fbpx

“Εργασιακή σύζυγος”: Απλή συνάδελφος και φίλη ή αιτία διαζυγίου;

| 22 Δεκεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Αυτό το καθημερινό 9-5 μας φέρνει σε επαφή με πολύ κόσμο εκτός του τυπικού κοινωνικού μας κύκλου: συναδέλφους, εξωτερικούς συνεργάτες, πωλητές. Για πολλούς από εμάς, οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν μέρος της ευρύτερης οικογένειάς μας. Σίγουρα δεν ταιριάζουμε το ίδιο με όλους, αλλά οι τόσες ώρες που περνάμε μαζί, ανταλλάσσοντας νέα και εμπειρίες και γνωρίζοντας καλύτερα ο ένας τον άλλον με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε δυνατότερους και βαθύτερους δεσμούς.

Δημιουργούνται συχνά όμορφες φιλίες εντός του εργασιακού χώρου, που επεκτείνονται και εκτός του ωραρίου, ενώ άλλες μένουν στα αυστηρά όρια στο χώρο της εργασίας. Συνάδελφοι πηγαίνουν μαζί για φαγητό, αν είναι άντρες πάνε μαζί στο γήπεδο, αν είναι γυναίκες πάνε μαζί για ψώνια και γενικά επικρατεί αυτό, που λέμε “ο άντρας μου ή η γυναίκα του στη δουλειά” ή αλλιώς ο “εργασιακός γάμος”.


ADVERTISEMENT

Στην εταιρεία, που εργάζομαι, στο τμήμα μου υπάρχουν άντρες και γυναίκες, που περνάνε μαζί πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα. Τα γραφεία μας βρίσκονται αντικριστά, βοηθάμε ο ένας τον άλλο, λέμε τα αστεία μας, τα προσωπικά μας, τα νέα μας, λειτουργούμε δηλαδή, όπως λειτουργούν τα παντρεμένα ζευγάρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν τίθεται θέμα απιστίας, καθώς οι περισσότεροι είναι αφοσιωμένοι στους/στις πραγματικές/πραγματικούς συζύγους τους. Η φιλία μας είναι αθώα και η σχέση, που έχουμε μεταξύ μας δεν αποτελεί απειλή για τους γάμους μας.

Ωστόσο, οι σχέσεις, που δημιουργούνται στο χώρο εργασίας δεν είναι πάντα αθώες.

Οι πολλές ώρες εργασίας και το μεγάλο διάστημα της μέρας, που περνάνε δύο συνάδελφοι μαζί, μπορούν να δημιουργήσουν κατάλληλες προϋποθέσεις και δελεαστικές προκλήσεις, ώστε και οι δύο πλευρές να ξεπεράσουν τα όρια και να ξεφύγουν βάζοντας σε κίνδυνο τους γάμους τους!

Ένας «εργασιακός γάμος» μπορεί να ξεκινήσει με αστεία, παιχνιδίσματα, ταξιδάκια με τη δουλειά, μαζί για φαγητό έξω στα διαλείμματα, εξομολογήσεις και αποκαλύψεις για τα προσωπικά. Όσο η φιλία παραμένει αυστηρά εντός των ορίων, δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε μια φιλική σχέση στη δουλειά ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα.


ADVERTISEMENT

Ένας φίλος μου γέλασε πολύ, όταν η «εργασιακή σύζυγος» θύμωσε μαζί του και του κράτησε μούτρα, επειδή βγήκε για φαγητό με μία άλλη συνάδελφο στο διάλειμμα τους. Η σχέση τους είναι κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη, τυπική σχέση ανάμεσα σε δύο συναδέλφους, ξέρω, όμως αρκετά καλά το φίλο μου και μπορώ να σε διαβεβαιώσω, ότι αγαπά πολύ τη γυναίκα του και ότι τίποτε το πονηρό δεν συμβαίνει στη δουλειά του. Το θέμα είναι, ότι δεν είναι όλοι έτσι. Πολλοί αφήνουν την κατάσταση να ξεφύγει.

Έτσι, φτάνουμε στο εξής ερώτημα (που τέθηκε και στην ταινία του 1989 «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι»): Μπορεί ένας άνδρας και μια γυναίκα να είναι απλά φίλοι; Οι χαρακτήρες του έργου αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα: Ο Χάρι πίστευε ότι κάθε άντρας πάντα θα ψάχνει ευκαιρία να κοιμηθεί με οποιαδήποτε γυναίκα, ενώ η Σάλι ήταν υποστηρικτής μιας αυστηρά πλατωνικής σχέσης.

Θυμάμαι τον πρώην άντρα μου και τις σχέσεις του με τις συναδέλφους του. Με ενοχλούσε, που πείραζαν τόσο ο ένας τον άλλο. Έβρισκα τα πειράγματά τους, όχι και τόσο αθώα. Ήταν σεξουαλικού περιεχομένου και άπρεπα. «Μα, πόσο θάρρος έχει μαζί τους», σκεφτόμουν. Και να μην ήθελα να τους υποψιαστώ, μονίμως μου έμπαιναν ψύλλοι στα αυτιά. Πολύ θάρρος, πολύ ανετίλα, ειδικά με μία. Όταν δε, μου είπε, ότι θα πηγαίνανε μαζί στο εξωτερικό σε ένα συνέδριο της δουλειάς τους, μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Ένιωσα την απειλή πιο δυνατή από ποτέ άλλοτε. Και να μην έχει συμβεί κάτι μεταξύ τους, θα συνέβαινε σκέφτηκα εκεί. Εκείνος από την άλλη στον κόσμο του. Καμάρωνε που το αφεντικό του έστειλε αυτόν και όχι κάποιον άλλο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει διαφορά στον τρόπο, που ο καθένας μας αλληλεπιδρά με τους συναδέλφους του. Εμείς, προσωπικά στη δουλειά κάνουμε πολλά αστεία, γελάμε όλη την ώρα, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε μηνύματα στέλνουμε, ούτε φλερτάρουμε, ούτε άκομψα σχόλια κάνουμε. Αν έκανα κάτι από τα προηγούμενα, εύκολα θα χανόταν το μέτρο και δεν θα είχα μόνο μία «εργασιακή σύζυγο», αλλά δέκα. Πλήρες το εξωσυζυγικό πρόγραμμα. Αλλά, ούτε καν.

Δεν κατηγορώ κανέναν. Κάνε στη δουλειά σου όσες φιλίες θες και θέσε τα όρια, όπως εσύ κρίνεις. Ίσως να είναι πιο διασκεδαστικό ή ακόμη και πιο υγιές. Νομίζω, ωστόσο, ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός/ή στο πόσο «εκθέτεις» τον εαυτό σου στους άλλους, ειδικά όταν είσαι σε σχέση ή παντρεμένος/η. Κάθε προσωπική λεπτομέρεια ή στοιχείο που δίνουμε μπορεί να αποτελέσει πάτημα και να γίνει πιο εύκολο μετά να ξεπεράσουμε τα όρια.

Η οικειότητα, που αναπτύσσουμε με έναν/μια συνάδελφο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Μπορεί να έρθετε πιο κοντά φυσικά, αλλά και τα όρια μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν ακόμα και όταν μοιράζεστε τα προσωπικά σας (πράγματα, που υποτίθεται ότι πρέπει να συζητάτε μόνο με τους/τις συντρόφους σας).

Μερικοί άνθρωποι λειτουργούν, όπως οι καρχαρίες. Καραδοκούν εκείνους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή έχουν κάποιες αδυναμίες. Ψάχνουν για εκείνους, που έχουν δυσκολίες στην προσωπική τους ζωή, εκμεταλλεύονται τη μοναξιά, τη σεξουαλική τους στέρηση και την αδιαφορία στο σπίτι τους για δικό τους προσωπικό κέρδος. Αυτοί οι άνθρωποι είναι χειριστικότατοι και κάτι τέτοιες ευκαιρίες δεν τις αφήνουν ανεκμετάλλευτες. Γι’ αυτό προσοχή στα μηνύματα, που εκπέμπεις!

Εάν τώρα είναι ο σύντροφός σου, που είναι κάπως πιο κοντά σε κάποια συνάδελφό του, δεν βλάπτει να κάνεις την παρουσία σου αισθητή και στους δύο, έτσι για να μην ξεχνιούνται. Θυμάσαι το φίλο μου, του οποίου η συνάδελφος είχε θυμώσει, επειδή πήγε με μία άλλη συνάδελφο για φαγητό; Ε, αυτουνού η γυναίκα, που είχε υποψιαστεί ότι η κατάσταση στη δουλειά έχει κάπως ξεφύγει με αυτές, ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα στη δουλειά, στα διαλείμματα κυρίως και έβγαινε μαζί και με τους δύο για φαγητό! Καλύτερα να ξέρουν λοιπόν, τί γίνεται, ώστε να στοχεύσουν αλλού!

Απορείς τί έγινε με τον πρώην μου και τη συνάδελφό του στη δουλειά; Ας πούμε ότι αποδείξεις δεν βρήκα ποτέ, αλλά φήμες έλεγαν, ότι με τη μία τα έφτιαχνε, την άλλη χώριζε. Χωρίσαμε για άλλους λόγους, οπότε τώρα, ό, τι κι αν κάνει, τουλάχιστον δεν είμαστε παντρεμένοι, άρα δεν με νοιάζει και ούτε με αφορά. Αποτελεί, όμως, η περίπτωσή του τρανή απόδειξη ότι πολλοί άνθρωποι, που δουλεύουν μαζί, βλέπουν το χώρο εργασίας τους ως δικό τους, προσωπικό πεδίο βολής, που μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν, να παίξουν, όσο θέλουν χωρίς να έχουν το φόβο της πραγματικής συζύγου, που είναι σπίτι και κοιμάται τον ύπνο του δικαίου!

Συνεπώς, άντρες και γυναίκες, συνεχίστε, όπως νομίζετε. Τα προβλήματα, που μπορούν να προκληθούν από την εμπλοκή σας με λάθος ανθρώπους τα γνωρίζετε. Επίσης γνωρίζετε ότι μια λάθος κίνηση μπορεί να φέρει το τέλος στο γάμο σας. Ορισμένες από αυτές τις σχέσεις μπορεί να παραμείνουν αθώες και πλατωνικές, άλλες πάλι μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε κάτι παραπάνω, επιβλαβές πιθανόν για το γάμο σας!

Σκεφτείτε, πόσο προσβλητική είναι μια τέτοια συμπεριφορά προς το έτερόν σας ήμισυ, να συγκρίνετε δηλαδή μια χαζή σχέση από το χώρο της δουλειάς σας με έναν πραγματικό γάμο.

Εσύ μπορείς να εμπιστευτείς τον εαυτό σου ή το/τη σύζυγό σου ότι διατηρεί τα όρια ακόμα και όταν ξοδεύει περισσότερο χρόνο μαζί με το/τη συνάδελφο απ’ ότι μαζί σου;

Μπορούν άνδρες και γυναίκες να είναι μόνο “φίλοι;”

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ