Δεν δικαιούνται πρόωρη σύνταξη οι διαζευγμένοι μπαμπάδες με ανήλικα τέκνα

3

Το ερώτημα που έφτασε στα χέρια μας, μας προβλημάτισε και κυρίως μας θύμωσε. Γιατί μόνο οι διαζευγμένες μητέρες με ανήλικα τέκνα να παίρνουν μειωμένη σύνταξη και όχι και οι μπαμπάδες; Γιατί ειδικά ένας διαζευγμένος πατέρας που έχει την επιμέλεια των παιδιών του, να μην παίρνει μειωμένη σύνταξη; Η δικηγόρος μας κυρία Ζωή Παυλίδου απαντά στο ερώτημα και μας παραθέτει το νόμο.

Ερώτηση
«Είμαι 47 ετών και έχω ένα αγοράκι ηλικίας 8 ετών, την επιμέλεια του οποίου έχει η μητέρα του ενώ η κηδεμονία είναι από κοινού. Σκέφτομαι να διεκδικήσω την επιμέλεια του γιού μου και ήθελα να ρωτήσω, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, αν θα μπορώ να βγω σε σύνταξη νωρίτερα λόγω ανήλικου τέκνου. Εχω 4.900 ένσημα ΙΚΑ».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητέ φίλε,

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.1902/90, 3655/08 και 3863/2010) για τις συντάξεις του ΙΚΑ, προβλέπεται πρόωρη σύνταξη με ανήλικο μόνον για τις μητέρες, είτε είναι παντρεμένες είτε διαζευγμένες. Οι πατεράδες με ανήλικα τέκνα, είτε είναι παντρεμένοι είτε διαζευγμένοι, δεν δικαιούνται πρόωρης σύνταξης, έστω και μειωμένης λόγω ηλικίας. Έχουν βγει δύο δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας από πατεράδες που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν αλλά δεν αποτελούν δεδικασμένο και δεν ακολουθούνται από το ΙΚΑ, διότι η νομοθεσία τους αποκλείει. Οι πατεράδες ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α. με ανήλικα τέκνα, δικαιούνται πρόωρη σύνταξη μόνο σε περίπτωση χηρείας ή αναπηρίας του τέκνου και με προϋποθέσεις.Τα παραπάνω διασταυρώσαμε όχι μόνον από τη νομοθεσία αλλά και από το Κεντρικό ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Συμπερασματικά οι χήροι πατέρες με ανήλικα παιδιά και οι πατέρες με (όχι απαραίτητα ανήλικα) παιδιά με αναπηρία άνω του 67% δικαιούνται πρόωρης σύνταξης. Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις εξισώνονται με τις μητέρες.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

*Να σημειωθεί ότι  οι μπαμπάδες-ασφαλισμένοι του δημοσίου με ανήλικα τέκνα, θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης τη διετία 2011-2012. Κρίσιμος χρόνος για την κατοχύρωση του σχετικού δικαιώματος είναι η συμπλήρωση 25ετίας. Κατά τη συμπλήρωση των 25 ετών είναι απαραίτητο να υφίσταται αθροιστικά και η ανηλικότητα του τέκνου. Σε περίπτωση που το δικαίωμα «κλειδώνει» το 2011, η έξοδος γίνεται στα 52, ενώ το 2012 στα 55. Εφόσον και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι, το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και στους δύο.

Η κυρία Ζωή Παυλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου χαρίζει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.