Αυτά τα βιβλία θα κάνουν το παιδί σου να αγαπήσει το διάβασμα

0

Τα βιβλία είναι σημαντικό κομμάτι της παιδικής ανάπτυξης και ηλικίας. Οι ιστορίες που ακούν ή διαβάζουν τα παιδιά είναι εκείνες που θυμούνται για πολλά χρόνια αργότερα και διηγούνται και τα ίδια στα παιδιά τους. Τα βιβλία είναι υπεύθυνα για πολλές αναμνήσεις αντίστοιχες με τη μυρωδιά του σπιτικού φαγητού ή ένα τραγούδι που παίζει στο ραδιόφωνο την ώρα που μαγειρεύει ο μπαμπάς.

Μια μαμά έξω από το Ταε Κβο Ντο που πάει ο Γιώργος έλεγε σε μια φίλη της ότι το παιδί της έχει πρόβλημα με την ανάγνωση και ότι οι δάσκαλοι της πρότειναν όσο το δυνατόν περισσότερη εξάσκηση εκτός σχολείου.

Αμέσως στο μυαλό, μου ήρθαν τα βιβλία της σειράς Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ που έκαναν πρόσφατα δώρο στον Γιώργο και τα οποία προωθούν τη φιλαναγνωσία και εξάπτουν τη φαντασία. Και στα τρία βιβλία της σειράς βλέπουμε παραμύθια και ήρωες αλλιώτικους απ’ ό,τι τους ξέραμε μέχρι σήμερα.

Το χαμένο βιβλίο, Ο Δον Κιχώτης και ο Δράκος και το Τέσσερις σωματοφύλακες και μισός είναι τα τρία βιβλία της σειράς όπου οι ήρωές τους, καλοί και κακοί, πλάσματα φανταστικά, μάγοι και μάγισσες μπερδεύονται με ήρωες από τα κλασικά παραμύθια, όπως ο Πίτερ Παν, Το νησί των θησαυρών, Πινόκιο, Ο μάγος του Οζ, Οι τρεις σωματοφύλακες, καταστρέφοντας τις ιστορίες αυτές για πάντα! Η Άλμπα και ο Ντιέγκο, με τη βοήθεια της εκκεντρικής θείας τους, η οποία έχει ένα μυστηριώδες, μαγικό βιβλιοπωλείο, αναλαμβάνουν να βάλουν σε τάξη τις ιστορίες μπαίνοντας μέσα σ’ αυτές και βοηθώντας τους κεντρικούς χαρακτήρες.

Η σειρά ξεκινάει με το Το χαμένο βιβλίο, που βάζει τους ήρωές μας, την Άλμπα και τον Ντιέγκο, στη καρδιά των παραμυθιών. Ιππότες, νεράιδες, γίγαντες, μάγοι και δράκοι που μέχρι τότε απλώς τους άκουγαν ή τους φαντάζονταν, ζωντανεύουν και παλεύουν με τους πρωταγωνιστές μας, που προσπαθούν να σώσουν την ιστορία του βιβλίου.

Extra bonus: Μας αρέσουν οι αναφορές στα μέρη και τα μνημεία της Βαρκελώνης που ταξιδεύει τα παιδιά σε άλλες χώρες και πολιτισμούς.

06859_03Δεύτερο βιβλίο της σειράς , το Τέσσερις σωματοφύλακες και μισός όπου οι ήρωές μας, προσπαθούν να βγάλουν από τη μέση τον κακό νάνο που εμφανίστηκε ανάμεσα στους Τρείς Σωματοφύλακες και να σώσουν την ιστορία όπως την γνωρίζουμε από παιδιά. Το Τέσσερις σωματοφύλακες και μισός , είναι μια χρονομηχανή καθώς μας ταξιδεύει από τη Βαρκελώνη στο Παρίσι και από το σήμερα στο 1625.

Extra Bonus: Μας αρέσει ιδιαίτερα η αναφορά στη σύγχρονη τεχνολογία (tablet, phone, drone κλπ.) που κάνει τον αναγνώστη να ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία όπως επίσης και οι αναφορές στο Παρίσι που συνεχίζουν να ταξιδεύουν τα παιδιά σε άλλες χώρες και λαούς.

07290_03

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς Ο Δον Κιχώτης και ο Δράκος, οι ήρωές μας προσπαθούν να σώσουν το παραμύθι του Δον Κιχώτη όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα, αφού ο ίδιος δεν πολεμά με ανεμόμυλους αλλά με…δράκους. Μάλιστα, έναν από αυτούς, τον κάνει έμπιστο του και γίνεται τόσο φίλος μαζί του, που δεν βλέπει γύρω του την αλήθεια και προπάντων, εκείνους που πραγματικά τον αγαπούν. Η Άλμπα και ο Ντιέγκο θα καταφέρουν να λύσουν τα…»μάγια»;

Extra Bonus: Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας που διδάσκει τους μικρούς μας φίλους να έχουν καλύτερη κριτική σκέψη για να μπορούν να διαχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα. Τους αληθινούς φίλους από τους ψεύτικους. 

11068_03

Τα βιβλία της σειράς  Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν την ανάγνωση, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να γνωρίσουν διαφορετικές χώρες και κουλτούρες.

Επίσης, ειδικά στα παιδιά που δυσκολεύονται με την ανάγνωση προσφέρουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τα αδύνατα σημεία τους αλλά και στους εκπαιδευτικούς τα κατάλληλα εργαλεία να βοηθήσουν τους μαθητές τους. Επιπλέον γίνονται η αφορμή για ποιοτικό χρόνο ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, στα οποία μαθαίνουν να προσαρμόζονται στις αλλαγές της ζωής.

Οι τρείς αυτές ιστορίες, κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, να βελτιώσουν την απόδοσή τους στα μαθήματα και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους. Προπάντων όμως, τα βοηθάει να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, για να μπορούν αργότερα να ανοίξουν τα φτερά τους.


*Το παραπάνω άρθρο, αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας μας, με τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Στο Singleparent.gr, διαλέγουμε τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε με σεβασμό στην εμπιστοσύνη σας, και χρησιμοποιούμε τη φωνή μας, μόνο για πράγματα που μας αρέσουν και θεωρούμε ότι έχουν κάτι να σας προσφέρουν.

Σύνταξη-Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Χαριτάκη
Photo Credit (non product): Singleparent.gr
©Singleparent.gr copyright | All rights reserved