fbpx

Τράπεζα δεν δίνει το δικαίωμα σε ανύπαντρη μητέρα να κάνει αναλήψεις

| 19 Νοεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Μόλις χθες ήρθε σε επαφή με το Singleparent.gr, μια ανύπαντρη μητέρα, αναγνώστρια της σελίδας μας, με ένα παιδάκι αναγνωρισμένο εκτός γάμου. Το γράμμα της μας σόκαρε διότι νομίζαμε ότι τουλάχιστον εν έτει 2014, οι άνθρωποι σε καίριες θέσεις είναι πλήρως καταρτισμένοι για τα στοιχειώδη. Μετά λύπης μας ανακαλύψαμε για άλλη μια φορά πως όχι μόνο δεν είναι σωστά ενημερωμένοι αλλά δεν έχουν και διάθεση να μάθουν. Τί κοστίζει π.χ. να καλέσεις το νομικό τμήμα της τράπεζας που εργάζεσαι να διασταυρώσεις αυτό που σου λέει ο πελάτης; Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούν μια μόνη μαμά με ένα πολύ μικρό παιδί και να τη βάζουν στη διαδικασία να τρέχει σε δικηγόρους για τα καθημερινά και αυτονόητα. Διαβάστε και φρίξτε!

“Καλησπέρα σας. Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάτι που αντιμετώπισα στη τράπεζα. Ήθελα να ανοίξω λογαριασμό στο όνομα του παιδιού μου, το οποίο είναι εκτός γάμου και έχει αναγνωριστεί κανονικά από τον πατέρα του, με συμβολαιογραφική πράξη. Το πρόβλημα είναι ότι η τράπεζα δεν δέχεται να γίνονται αναλήψεις χωρίς την εξουσιοδότηση του πατέρα, λόγω του ότι δεν μπορώ να αποδείξω ότι έχω εγώ τη γονική μέριμνα. Πήγα στη δικηγόρο, μου εκτύπωσε το άρθρο 1515 του αστικού κώδικα το οποίο όμως πάλι δεν δέχτηκε η τράπεζα. Τί κάνω σε αυτή τη περίπτωση; Δηλαδή για να καταλάβω, πρέπει να έχω πάντα τον πατέρα για να κάνω ανάληψη από τον λογαριασμό του παιδιού μου που θα ανοίξω ΕΓΩ;   Εξήγησα στην υπάλληλο ότι μέχρι και το διαβατήριο μόνη μου το έβγαλα και χωρίς τον πατέρα και μπορώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό με το παιδί, και δεν μπορώ να κάνω ανάληψη από το λογαριασμό που εγώ ανοίγω για το παιδί;”


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου

Το άρθρο 1515 παρ. 1 του Αστικού Κώδικα ορίζει ότι «Η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισής του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513 ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους». Δηλαδή ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι στα τέκνα γεννημένα εκτός γάμου τη γονική μέριμνα την ασκεί μόνο η μητέρα, εκτός αν υπάρχει άλλη συμφωνία. Από το συμφωνητικό που προσκομίσατε στην τράπεζα προκύπτει ότι δεν υπάρχει άλλη συμφωνία.

Με λίγα λόγια, συμβαίνει το εξής οξύμωρο: Τους προσκομίζετε τη συμβολαιογραφική πράξη για να τους δείξετε ότι ΔΕΝ υπάρχει άλλη συμφωνία –άρα ισχύει ο νόμος (ότι δηλαδή τη γονική μέριμνα ασκεί μόνη η μητέρα) και δεν τους κάνει!! Μα αυτό λέει ο νόμος: «…εκτός αν υπάρχει άλλη συμφωνία». Δηλαδή αν δεν υπάρχει  άλλη συμφωνία (που εδώ δεν υπάρχει και είναι ακριβώς αυτό το αποδεικτικό συμβολαιογραφικό που τους δίνετε και το δεν το δέχονται), τότε ισχύει ότι τη γονική μέριμνα ασκεί μόνο η μητέρα. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Πώς αλλιώς να αποδείξετε μια συμφωνία που δεν υπάρχει;


ADVERTISEMENT

Μια λύση είναι να ετοιμάσει η δικηγόρος σας ένα υπόμνημα και να το υποβάλει στη τράπεζα με αίτημα να μιλήσει με συνάδελφο δικηγόρο της τράπεζας, μέχρι να βγεί η απάντηση. Αν η απάντηση είναι αρνητική, μπορείτε να τη ζητήσετε γραπτώς και να προσφύγετε δικαστικώς ώστε δικαστικά να γίνει και το άνοιγμα του λογαριασμού. Μια άλλη λύση, πρίν από όλα αυτά, θα ήταν να δοκιμάζατε να προσφεύγατε στον τραπεζικό μεσολαβητή, να εκθέσετε τη περίπτωσή σας και να σας έλεγαν αν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιοτήτων τους ώστε με κάποιο τρόπο να μεσολαβήσουν.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Σημείωση: Τελικώς τα χαρτιά της φίλης μας υποβλήθηκαν στη τράπεζα η οποία την ενημέρωσε πως θα τα στείλει στο νομικό τμήμα και θα της απαντήσουν σε 2-3 μήνες!! Στη διάθεσή μας βρίσκονται τα στοιχεία της αναγνώστριας αλλά και τα στοιχεία της τράπεζας όπου συνέβη αυτό το πρωτοφανές περιστατικό!
Update: Επειδή πολλοί ισχυρίζονται ότι τα πράγματα πήραν τέτοια τροπή επειδή η φίλη μας, άνοιξε λογαριασμό μόνο στο όνομα του παιδιού χωρίς να προσθέσει και το δικό της όνομα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι όταν η κοπέλα ρώτησε αν έχει δικαίωμα αναλήψεων ως συνδικαιούχος, η απάντησή τους ήταν πάλι αρνητική.Έτσι κι αλλιώς, όταν μιλάμε για τραπεζικό λογαριασμό ανηλίκου, ο ενήλικος κάνει τη διαχείριση.

*Η φωτογραφία δεν απεικονίζει τα πραγματικά πρόσωπα.


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ