Φορολογική δήλωση: Ποιός γονιός δηλώνει τη διατροφή και ποιός τα παιδιά;

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερες απαντήσεις, τα παιδιά δηλώνει στη φορολογική δήλωση ο έχων την επιμέλεια γονιός και τη διατροφή εκείνος που τη λαμβάνει. Η λογίστριά μας, συνεργάτιδα του Singleparent.gr, κυρία Ειρήνη Τσεσμελή μας εξηγεί αναλυτικά.

Ποιός γονιός δηλώνει τη διατροφή στη φορολογική δήλωση;
Γενικότερα, τα παιδιά δηλώνονται  στον γονέα που μένουν μαζί του οπότε ακόμη και αν δεν έχει βγεί το διαζύγιο (όταν μιλάμε για διαζύγιο) έχει γίνει ένα συμφωνητικό που αναγραφεται ποιός έχει την επιμέλεια των παιδιών, που μένουν  σε ποια διεύθυνση και πότε ο άλλος γονέας μπορεί να τα βλέπει .

Ακόμα  και εν διαστάσει να είναι  οι γονείς, πρέπει να δηλωθεί στο μητρώο της ΔΟΥ και απο τους 2 συζύγους και να αναφέρουν που μένουν τα παιδιά  για να ανοίξει η δήλωση του υπόχρεου  που έχει τα παιδιά και να τα μεταφέρει ο άλλος γονέας  στην δική του.

Εαν  δεν ενημερώσουν και οι δυο το μητρώο ειναι υποχρεωτικο  τα παιδια να παραμείνουν στον υπόχρεο  μεχρι να υπάρξει το συμφωνητικό. Στη περίπτωση των ανύπαντρων γονιών, είτε το παιδί είναι αναγνωρισμένο είτε όχι, το δηλώνει ο έχων την επιμέλεια γονιός.

Δείτε σχετικά: Φορολογικές δηλώσεις και υπηρεσίες σε ειδικές τιμές.

Ποιός γονιός δηλώνει τη διατροφή στη φορολογική δήλωση;
Σύμφωνα με απάντηση που πήραμε από το Υπ. Οικονομικών, του τμήματος φορολογίας εισοδήματος, ο υπόχρεος της διατροφής γονιός, δεν δηλωνει πουθενα το ποσο που δινει για διατροφη όμως εαν θελει  μπορει να το βαλει στον κωδικο 049 που εχει τις αποδειξεις  που δικαιολογει. Δεδομενου οτι ειναι μεχρι το 10% των εισοδηματων του, θεωρω πως ειναι αδιαφορο  να το προσθεσει αφου δεν εχει καμια ελαφρυνση επι του ποσου .

Για να παιρνει ομως ο γονιός που εχει την επιμελεια,  το ποσο διατροφης  και να το δικαιολογει  για να μειωνονται τα τεκμηρια του, θα πρεπει και οι δυο συζυγοι (εφόσον μιλάμε για συζύγους) να εχουν δηλωσει στο μητρωο της Δ.Ο.Υ που ανήκουν την διάσταση ή το διαζύγιό τους  για να μπορουν να ανοιξουν οι κωδικοι και να βαλει ο έχων την επιμέλεια γονιός, τα παιδιά στη δήλωσή του.

Στη περίπτωση των ανύπαντρων γονιών, πάλι ο έχων την επιμέλεια γονιός δηλώνει στη φορολογική του δήλωση τη διατροφή που λαμβάνει χωρίς να απαιτείται να δηλώσει στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. κάτι παραπάνω.

Ειρήνη Τσεσμελή
Φοροτεχνικός- Λογίστρια-Οικονομική Σύμβουλος
Θράκης 10, Άγιος Δημήτριος Μπραχάμι
Τηλέφωνο: 2112102823
Κινητό: 6976982983
Web: www.taxgservices.gr
Email:tsesmeliservises@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!