fbpx

Φορολογική δήλωση θα κάνουν τα ανήλικα τέκνα χήρων μονογονέων

| 5 Ιανουαρίου 2015
ADVERTISEMENT

Εδώ και λίγο καιρό, δυο διαφορετικές μητέρες που έχουν χάσει τους συζύγους τους, μας ενημέρωσαν πως από εδώ και πέρα χρειάζεται τα ανήλικα παιδιά τους να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση και για να μπορούν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ αλλά και γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα τα ερωτήματα είχαν ως εξής:

Αναγνώστρια 1
“Το καλοκαίρι μου έκοψαν το ΕΚΑΣ των παιδιών και δεν είχα καμία ενημέρωση για τους λόγους μέχρι και σήμερα. Τα “πήρα” κυριολεκτικά εχθές και άρχισα να παίρνω σβάρνα τα γραφεία για να δω τι θα γίνει με την υπόθεση μου. Αποτέλεσμα; Βρέθηκε μια γυναίκα (καλή, δεν μπορώ να πω), η οποία μου εξήγησε ότι δεν το έχω πάρει και θα δούμε πότε, γιατί… (κάτσε γιατί θα σωριαστείς..) θα έπρεπε να κάνω ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις στα παιδιά μου. Δηλ. η μεγάλη μου κόρη (6 ετών) και η μικρή (5 ετών) θα πρέπει να δηλώνουν το τεράστιο ποσό των 80 ευρώ που είναι η σύνταξή τους!!! Γελάς;;;Γιατί αν το έκανα αυτό αυτόματα θα έβλεπαν ότι είναι ανήλικα και δεν θα τους το έκοβαν. Λογιστικά είμαι οκ, γιατί δήλωνα όλη την σύνταξη στην δική μου δήλωση, αλλά τα προβλήματα ξεκινούν από την στιγμή που δεν είχαν κάνει δήλωση τα παιδιά.


ADVERTISEMENT

Περιττό να σου πω ότι στο γραφείο εδώ του ΟΑΕΕ με κοίταγαν σαν εξωγήινη. Ούτε και αυτοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι τους έλεγα. Μου έλεγαν, κυρία μου κάτι δεν καταλάβατε σωστά, όταν γίνουν 18 ετών τα παιδιά θα κάνουν δήλωση. Αμ δε! Τους έδωσα να μιλήσουν με την προϊσταμένη στην Αθήνα και έπεσαν από τα σύννεφα.  Δεν το ήξεραν αυτό. Αφού από τις δικές μου σημειώσεις είδαν τι δικαιολογητικά χρειάζεται κάποιος. Δεν είχαν εγκύκλιο! Λογικά ο διαχωρισμός συνταξιοδοτικής μερίδας γίνεται όταν τα παιδιά γίνουν 18 ετών. Αυτό έκαναν εδώ. Αλλά τώρα έχει αλλάξει.

Μίλησα με τον ΟΑΕΕ της Αθήνας από όπου μου εξήγησαν ότι ναι  μεν λογιστικά ήμουν εντάξει, εφόσον τα παιδιά είναι ανήλικα, οπότε τα κάλυπτα εγώ φορολογικά, αλλά αν έκαναν φορολογική δήλωση, δεν θα έκοβαν το ΕΚΑΣ, γιατί θα έβλεπαν ότι είναι ανήλικα. Μάλιστα για να πάρω την σύνταξη, μου είχαν ζητήσει ΑΦΜ για τα παιδιά, κάτι που έβγαλα, αλλά οι λογιστές με ενημέρωναν ότι δεν χρειάζεται τα παιδιά να κάνουν δήλωση.  Αυτό που δεν έχω διευκρινίσει είναι, αν πάλι του χρόνου τους το κόψουν για κάποιο διάστημα”.

Αναγνώστρια 2
“Καλησπερα σας δυστυχως εχασα το 2013 τον αντρα μου γιατρο στο επαγγελμα και εμεινα μονη μου με 3 παιδακια 8 7 και 6 ετων.Προσφατα βγηκε η συνταξη απο το ασφαλιστικο του ταμειο ξεχωριστα για μενα και τα παιδια.Το ποσο συνολικα ειναι γυρω στα 480 ευρω.Για το 2014 πηρα και το οικογενειακο επιδομα απο τον ογα για πολυτεκνους και επιδομα απροστατευτου τεκνου.Η λογιστρια μου ειπε οτι απο του χρονου τα παιδια θα κανουν ξεχωριστα φορολογικη δηλωση εφοσον παιρνουν αυτα τα 90 περιπου ευρω το μηνα και θα κοπει το επιδομα για απροστατευτα τεκνα.Ήθελα να ρωτησω αν ισχυει κατι τετοιο”


ADVERTISEMENT

Απευθυνθήκαμε για τα παραπάνω στη δικηγόρο μας κυρία Ευγενία Φωτοπούλου, η οποία μας εξήγησε τα εξής:

Το διάστημα Μάρτιος-Απρίλιος 2014, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε επίσημα έναν Οδηγό για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014 (μπορείτε να το βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο). Εκεί αναφέρεται:

«1. Το εισόδημα του ενός συζύγου προστίθεται στο εισόδημα του άλλου συζύγου στο όνομά του και φορολογείται μαζί όταν προέρχεται από επιχείρηση που εξαρτάται οικονομικά από τον άλλο σύζυγο.

2. Το εισόδημα των ανήλικων άγαμων παιδιών δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου άγαμου τέκνου προστίθεται στο όνομα του πατέρα του. Σε περίπτωση που αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα, προστίθεται στο εισόδημα του άλλου γονέα και φορολογείται στο όνομά του. Κατά τον ίδιο τρόπο δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα, το εισόδημα των ανήλικων άγαμων τέκνων που προέρχεται από ακίνητα που περιήλθαν σε αυτά από τους ανιόντες, στους οποίους είχαν μεταβιβασθεί από τους γονείς των ανήλικων τέκνων.

Κατ’ εξαίρεση, φορολογείται χωριστά το εισόδημα του ανήλικου άγαμου παιδιού που προέρχεται:

α) από την παροχή της προσωπικής του εργασίας

β) από περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει σε αυτό από κληρονομιά ή από χαριστικές παροχές, εκτός από τις χαριστικές παροχές που του έγιναν από τους γονείς του, τα οποία φορολογούνται στο όνομα του γονέα που του τα παραχώρησε

γ) από περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει σε αυτό από δωρεές ή γονικές παροχές, που έγιναν σ’ αυτό από γονέα του, ο οποίος έχει αποβιώσει κατά το χρόνο που προκύπτει το εισόδημα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία

δ) [highlight]από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του[/highlight]

ε) από περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει σε αυτό, με βάση δικαστική απόφαση, ως υποκατάστατα των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, που ανήκαν στο ανήλικο και εκποιήθηκαν, με εξαίρεση το εισόδημα από υποκατάστατα περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στο ανήλικο από χαριστικές παροχές από τους γονείς, οπότε φορολογείται στο όνομα του γονέα που το παραχώρησε (υποκατάστατο είναι το περιουσιακό στοιχείο που περιέρχεται στο ανήλικο μετά από την εκποίηση, με βάση δικαστική απόφαση, περιουσιακού στοιχείου που του ανήκει).

Στις περιπτώσεις αυτές υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του ανηλίκου χωριστή φορολογική δήλωση, στο όνομα του ανηλίκου, στο πρόσωπο του οποίου υπάρχει η φορολογική υποχρέωση. Στην περίπτωση που το ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση για μια ή περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις, τότε στη δήλωσή του περιλαμβάνεται και το εισόδημα που προέρχεται από περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν σε αυτό,  από χαριστικές παροχές από τους γονείς του, καθώς και το αντίστοιχο υποκατάστατό τους».

Επομένως, και χωρίς να είμαι λογίστρια που είναι οι πιο αρμόδιοι γι’ αυτά, η περίπτωση δ΄ αναφέρει ότι γίνεται χωριστή φορολογική δήλωση του ανήλικου για εισοδήματα από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας. Εκεί πιστεύω κρύβεται η απάντηση, γιατί το ΕΚΑΣ είναι συνταξιοδοτική παροχή οπότε και χρειάζεται ξεχωριστή φορολογική δήλωση, όπως λέει η οδηγία του Υπουργείου. Τη συγκεκριμένη οδηγία μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ και συγκεκριμένα, στη σελίδα 11.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

*Η φωτογραφία δεν απεικονίζει τα πραγματικά πρόσωπα.

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ