fbpx

Μονογονείς και δήλωση στην εφορία: Όσα πρέπει να ξέρεις

| 19 Μαΐου 2014
ADVERTISEMENT

Λόγω του ότι διανύουμε περίοδο υποβολής δηλώσεων στην εφορία, συνοψίσαμε τις κυριότερες ερωτήσεις στις οποίες έχει απαντήσει ο ειδικός συνεργάτης της σελίδας μας, λογιστής και φοροτεχνικός, κύριος Πέτρος Νταΐδης, για να δείς πώς θα κάνεις δήλωση φέτος ανάλογα με την οικογενειακή σου κατάσταση!

Ερώτηση: «Είμαι δύο χρόνια σε διάσταση με ένα παιδί 8 ετών. Δεν έχω καθόλου χαρτιά από δικαστήριο, μπορώ να κάνω φορολογική δήλωση μόνη μου;».


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια,

Πρέπει να πάτε στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ  που ανήκετε και να κάνετε διαχωρισμό ΑΦΜ ώστε να μπορείτε να κάνετε μόνη σας φορολογική δήλωση.

Ερώτηση: «Είμαι 2 χρόνια σε διάσταση και κάνω κοινή δήλωση με τον πρώην άντρα μου με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ότι την επιμέλεια του παιδιού την έχω εγώ και να χάνω όλα τα επιδόματα που δικαιούμαι. Προσφάτως βγήκε το επίδομα του κοινωνικού μερίσματος αλλά εγώ αν και το δικαιούμαι δεν μπορώ να το πάρω λόγω εισοδήματος του πρώην άντρα μου.Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να αλλάξω την κατάσταση τώρα και με ποιον τρόπο ή θα πρέπει να περιμένω μέχρι την επόμενη φορολογική δήλωση για να αλλάξω το έγγαμη σε μονογονέα και να φαίνομαι μόνο εγώ και το παιδί μου».


ADVERTISEMENT

Είναι φυσικό από τη στιγμή που κάνετε  κοινή δήλωση με τον πρώην σύζυγο να μην πληρείτε τις προϋποθέσεις για ότι δικαιούστε. Σας συμβουλεύουμε, σήμερα αν είναι δυνατόν, να πάτε στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ που ανήκετε και να κάνετε διαχωρισμό της δήλωσης από τον πρώην σύζυγό σας.

Ερώτηση:  «Είμαι διαζευγμένος και έχω 2 παιδιά με την πρώην σύζυγο. Έχουμε την επιμέλεια των παιδιών απο κοινού. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιός από τους δυο δικαιούται να τα δηλώσει ως προστατευόμενα μέλη στην εκκαθαριστική του δήλωση».

Αγαπητέ αναγνώστη,

Με τον νέο νόμο δεν υπάρχει έκπτωση φόρου για προστατευόμενα μέλη (σχολεία, φροντιστήρια κλπ) παρά μόνο σε ιατρικές δαπάνες. Ωστόσο στην φορολογική δήλωση τα παιδιά θα δηλωθούν με τον γονέα που ζουν τον περισσότερο καιρό μαζί του ή κατόπιν συνεννοήσεως θα τα δηλώνει ο ένας από τους δύο.

Ερώτηση:  «Καλησπέρα, Έχω χωρίσει με τον πρώην σύζυγό μου και έχω δύο παιδιά 6 & 7 ετών. Υπάρχει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο ορίζεται η επιμέλεια των παιδιών σε εμένα, την επικοινωνία με τον πατέρα τους καθώς το τι πράγματα μπορούσα να πάρω από το σπίτι όταν έφυγα. Σήμερα πήγα στην εφορία για να αλλάξω διεύθυνση, να βγάλω κλειδάριθμο και να δηλώσω με το ιδιωτικό συμφωνητικό, την νέα μου οικογενειακή κατάσταση. Το τελευταίο δεν έγινε αποδεκτό από την εφορία. Δηλαδή δεν μπορώ να κάνω δήλωση μόνη μου, ούτε μπορώ να δικαιούμαι όλα τα επιδόματα μιας μονογονεϊκής οικογένειας. Πως μπορώ να το διαχειριστώ;».

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι αλλαγές της οικογενειακής κατάστασης γίνονται στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας εφορίας. Απαραίτητο είναι να υπάρχουν τα δικαιολογητικά που να πιστοποιούν τις σχετικές μεταβολές (π.χ. διαζύγιο, αντίγραφο αγωγής για το διαζύγιο ή διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας ή αίτηση διαζυγίου κλπ).

Ερώτηση:  «Έχω βγάλει συναινετικό διαζύγιο και η διατροφή του παιδιού έχει οριστεί στα 300 ευρώ.Τα χρήματα όμως που δίνει είναι 100 ευρώ και τα δίνει κάθε εβδομάδα σε εμένα προσωπικά όχι σε κατάθεση τραπεζικού λογαριασμού.Το ερώτημα είναι πώς θα αποδείξω πχ στην εφορία πως δεν παίρνω 300 αλλά 100; Δεν μπορεί να πηγαίνει στην τράπεζα να κάνει κατάθεση σε λογαριασμό ο πρώην σύζυγος».

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το ποσό της διατροφής που καταβλήθηκε στον άλλο σύζυγο για τα παιδιά δεν γράφεται σε κανέναν κωδικό γιατί δεν αποτελεί εισόδημα για τα παιδιά και δεν φορολογείται.

Ο γονέας που πληρώνει την διατροφή για τα παιδιά του δεν θα την γράψει πάνω στην δήλωσή του και δεν θα έχει φορολογική ελάφρυνση.

Ερώτηση:  «Ο σύζυγος μου πέθανε το 2012. Η περιουσία του μοιράστηκε με αποδοχή κληρονομιάς σε μένα και τα δυο παιδιά μου.Πέρσι έκανα φορολογική δήλωση και είχα προστατευόμενα μέλη τα παιδιά μου.Ο λογιστής φέτος μου λέει ότι πρέπει τα παιδιά να κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις επειδή άλλαξε ο νόμος και τα παιδιά έχουν περιουσία στο όνομα τους.Θα ήθελα να ρωτήσω τα παιδιά θα χάσουν τα προνόμια που είχαν σαν προστατευόμενα μέλη; (είναι ανήλικα).Θα πληρώσουν και αυτά εφορία για την περιουσία που είναι στο όνομα τους;».

Αγαπητή αναγνώστρια,

α) Πράγματι τα παιδιά πρέπει να κάνουν δική τους φορολογική δήλωση από την ώρα που η περιουσία του πατέρα πέρασε στα χέρια τους με αποδοχή κληρονομιάς λόγω θανάτου.

β) Ούτως ή άλλως από φέτος ΔΕΝ υπάρχει φορολογική ελάφρυνση για τα παιδιά που είναι προστατευόμενα μέλη. Όμως αυτά που θα χάσετς είναι τα προνοιακά γενικώς επιδόματα τα οποία θα μπορούσατε να πάρετε (Α21 κλπ) ή όποια άλλα προνόμια.

Το αν θα πληρώσετε ή όχι εφορία, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπου χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πέτρος Νταΐδης-Λογιστής & Φοροτεχνικός
Διοίκηση Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.
Ανδρούτσου 1 & Ομηρίδου Σκυλίτση 54Α
Πειραιάς ΤΚ 18532
Τηλέφωνα:2104252105-2104920515
Fax: 210-4252105
Web: http://www.daidis.net/
E-mail: info@daidis.gr

Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ