Πως να μειώσεις το κόστος του διαζυγίου: Λύσεις και συμβουλές!

0

Στις μέρες μας όσο κοστίσει ένας γάμος, άλλο τόσο θα στοιχίσει ένα διαζύγιο. Όταν περνάς μια τόσο δύσκολη περίοδο, μπορείς να μειώσεις τις δυσκολίες που περνάς εσύ και τα παιδιά σου, μειώνοντας τουλάχιστον το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος που προκύπτει μετά από ένα διαζύγιο. Μερικοί τρόποι για να το πετύχεις είναι οι εξής:

  1. Πρέπει να γνωρίζεις με ακρίβεια τα περιουσιακά σας στοιχεία και τα χρέη σας.

Αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα πράγματα που μπορεί να θεωρηθούν περιουσιακά στοιχεία, όταν έρθει η ώρα να χωρίσουν την περιουσία τους. Υπάρχουν ξεκάθαρα πράγματα όπως ένα ακίνητο, ένα αυτοκίνητο, και τραπεζικοί λογαριασμοί. Παρόλα αυτά μπορεί να υπάρχουν επενδύσεις, συντάξεις και ασφάλειες ζωής. Όταν η συζήτηση έρθει στα χρέη, θα πρέπει να γνωρίζεις τι χρωστάς και πού – και εσύ αλλά και ο/η πρώην σου. Αν ο/η πρώην σου χειρίζεται τα οικονομικά σας, θα πρέπει να ερευνήσεις τις κινήσεις που κάνει. Ίσως χρειαστεί να έχεις αντίγραφα από τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς. Κάνε την σωστή προετοιμασία για να σώσεις χρόνο αλλά και χρήματα.

2. Βάλε προτεραιότητες.

Πριν προσλάβεις δικηγόρο, κάνε μια λίστα προτεραιοτήτων. Φρόντισε να αναγνωρίσεις αυτά που χρειάζεσαι, και αυτά που είσαι σε θέση να αφήσεις. Σκέψου όλα όσα εσύ και ο/η πρώην σου μπορείτε να συμφωνήσετε σε φιλικό επίπεδο, αν αυτό είναι εφικτό. Έτσι θα μπορέσεις να κρατήσεις τα κοστολόγια σου χαμηλά, τη στιγμή που θα πρέπει να διαπραγματευτείς τα θέματα που ξέρεις ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσετε, τα οποία θα πρέπει να λυθούν σε μια δικαστική αίθουσα.

3. Προσπάθησε να συμφωνήσεις σε όσα περισσότερα μπορείς με τον/την πρώην σου.

Έπειτα προσπάθησε να συμφωνήσετε για τα πιο βασικά όπως την επιμέλεια και διατροφή του παιδιού, και τον διαχωρισμό της περιουσίας και των χρεών σας. Σε όσα περισσότερα μπορέσετε να συμφωνήσετε, τόσο λιγότερο θα σου κοστίσει ο δικηγόρος σου. Φυσικά αυτό μπορεί να γίνει πιο δύσκολο αν ο/η πρώην σου δεν είναι εύκολος χαρακτήρας, αλλά μερικές βασικές συζητήσεις μπορεί να σε βοηθήσουν να μειώσεις το κόστος του διαζυγίου.

4. Κάν’το μόνος σου

Αυτό μπορεί να γίνει και πριν αλλά και μετά την εύρεση του δικηγόρου σου. Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για την νομοθεσία – ψάξε στο ιντερνετ, και κάνε έρευνα ώστε να μάθεις όλα όσα θεωρείς ότι θα σου χρειαστούν. Κάνε αντίγραφα όσων εγγράφων θεωρείς ότι είναι σημαντικά, πάρε εσύ τηλέφωνα ώστε να μην χρειαστείς να πληρώσεις το δικηγόρο σου και γι αυτό. Ότι μπορείς να κάνεις από μόνος/η σου, θα σε κάνει να νιώσεις μια ιδιαίτερη ικανοποίηση και σίγουρα θα σου γλιτώσει μερικά ευρώ παραπάνω.

5. Διάλεξε δικηγόρο προσεκτικά.

Πολλοί δικηγόροι θα σου προσφέρουν αρχικά δωρεάν συμβουλές – προσπάθησε να το δείς σαν μια ευκαιρία να εκτιμήσεις αν ο/η συγκεκριμένος/η σου κάνει και μπορεί να σε εκπροσωπήσει. Μην θεωρήσεις ότι οι πιο ακριβοί δικηγόροι είναι και οι καλύτεροι – ή ότι οι πιο οικονομικοί είναι χειρότεροι. Συνήθως χρεώνουν βάση της εξειδίκευσης και της εμπειρίας τους. Ένας δικηγόρος που θα σου χρεώσει κάτι που δεν χρειάζεσαι, σίγουρα δεν είναι αυτό που αναζητάς. Αν έχεις συστάσεις από κάποιον, σίγουρα θα πρέπει να τις λάβεις υπόψιν σου – προσωπικά διάλεξα τον δικηγόρο μου όταν μου τον πρότειναν δύο πολύ καλοί μου φίλοι, και τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά. Αλλά και η επιλογή είναι υποκειμενική υπόθεση. Αυτός που κάνει σε έναν φίλο σου, μπορεί να μην κάνει σ’ εσένα.

 

6. Κράτησε αρχείο με τις πληρωμές σου – εξέτασε προσεκτικά το μηνιαίο σου εισόδημα.

Είναι ότι πιο σημαντικό – μπορεί να θεωρείς ότι ένα λάθος δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία, αλλά πίστεψε με, μπορεί να έχει! Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή χρειάστηκε να πληρώσω κάτι το οποίο μου είχαν πεί ότι δεν θα χρεωθώ – ένα απλό λάθος όπως αποδείχτηκε, το οποίο όμως θα μπορούσα να αποφύγω αν είχα δεί αναλυτικά τα μηνιαία έξοδα μου. Επίσης μια γρήγορη ανάλυση των εξόδων σου θα σου δείξει που ξοδεύεις κυρίως τα χρήματα σου, και θα σου υποδείξει που μπορείς να κάνεις μερικές περικοπές.

7. Μην στέκεσαι σε ανούσια πράγματα.

Όπως ξέρουμε, όταν έρχεται η ώρα του διαζυγίου, ο χρόνος είναι χρήμα! Βασικά αν κάτι δεν είναι σημαντικό για εσένα, μην σπαταλάς χρόνο και χρήμα. Το διαζύγιο είναι μια περίοδος με έντονα συναισθήματα, και είναι πολύ εύκολο να αναλωθείς σε μια μάχη που μπορεί να έχει τελικά, λίγη σημασία για εσένα. Προσπάθησε να κρατήσεις ένα επίπεδο, συγκεντρώσου στα πιο σημαντικά (παιδιά, περιουσία) και άσε πίσω ότι δεν σε ενδιαφέρει. Να θυμάσαι, κανείς δεν κερδίζει τα πάντα σε ένα διαζύγιο.

8. Κράτησε αναλυτικά αρχεία από όλες τις κινήσεις σου.

Πρέπει να κρατήσεις ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Όχι απλά να την κρατήσεις αλλά να την αρχειοθετήσεις ώστε να έχεις εύκολη πρόσβαση ανά πάσα ώρα και στιγμή. Τέτοια αρχεία μπορεί να είναι αλληλογραφία με τον δικηγόρο σου, και σημαντικά έγγραφα που αφορούν τον γάμο σου. Μπορεί να είναι επίσης σημειώσεις και προσωπική έρευνα. Αν τα έχεις όλα τακτοποιημένα θα μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση σε περίπτωση που σου ζητηθούν.

Πηγή : http://divorcedmoms.com/