν στο διαδίκτυο. Η νεολαία μας χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το ίντερνετ στο σχολείο και στην καθημερινή της επικοινωνία.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν θετικές εμπειρίες από το διαδίκτυο, αλλά το 1/5 των παιδιών ηλικίας 8-13 ετών αναφέρουν, ότι έχουν δει κάτι στο διαδίκτυο, που τους έχει ενοχλήσει τον τελευταίο μήνα. Παρόλο που το 1/5 φαίνεται σχετικά χαμηλό, λάβε υπόψη, ότι πρόκειται μόνο για τα παιδιά, που το ανέφεραν. Υπολόγισε και αυτά, που δεν το ανέφεραν. Εξάλλου, όταν ένα περιεχόμενο δεν ενοχλεί ένα παιδί, δεν σημαίνει, ότι είναι και φιλικό για εκείνο.

Τί κάνουμε λοιπόν, για να διασφαλίσουμε, ότι τα παιδιά μας θα έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο περιεχόμενο για την ηλικία τους και θετικές εμπειρίες; Να τα παρακολουθούμε όλη την ώρα, που βρίσκονται στο διαδίκτυο θα ήταν η καλύτερη πρόταση, αλλά δεν γίνεται. Υπάρχουν για αυτό το λόγο προγράμματα περιήγησης και μηχανές αναζήτησης, ειδικά φτιαγμένες για παιδιά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για τα προγράμματα περιήγησης πλήρους πρόσβασης, που είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα για ενήλικες. Μπορεί να έχεις ακούσει κανα δύο, αλλά σίγουρα θα εκπλαγείς, όταν μάθεις, ότι είναι πολλά περισσότερα.

Kiddle

kiddle-1024x465
Η Google έχει λανσάρει τη δική της φιλική για παιδιά μηχανή αναζήτησης. H έκδοση της Google για τους ενήλικες είναι αρκετά πιο μινιμαλιστική, ενώ το Kiddle προσφέρει μια πιο οπτική εμπειρία για τα παιδιά με μια πιο πολύχρωμη και με θέμα το διάστημα σελίδα και γραμμή αναζήτησης. Τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι μεγάλα σε μέγεθος και περιλαμβάνουν μικρογραφία εικόνας.

Τα αποτελέσματα αναζήτησης χωρίζονται στο Kiddle σε 3 επίπεδα. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν επιλεγεί από εκδότες της Google και θεωρούνται ασφαλείς τοποθεσίες για παιδιά, με περιεχόμενο ειδικά φτιαγμένο για αυτά. Το επόμενα αποτελέσματα μπορεί να μην περιλαμβάνουν περιεχόμενο ειδικά γραμμένο για παιδιά, αλλά έχουν ελεγχθεί από τους εκδότες της Google και εξακολουθούν να είναι προσαρμοσμένα στα παιδιά και πολύ εύκολο να τα διαβάσουν. Τα τελευταία αποτελέσματα περιλαμβάνουν ιστοσελίδες, που απευθύνονται μεν σε ενήλικες, αλλά από ειδικούς και είναι ενημερωτικού περιεχομένου. Παρόλο, που το περιεχόμενο θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι λίγο προχωρημένο για ένα παιδί, η Ασφαλής Αναζήτηση της Google φιλτράρει το περιεχόμενο και οτιδήποτε είναι χυδαίο ή ακατάλληλο αποκλείεται. Αν θες να περιηγηθείς στο Kiddle, πάτα εδώ.

Pikluk

pikluk-1024x770Τα 2 προγράμματα, που ακολουθούν (το Pikluk και το Kidsplorer), απαιτούν εγκατάσταση στον υπολογιστή σου.

Για τους γονείς, που τους αρέσει να ελέγχουν ακόμα περισσότερο το πώς χρησιμοποιεί το παιδί τους τον υπολογιστή, το Pikluk προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο και σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για παιδιά. Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ακριβώς τις ιστοσελίδες, στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τις οποίες μπορούν να ανταλλάξουν email και να αποκλείουν την πρόσβαση στις υπόλοιπες σελίδες και μέρη του υπολογιστή.

Το Pikluk προσφέρει στους γονείς έναν πίνακα ελέγχου, ώστε να μπορούν να κάνουν τις ρυθμίσεις από απόσταση και το μόνο πράγμα, που θα βλέπει ένα παιδί στην οθόνη είναι το επιτρεπόμενο περιεχόμενο. Το επιπλέον χαρακτηριστικό, που έχει το σύστημα αυτό είναι ότι είναι τέλειο και κατάλληλο για μικρά παιδιά, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να αλλοιώσουν τα αρχεία και να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του υπολογιστή. Για πληροφορίες, κατέβασμα, αλλά και πώς θα κάνετε την εγκατάσταση στον υπολογιστή σας, μπορείτε να μπείτε εδώ.

KidSplorer

105965bΤο KidSplorer είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης, που χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων από ιστοσελίδες φιλικές για τα παιδιά. Οι γονείς μπορούν να περιορίσουν περαιτέρω το περιεχόμενο, επιλέγοντας σε ποιες επιμέρους σελίδες θα έχει πρόσβαση το παιδί. Άλλα χαρακτηριστικά είναι η ρύθμιση του χρόνου, που θα μπορούν τα παιδιά να δαπανήσουν στο ίντερνετ ή γενικότερα στον υπολογιστή. Το KidSplorer μπορεί επίσης να αποτρέψει την πρόσβαση στη γραμμή εργασιών, στα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας, στο κουμπί «Έναρξη» ή την εκτέλεση οποιωνδήποτε άλλων προγραμμάτων στον υπολογιστή.

Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει την πρόσβαση σε πολλούς χρήστες ταυτόχρονα με εξατομικευμένες ρυθμίσεις, ώστε οι γονείς να μπορούν να προσφέρουν περισσότερη πρόσβαση στα μεγάλα παιδιά, ενώ παράλληλα να προστατεύουν περισσότερο τα μικρότερα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

ZAC Browser

zacbrowser-1024x528Το ZAC Browser σημαίνει «Ζώνη για Αυτιστικά Παιδιά» και είναι ειδικά σχεδιασμένο για νέους και παιδιά με Αυτισμό και άλλες Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Δημιουργήθηκε από τον ιδιοκτήτη της «People CD Inc.», εταιρείας παραγωγής λογισμικού, για τον αυτιστικό εγγονό του. Αυτό το πρόγραμμα περιήγησης απλοποιεί την περιήγηση στο διαδίκτυο και μειώνει την απογοήτευση, που μπορεί μερικές φορές να προκληθεί λόγω της περίπλοκης λειτουργίας του υπολογιστή. Το ZAC Browser έχει τη δυνατότητα να κλείσει το πρόγραμμα περιήγησης μόνο του, κάτι που το καθιστά ιδανικό για όσους έχουν μειωμένες κινητικές δεξιότητες και περιορίζει την πρόσβαση σε κάποιες σελίδες με σκοπό τη μείωση του αισθήματος αποτυχίας των αυτιστικών παιδιών.

Παρόλο που το πρόγραμμα περιήγησης κατασκευάστηκε, για να διευκολύνει τη χρήση για τα αυτιστικά παιδιά, πολλοί γονείς ενδέχεται να βρουν το ελεγχόμενο περιβάλλον χρήσιμο και κατάλληο για όλα τα παιδιά. Η ιστοσελίδα είναι προς το παρόν εκτός λειτουργίας λόγω εργασιών, που πραγματοποιούνται, αλλά σύντομα θα βρίσκεται και πάλι στη διάθεσή του κοινού. Μπορείς να μπεις πατώντας εδώ.

Περισσότερες επιλογές

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα πολλά προγράμματα περιήγησης και μηχανές αναζήτησης, που είναι στη διάθεση των γονέων προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Για περισσότερες μηχανές μπορείτε να τσεκάρετε τη λιστά εδώ.

Πηγή: littleloftmedia.com