11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα του παιδιού, Πανελλήνια βοήθεια στη UNICEF

0

Σαν σήμερα πριν από 67 χρόνια γεννήθηκε η UNICEF (11 Δεκεμβρίου 1946) για να βοηθήσει τα παιδιά της κατεστραμμένης από τον Β’’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ευρώπης.

Από το 1949 και έως το τέλος της δεκαετίας του ’60, αλλά και σε έκτακτες ανάγκες, η UNICEF βοήθησε και στήριξε τα παιδιά στην Ελλάδα, προσφέροντάς τους φάρμακα, εκπαιδευτικό υλικό, παστεριωμένο γάλα, συσσίτια κ.α.

Σήμερα, με τα παιδιά στην Ελλάδα της κρίσης, η UNICEF εξακολουθεί να στηρίζει και να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας.

Συνεχίζει στην Ελλάδα το πρόγραμμα εμβολιασμών σε παιδιά περιθωριοποιημένων ή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, παρέχει δώρα και παιχνίδια σε ιδρύματα και ορφανοτροφεία. Διανέμει σχολικό υλικό σε μαθητές με τη βοήθεια των χορηγών της. Προσφέρει μέρες χαράς στα παιδιά που διαμένουν σε κέντρα προστασίας της χώρας.

Συνεχίζει επίσης τα προγράμματά της σε όλο τον κόσμο για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, καθαρού νερού, εκπαιδευτικού εξοπλισμού, προστατεύοντας παράλληλα τα παιδιά από το trafficking, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση.

Στις 2 το πρωί της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε ο μεγάλος Τηλεμαραθώνιος της UNICEF που φιλοξένησε η Δημόσια Τηλεόραση. Το τηλεφωνικό κέντρο της UNICEF δέχθηκε χιλιάδες κλήσεις συμπαράστασης και προσφοράς από όλη τη χώρα και ο «κουμπαράς» της εκπομπής γέμισε με την πολύτιμη βοήθεια του κοινού ξεπερνώντας στο κλείσιμο της εκπομπής τα 215.000 ευρώ.

Η εκστρατεία αγάπης και προσφοράς προς τα παιδιά που υποσιτίζονται και υποφέρουν τις συνέπειες της φτώχειας σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες:

  • Στέλνοντας με SMS τη λέξη «ΠΑΙΔΙ» στο 54234 (χρέωση 1,23 με το ΦΠΑ) έως καιΤετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013
  • Καλώντας από σταθερό ΟΤΕ: 901 11 17 17 17 (χρέωση 3,68 ευρώ με το ΦΠΑ ανά κλήση).
  • Μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr
  • Στην 24ωρη «γραμμή ζωής» 801 500 12345 (κλήσεις μόνο από σταθερό τηλέφωνο).

Σε όλο τον κόσμο 18.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα και το ένα τρίτο αυτών των θανάτων έχουν ως βασική αιτία τον υποσιτισμό. Ο υποσιτισμός, η κακή υγεία και η έλλειψη της κατάλληλης φροντίδας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας υπονομεύει το μέλλον των παιδιών, συχνά με ανεπανόρθωτες συνέπειες στη μετέπειτα ζωή τους. Η βοήθεια των πολιτών μέσα από τον Τηλεμαραθώνιο θα μετατραπεί από τη UNICEF σε ειδικές θεραπευτικές τροφές, εξοπλισμό για τα κέντρα υγείας για υποσιτισμένα παιδιά, σε καθαρό νερό, σε εμβόλια και βιταμίνες, σε προγράμματα προστασίας από τη βία και την εκμετάλλευση.

Την εκστρατεία της UNICEF στήριξαν όλα τα μεγάλα κανάλια εθνικής εμβέλειας με ζωντανές συνδέσεις καθώς και δεκάδες ακόμα ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε όλη την επικράτεια που συμμετείχαν και στήριξαν την προσπάθεια μέσα από τα προγράμματά τους. Μηνύματα συμπαράστασης απηύθυναν μέσα από την εκπομπή η Βουλή των Ελλήνων δια του Προέδρου της κ.Ευάγγελου Μεϊμαράκη και η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Επίσης οι παίκτες της ομάδας του Ολυμπιακού, Μιγκέλ Τόρες, Μάρκο Σέποβιτς και Τάσος Παπάζογλου έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης στα παιδιά και διέθεσαν μπάλες και φανέλες της ομάδας υπέρ του μαραθωνίου. Μηνύματα έστειλαν ακόμη ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες του Παναθηναϊκού και του Πανιώνιου προσφέροντας και αυτοί μπάλα και φανέλες των ομάδων τους. Ο Ολυμπιονίκης του Τζούντο Ηλίας Ηλιάδης προσέφερε τη στολή του και η Ελληνική Εταιρία Τοξοβολίας ένα τόξο, για τους σκοπούς του Τηλεμαραθώνιου.

Μεταξύ των προσφορών που ξεχώρισαν ήταν αυτές της Βουλής των Ελλήνων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών και εταιριών όπως των: ΟΠΑΠ ΑΕ, Θ.Κ. ΣΚΑΓΙΑΣ ΑΒΕΕ, MOTOROIL ΑΕ, ALPHA BANK, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΕΣΙΣ και POWER HEALTH ΑΕΒΕ. Σημαντική ήταν επίσης η συνεισφορά σχολείων όπως του 145ο Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, του 1ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων, του 5ου Γυμνάσιου Αμαρουσίου, του Δημοτικού Σχολείου Παναγιάς Θάσου, της Ελληνογαλλικής Σχολής Jeanne D’ Arc Πειραιά, των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου, της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής, του Λεόντειου Λυκείου Ν. Σμύρνης, των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα, της Ελληνογαλλικής Σχολής Μοναχών Ουρσουλινών, των μαθητικών κοινοτήτων της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, της Ελληνογαλλικής Σχολής Αθηνών «Άγιος Παύλος», των Αρσάκειων-Τοσίτσειων Νηπιαγωγείων Εκάλης κ.α. Παιδιά από τα τρία σχολεία που ανήκουν στην πρωτοβουλία της UNICEF Ελλάδος «Παιδιά Πρεσβευτές – Δίκτυο Νέων της UNICEF για τα Δικαιώματα του Παιδιού», το 1ο Γενικό Λύκειο Βριλησσίων, το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και τα Εκπαιδευτήρια «Παιδαγωγική» στον Πειραιά, ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία τους.

Τρία ορφανοτροφεία της χώρας μας που φιλοξενούν συνολικά 500 παιδιά, το Μέλισσα στη Θεσσαλονίκη, το Θηλέων της Λαμίας και το Χατζηκώνστα στην Αθήνα, θα επωφεληθούν επίσης στα πλαίσια της εκστρατείας αλληλεγγύης μέσα από την κινητοποίηση μεγάλων εμπορικών εταιριών που θα υποστηρίξουν όσο μπορούν τα μεγάλα λειτουργικά τους προβλήματα.

Δωρεές γίνονται επίσης στους παρακάτω αριθμούς λογαριασμών στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 169/480020-64
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5049-045921-741
ALPHA BANK: 115 00 2002-017649
EUROBANK ERGASIAS: 0026-0102-14-0100540998
ATTICA BANK: 069 / 54799691
GENIKI BANK: 360 300 3908-9
CITIBANK: 50 67 17493
HSBC: 002-066694-130
ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: 101-03-0006583
Επίσης σε όλα τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ