Είσαι πολύ κουρασμένη για να διαβάσεις παραμύθι στο παιδί; Άσε τον συγγραφέα να το πει!

0

Θα το ομολογήσω: Παραμύθι στον Γιώργο διάβαζα μια φορά την εβδομάδα κι αυτό με κόπο. Πρίν βιαστείς να με κράξεις, θα σου πω ότι δουλεύω 15 ώρες την ημέρα-συν το σπίτι και τις δουλειές- και με το που ακουμπήσω το κεφάλι μου σε μαξιλάρι, απλά ξεραίνομαι. Δεν έχω τις αντοχές που είχα κάποτε και με το που πιάσω παραμύθι στα χέρια μου μετά τις 9 το βράδυ, τα γράμματα χορεύουν μπρος στα μάτια μου. Τουλάχιστον μέχρι πρίν λίγο καιρό, γιατί εδώ και μια εβδομάδα, άλλαξαν οι νύχτες μας. Και…οι καληνύχτες μας!

Πώς θα σου φαινόταν αν δεν χρειαζόταν να διαβάζεις σελίδες επί σελίδων; Αν υπήρχαν παραμύθια γρήγορα μα τόσο «δυνατά», ικανά να «ταξιδέψουν» το παιδί, σε μόλις 10 λεπτά, χωρίς να πρέπει να δώσεις μια περιουσία; Ή ακόμα καλύτερα, αν μπορούσε να διαβάζει κάποιος άλλος για εσένα και να γίνεσαι κι εσύ παιδί, μαζί με το παιδί σου;

Πρίν λίγο καιρό ανακαλύψαμε τη φανταστική σειρά «Μικρές Καληνύχτες » από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που όλα αυτά τα κάνει πραγματικότητα. Η σειρά «Μικρές Καληνύχτες» αποτελείται από σύντομα παραμύθια που δεν κουράζουν, δεν είναι πολύπλοκα και δεν  μπερδεύουν το παιδί. Αντιθέτως, του εξάπτουν τη φαντασία και κυρίως, του περνάνε χρήσιμα μηνύματα μέσα από φανταστικούς ήρωες όπως o Παπαγάλος πειρατής  της Ιουλίας Κωστοπούλου, που προσπαθούσε να γίνει κάποιος άλλον για να τον αγαπήσουν ή η Φλύαρη πριγκίπισσα  της Παναγιώτας Στρίκου-Τομοπούλου, που μας διδάσκει ότι μπορούμε να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε με λίγα ή και καθόλου λόγια. Όπως η Μεγάλη των Τεράτων Σχολή  της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, όπου ανάμεσα σε φοβερά και τρομερά τέρατα, ο μικρός Σίμος, από καλοσυνάτος κι ευγενής που ήταν, έπρεπε να γίνει κι αυτός τέρας για να μην τον διώξουν αλλά και η Ξύπνια βασιλοπούλα της Αγγελικής Δαρλάση, που αγαπούσε πολύ τα βιβλία κι αυτό δεν το στερήθηκε, ούτε όταν παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα.

Στη σειρά Μικρές Καληνύχτες ξεχωρίσαμε επίσης τον  Ραφτάκο των λέξεων του Αντώνη Παπαθεοδούλου που ύφαινε όμορφες λέξεις για να ζεσταίνει τους ανθρώπους και ο οποίος θα επανακυκλοφορήσει στις 7/12 σε νέα σκληρόδετη έκδοση, τον Βασιλιά λύκο  της Ιωάννας Μπαμπέτα, που δεν χρειαζόταν να είναι δυνατός και αλάνθαστος για να γίνει αρχηγός και τα Μαγικά χέρια του τσαγκαράκου  της Μαριέττας Κόντου που μάλιστα έλαβε ΒΡΑΒΕΙΟ 2016 από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το οποίο μας μαθαίνει πως όλα είναι χρήσιμα και δεν πρέπει να πετάμε τίποτα.

Ως μητέρα μου άρεσε ιδιαίτερα που τα παραπάνω βιβλία τα έχουν γράψει ειδικοί, που προέρχονται από τον χώρο της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας, της εκπαίδευσης και της τέχνης, δηλαδή άνθρωποι που μέσα από το επάγγελμά τους έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με τα παιδιά. 

Συνεπώς πρόκειται για μια συγγραφική ομάδα που γνωρίζει καλύτερα από όλους τι θέλουν τα παιδιά και τι αξίες οφείλουμε να τους περνάμε εμείς οι γονείς.

Και ως σκληρά εργαζόμενη, που δυσκολεύεται να κρατήσει τα μάτια της ανοιχτά μόλις πέσει στο κρεβάτι να διαβάσει παραμύθι, κάτι ακόμα που με ενθουσίασε είναι ότι τα βιβλία της σειράς Μικρές Καληνύχτες διαθέτουν QR Code, χάρη στο οποίο –σκανάροντας με το κινητό ή το tablet σου– ακούτε το παραμύθι μαζί με το παιδί, από τον ίδιο τον συγγραφέα του.

Η εποχή της γιαγιάς που μάζευε τα εγγόνια γύρω από το τζάκι και τους έλεγε ιστορίες, παραμένει αξέχαστη. Επειδή όμως δεν έχουν όλα τα σπίτια τζάκι, γιαγιά και ελεύθερο χρόνο, το ποιοτικό και προσιτό βιβλίο, έγινε ανάγκη. Κι όταν στο τέλος της ημέρας, κάθε οικογένεια κλείνεται σπίτι της γύρω από μια σόμπα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως καλό παραμύθι δεν είναι απαραίτητα το μεγάλο ή το ακριβό.

Καλό παραμύθι, μπορεί εξίσου να είναι το προσιτό και το σύντομο, που σου αφήνει χώρο για συζήτηση μετά με το παιδί. Γιατί πέρα από οποιοδήποτε βιβλίο, παιχνίδι ή ειδικό, τα παιδιά θέλουν χρόνο!

*Περισσότερα για τη σειρά «Μικρές Καληνύχτες» μπορείς να δεις εδώ και πληροφορίες για το QR Code και για το πώς θα ακούς κάθε παραμύθι από τον συγγραφέα του, μπορείς να ενημερωθείς εδώ 


*Το παραπάνω άρθρο, αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας μας, με τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Στο Singleparent.gr, διαλέγουμε τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε με σεβασμό στην εμπιστοσύνη σας, και χρησιμοποιούμε τη φωνή μας, μόνο για πράγματα που μας αρέσουν και θεωρούμε ότι έχουν κάτι να σας προσφέρουν.

Σύνταξη-Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Χαριτάκη
Photo Credit (non product): Singleparent.gr
©Singleparent.gr copyright | All rights reserved