fbpx

6 επαγγελματικά βήματα που πρέπει να κάνει μια άνεργη χωρισμένη μαμά

| 30 Μαΐου 2014
ADVERTISEMENT

Ναι το ξέρω ότι τα ποσοστά ανεργίας έχουν φτάσει Στο Θεό αλλά πάντα κάτι βρίσκεται, έστω προσωρινό. Κι αυτό το προσωρινό ή το part time είναι που θα σε βοηθήσει να απασχοληθείς με κάτι άλλο, να θυμηθείς ότι δεν είσαι μόνο διαζευγμένη και μητέρα αλλά και γυναίκα και άνθρωπος και σιγά-σιγά να ξαναβρείς τους ρυθμούς σου. Για να το πετύχεις αυτό, εκτός από τεράστια υπομονή, χρειάζεται να κάνεις και μερικά σημαντικά βήματα. Ας δούμε ποια είναι αυτά!

Αναπνοές
Καταρχάς μην πανικοβάλλεσαι. Πρώτον διότι ο πανικός δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Δεύτερον διότι ναι, είναι πιθανό να σε απορρίψουν επειδή είσαι χωρισμένη με παιδί. Ναι, ίσως χρειαστεί να κάνεις βήματα πίσω επιλέγοντας μια δουλειά με τον πολύ βασικό μισθό ακόμη κι αν έχεις τεράστια εμπειρία ή αντίθετα, να συμβιβαστείς με μια δουλειά που δεν έχεις κάνει ποτέ, άρα δεν έχεις καμία εμπειρία. Από τη στιγμή που έχεις την υγεία σου κι εσύ και το παιδί σου, όλα διορθώνονται.


ADVERTISEMENT

Ψυχολογία
Προσπάθησε να βγάλεις από μέσα σου το θυμό για τον πρώην, τα δικαστικά και τα διαδικαστικά. Δεν μπορείς να περιφέρεις τέτοια ένταση και πίστεψέ με, αυτή φαίνεται και στο γραπτό λόγο και στο προφορικό. Καλύτερα να μην ψάξεις καθόλου για δουλειά αν είσαι στη τσίτα παρά να ψάξεις και να βγάλεις τον χειρότερο εαυτό σου επειδή τα νεύρα σου είναι τεντωμένα. Διότι οι εργοδότες μιλάνε μεταξύ τους. Μπορεί δηλαδή να είσαι συγχισμένη και να μην τα πας καλά σε μια συνέντευξη, να βγάλεις δηλαδή μια άμυνα ή επιθετικότητα, κι ενώ αυτό μπορεί να είναι συγκυριακό, ο υποψήφιος εργοδότης να το πεί σε κάποιον άλλον από άλλη εταιρία, χωρίς να ισχύει γενικότερα για σένα. Μόνο που αυτό το ξέρεις μόνο εσύ κι εγώ. Καλύτερα λοιπόν αν χρειαστεί, να αποστασιοποιηθείς!

LinkedIn
Αν ψάχνεις στα site αγγελιών ή στις εφημερίδες για δουλειά, έχεις λίγες πιθανότητες. Σήμερα, ο νούμερο ένα χώρος εύρεσης εργασιας είναι το LinkedIn. Φτιάξε λοιπόν εκεί ένα “δυνατό” προφίλ, χωρίς να χρειάζεται να το κάνεις μονοκοπανιά. Μπορείς να το «χτίζεις» σιγά-σιγά και φυσικά να μην ξεχάσεις να κάνεις add, ανθρώπους του χώρου ή της ειδικότητας που σε ενδιαφέρει.Όσο περισσότερους τόσο καλύτερα. Επίσης μην παραλείπεις που και που να προσθέτεις κάποιες πληροφορίες για σένα ή για κάποια είδηση που διάβασες ώστε να δείχνεις ότι ο λογαριασμός σου είναι ενεργός, ότι υπάρχουν θέματα της δουλειάς που σε ενδιαφέρουν ακόμη κι αν είσαι εκτός και κυρίως για να αυξήσεις τις πιθανότητες να το δεί κάποιος που θα μπορούσε να σου προτείνει μια θέση εργασίας. Επίσης, μην ξεχνάς ότι το LinkedIn δεν είναι facebook. Αυτό σημαίνει πως στάτους με σεξιστικά αστεία ή βρισιές, απαγορεύονται διά ροπάλου.

Βιογραφικό
Ας δούμε λοιπόν μαζί το βιογραφικό σου. Άνοιξε μία σελίδα στο Word και ξεκίνα να γράφεις όλα τα καθήκοντα που έχεις εκπληρώσει στη καριέρα σου, ξεκινώντας με δυναμικά ρήματα του τύπου «Πούλησα» «Διεκπεραίωσα» «Διαχειρίστηκα» «Ηγήθηκα» «Ερεύνησα» κλπ. Ο μέσος όρος έκτασης ενός αξιοπρεπούς βιογραφικού είναι η μιάμιση σελίδα χωρίς όμως να ξεπερνάει τις πέντε σελίδες, εκτός αν έχεις τεράστια προϋπηρεσία και πλούσια επαγγελματική δράση.


ADVERTISEMENT

Στη κορυφή της πρώτης σελίδας-κάτω από τα προσωπικά σου στοιχεία- καλό είναι να τονίσεις τα δυνατά σου σημεία, αυτά που σε χαρακτηρίζουν επαγγελματικά και καλό είναι σε ό,τι αφορά τα προσωπικά σου στοιχεία, να χρησιμοποιήσεις όσο το δυνατόν λιγότερα (ένα email και μόνο το κινητό σου, είναι αρκετά). Αν δυσκολεύεσαι, μπορείς να κατεβάσεις από εδώ, ένα πρότυπο βιογραφικού σημειώματος σύμφωνα με το Europass!

Συνοδευτική επιστολή (cover letter)
Η συνοδευτική επιστολή που στέλνεις μαζί με το βιογραφικό, είναι πολύ σημαντική διότι δείχνει πώς και ποιος είσαι σαν άνθρωπος αλλά και σαν επαγγελματίας. Φρόντισε κάθε τέτοιο γράμμα να είναι σχετικό με τη θέση για την οποία εκδηλώνεις ενδιαφέρον και απόφυγε τα «περίεργα» αστεία, την ιστορία της ζωής σου ή «ξύλινες» τυποποιημένες εκφράσεις του τύπου «Προς πάσα ενδιαφερόμενο».  Μείνε στο θέμα, πρόσεξε ορθογραφικά και συντακτικά λάθη ενώ 3 παράγραφοι είναι ιδανικές. Αν δεν ξέρεις πώς να αρχίσεις και τί να πείς, κατέβασε από εδώ μερικά πρότυπα συνοδευτικών επιστολών!

Τέλος, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εύρεσης εργασίας σήμερα, είναι μέσω γνωστού. Λυπηρό αλλά αληθινό.Μπορεί να στείλεις 500 βιογραφικά, να κάνεις άλλες τόσες αιτήσεις και με ένα τηλεφώνημα σε γνωστό να βρείς δουλειά ή τουλάχιστον να σου κλείσουν ραντεβού για συνέντευξη. Χρησιμοποίησε λοιπόν τις επαφές σου, το LinkedIn ακόμη και το facebook. Ενημέρωσε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ότι ψάχνεις για δουλειά. Επίτρεψε μέχρι και στη μητέρα σου να το πεί σε φίλες της ή γράψε μας ότι έχεις ανάγκη από δουλειά, στη σελίδα μας στο facebook. Οποιαδήποτε επαφή κάνεις-ειδικά αυτή τη στιγμή-είναι μόνο για καλό. Καλή επιτυχία!

Πηγή: http://divorcedmoms.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ