Ποιές αποδείξεις περνάνε φέτος στην εφορία

0

Οι αποδείξεις που κάθε οικογένεια πρέπει να συγκεντρώσει για το 2014 έγιναν εδώ κι αρκετούς μήνες κανονικό …σήριαλ. Έτσι, π.χ. οι αποδείξεις από τα super market …μπαινόβγαιναν στη σχετική λίστα κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Τελικά όμως το Υπουργείο Οικονομικών κατάληξε!

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα:

> Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά,
> Αλκοολούχα ποτά και καπνός,
> Ένδυση και υπόδηση,
> Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας),
> Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες,
> Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί),
> Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια),
> Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών),
> Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια,
> Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:

1. Το 2014 συλλέγουμε λιγότερες αποδείξεις από πέρυσι καθώς το σχετικό όριο έχει μειωθεί από το 25% στο 10%. Έτσι π.χ. για εισόδημα € 20.000 θα πρέπει να συγκεντρώσουμε αποδείξεις αξίας € 2.000.

2. Απαιτείται να προσκομίσουμε αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των € 10.500.

3. Εάν οφείλαμε να προσκομίσουμε αποδείξεις συνολικής αξίας π.χ. € 3.000 και προσκομίσαμε € 1.000 τότε επιβαρυνόμαστε με επιπλέον φόρο με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Δηλαδή, € 2.000 x 22% =  € 440.

Πηγή: http://praktikesidees.gr