fbpx

Αυτά τα άσπρα στο κεφάλι του (φωτογραφίες)

| 22 Φεβρουαρίου 2018
ADVERTISEMENT

Σαν χθες ήταν που βγαίναμε από την πόρτα του μαιευτηρίου με το μωρό μας στο πορτ μπεμπέ και με χιλιάδες αγωνίες και προβληματισμούς. Πώς θα το αλλάξω; Τί θα κάνω αν ξυπνάει το βράδυ και δεν σταματάει να κλαίει; Κι αν πάει κάτι στραβά; Τί είναι αυτά τα άσπρα στο κεφάλι του; Τί είναι αυτά τα άσπρα στο κεφάλι του;;;


“Αυτά τα άσπρα στο κεφάλι του” άρχισαν σιγά σιγά να βγαίνουν σε όλο του το σώμα και μας έκαναν να τρέμουμε από φόβο. Ήταν σαν ξηροδερμία σε όλο το κορμάκι του Γιώργου, στα μάγουλα και στο τριχωτό της κεφαλής. Ακούσαμε διάφορες απόψεις και μας δόθηκαν άλλες τόσες συμβουλές. Να αλλάξουμε απορρυπαντικό, να αλλάξουμε σεντόνια, να παίρνουμε μόνο βαμβακερά ρούχα, να μην βλέπει το παιδί ο ήλιος και πολλά άλλα, κάποια από τα οποία είτε δεν βοήθησαν καθόλου είτε βοήθησαν αλλά προσωρινά.


ADVERTISEMENT

Μία επίσκεψη στην παιδίατρο ωστόσο, ήταν αρκετή για να ενημερωθούμε επαρκώς και να αφήσουμε τις διαδικτυακές συμβουλές εκεί που ανήκουν: Στο διαδίκτυο.

Τουτέστιν η παιδίατρος του Γιώργου μας ενημέρωσε πως αυτό που είχε το μωρό, ονομαζόταν ατοπική δερματίτιδα και ότι τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού, εκδηλώνεται συνήθως στα κυρτά μέρη του προσώπου (μάγουλα…) και των άκρων (γάμπες, γόνατα..).

Πρόκειται για ένα είδος “αλλεργίας” από την οποία-σύμφωνα με έρευνες-πάσχει παγκοσμίως το 15-20% των παιδιών, ενώ τα ποσοστά εμφάνισης αυξάνονται όταν υπάρχει στην οικογένεια τουλάχιστον ένας πρώτου βαθμού συγγενής με ατοπική δερματίτιδα. Η ατοπική δερματίτιδα σε βρέφη εξελίσσεται με εξάρσεις και υφέσεις καταλήγοντας, σε μια από τις δύο περιπτώσεις, σε ίαση στα δύο χρόνια του μωρού.

Ωραία όλα αυτά αλλά μέχρι τα δύο έτη, τί κάνουμε; Η λύση ποια είναι τελικά;


ADVERTISEMENT

Η λύση είναι η αλλαγή στην καθημερινότητα, τα κατάλληλα προϊόντα φροντίδας και η υπομονή. Επιλέγαμε μόνο βαμβακερά ρούχα για το μωρό ενώ αερίζαμε και καθαρίζαμε το δωμάτιό του και τα κλινοσκεπάσματα, δύο φορές την ημέρα. Δεν καπνίζαμε μέσα στο σπίτι, δεν φορούσαμε αρώματα και τον κάναμε μπάνιο με χλιαρό νερό, γενικά φροντίζαμε η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι να μην είναι ιδιαίτερα ζεστή. Επιλέγαμε υποαλλεργικά απορρυπαντικά για τα ρουχαλάκια και τα εσωρουχάκια του καθώς και υποαλλεργικά καλλυντικά περιποίησης χωρίς parabens ή άλλες χημικές ουσίες.

Φυσικά αυτό που βοήθησε περισσότερο κατά τη γνώμη μου, ήταν τα κατάλληλα προϊόντα που προμηθευτήκαμε για την ατοπική δερματίτιδα. Και όταν λέω “κατάλληλα προϊόντα” εννοώ χωρίς χρώμα, parabens, άρωμα ή προωθητικό αέριο όπως η μαλακτική κρέμα ATORPEL EMOLLIENT CREAM, το κρεμώδες καθαριστικό ATORPEL BATH CREAM αλλά και η εναλλακτική κρέμα θεραπευτικών ιδιοσκευασμάτων που μειώνει τη φλεγμονή και τον ερεθισμό, ANTICORT CREAM της εταιρίας Frezyderm.

Προϊόντα που μπορούν να συνδυαστούν με φαρμακευτική αγωγή ,αν χρειαστεί, και που περιλαμβάνονται σε συσκευασία κενού αέρος, ώστε το προϊόν να μην έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα και έτσι να διασφαλίζεται η μέγιστη ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των συστατικών του.

Όσον αφορά τον χρόνο, Tον αφήσαμε να περάσει χωρίς άγχος και αγωνία κι έτσι πέρασε και η ατοπική δερματίτιδα. Fast forward στο σήμερα, που ο Γιώργος μου είναι πια ένα υγιέστατο αγοράκι 7 ετών, πηγαίνει πρώτη δημοτικού, ξέρει να γράφει και να διαβάζει ενώ ρωτάει και θέλει να μαθαίνει για τα πάντα. Όπως για “αυτά τα άσπρα στο κεφάλι του” που βλέπει στις φωτογραφίες του όταν ήταν μωρό και που ανήκουν πια στο παρελθόν.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ