fbpx

Η επιστολή μιας μόνης μαμάς και η παρέμβαση της Π.Ε.Α.Λ.Σ.για τους μονογονείς στο Λιμενικό σώμα

| 21 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Μόλις χθές μια αναγνώστριά μας, μητέρα μονογονέας και εργαζόμενη στο Λιμενικό Σώμα, μοιράστηκε μαζί μας την επιστολή που έστειλε καθώς και την απάντηση που πήρε, από την Π.Ε.Α.Λ.Σ. (Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος) η οποία παρέβη για τη νομική αποκατάσταση των μονογονέων-στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Επιστολή


ADVERTISEMENT

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της ΠΕΑΛΣ,
Αξιότιμοι Κύριοι, Κυρίες,

Ονομάζομαι ___________ και τοποθετήθηκα σαν πρώτη τοποθέτηση στο Λιμεναρχείο _______ ως Λιμενοφύλακας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής,  στις ___________. Λίγο πριν την ορκωμοσία της _____ σειράς Δοκίμων Λιμενοφυλάκων όπου ανήκα, εγώ και οι συνάδελφοι μου τοποθετηθήκαμε για ένα μήνα περίπου σε Λιμενικές Αρχές στον τόπο συμφερόντων μας ή πλησίον του. Κατά τη διάρκεια παραμονής μου στον τόπο συμφερόντων μου ξεκίνησε και η εγκυμοσύνη μου.


ADVERTISEMENT

Λέγοντας την προσωπική μου ιστορία όπως εγώ τη βιώνω -και θέλοντας να μην φανώ γραφική- θα προσπαθήσω να σας αποδώσω μία άλλη κοινωνική διάσταση, αυτή της μονογονεϊκής οικογένειας. Σκοπός μου είναι να θέσω τον προβληματισμό γύρω από τη θεσμική αλλά και νομική προστασία και διευκόλυνση της. Σκοπός μου είναι η/ο επόμενος μονογονέας που εργάζεται στο Λιμενικό Σώμα (και όχι μόνο!) να μπορεί να γνωρίζει και να κατοχυρώνει τα δικαιώματά του σύμφωνα με συγκεκριμένη νομοθεσία που θα αφορά στην περίπτωση του και να μην σκέφτεται το μέλλον αυτού και του τέκνου του με αβεβαιότητα, αμφιβολία ή με πιθανότητες. Η μονογονεϊκή οικογένεια υφίσταται συχνότερα πλέον στην ελληνική κοινωνία και σίγουρα αξίζει εξίσου αξιοπρέπειας και βιωσιμότητας όπως μία διγονεϊκή οικογένεια. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν σοβαρές σκέψεις όσον αφορά στην ενσωμάτωση της όχι μόνο στην σημερινή κοινωνία αλλά και στο αντίστοιχο νομικό πλαίσιο.

Ο πρώην σύντροφος μου και πατέρας της κόρης μου, έμαθε από εμένα άμεσα για την εγκυμοσύνη την οποία και δέχτηκε αν και ήμασταν μόλις λίγες μέρες χωρισμένοι. Δεν γίναμε ποτέ ξανά ζευγάρι επίσημα και κατά τη θέληση του, αλλά αποφασίσαμε ότι θα είμαστε γονείς. Κάπου πριν ολοκληρώσω τον 5ο μήνα της κύησης μου, διέκοψε κάθε επικοινωνία και σταμάτησε κάθε ενδιαφέρον για το παιδί του και έτσι μόνη μου στήριξα και στηρίζω την κόρη μου μέχρι σήμερα. Μόνη μου εννοώντας χωρίς την συνεισφορά του πατέρα της μα με την οικογένεια, τους φίλους και άλλους πολλούς ανθρώπους στο πλευρό μου, να με στηρίζουν κυρίως ψυχολογικά. Η απόλυτη επιθυμία μου να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη μου και η συμπαράσταση όλων τους με βοήθησαν να συνεχίσω με σιγουριά. Μονογονέας λοιπόν…

Στη διάρκεια της 14μηνης άδειας κύησης & ανατροφής τέκνου που προβλέπεται από την Υπηρεσία μας, φιλοξενούμαι με την κόρη μου στο πατρικό μου και δεν μας λείπει τίποτα. Οι γονείς μου σεβάστηκαν την επιλογή μου, πέρασαν όλες τις δυσκολίες μαζί μου, την πορεία της εγκυμοσύνης μου φροντίζοντας με, την γέννηση της κόρης μου, την ανατροφή της μέχρι και σήμερα. Μαζί μου σήμερα μοιράζονται και την μεγάλη ευτυχία που έφερε με τον ερχομό της. Έχω ακόμη, την οικονομική δυνατότητα να συμβουλεύομαι μία παιδοψυχολόγο – σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου και σε μηνιαία πλέον. Επιπροσθέτως, καταφέρνω και εξοικονομώ χρήματα από το μισθό ώστε να καταφέρω το συντομότερο δυνατόν να ανταποκριθώ, αυτόνομη πια, στις ανάγκες του παιδιού μου (διατροφή, ρουχισμός, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δικαστικά έξοδα για την δικαστική αναγνώριση της, φύλαξη κατά την εργασία μου κ.ά.) καθώς επωμίζομαι την κηδεμονία και την επιμέλεια της στο ακέραιο.

Στην προσπάθεια μου να κάνω τον προγραμματισμό μου για να της προσφέρω το καλύτερο δυνατό, βρίσκομαι αντιμέτωπη με διάφορες πρακτικές δυσκολίες.

Φύλαξη του τέκνου μου κατά την εργασία μου: Τους εννέα μήνες ανατροφής του τέκνου μου έχω τη δυνατότητα να βρίσκομαι όλη μέρα στο πλευρό του καθώς σαν βρέφος που είναι έχει την απόλυτη ανάγκη μου ως μητέρα του. Στο πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος καλούμαι να επιστρέψω στην υπηρεσία μου. Έτσι, το μόλις εννέα μηνών τέκνο μου θα πρέπει να φυλάσσεται από κάποιο κατάλληλο και αξιόπιστο  άτομο, όταν εγώ θα εργάζομαι το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας. Εάν η Υπηρεσία δεν μου εγκρίνει την παραμονή μου στον τόπο συμφερόντων μου η φύλαξη του τέκνου μου θα είναι καθημερινά ένα σοβαρό θέμα. Στο νησί δεν υπάρχει δημόσιος, ούτε ιδιωτικός βρεφονηπιακός σταθμός και κανένα οικείο ή συγγενικό μου πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει την φύλαξη του. Η ύστατη επιλογή θα μπορούσε να ήταν η πρόσληψη μίας γυναίκας κατ΄οίκον, που όμως θα με δυσχέραινε πολύ οικονομικά καθώς οι ώρες που θα πρέπει να εργάζεται θα είναι το λιγότερο 8 ώρες για έξι ημέρες την εβδομάδα, με τον ανάλογο μισθό. Σημαντικό είναι ακόμη αυτή η γυναίκα να είναι και πάντα διαθέσιμη σε διάφορες καταστάσεις ανάγκης, υπηρεσιακές ή μη, σε ώρες κατάλληλες ή μη, πράγμα πολύ δύσκολο. Αντιθέτως, στον τόπο συμφερόντων μου, οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες καθώς συγγενικά μου πρόσωπα προτίθενται να με βοηθήσουν στην φύλαξη του τέκνου μου, ανεξαρτήτως ωραρίου και αφιλοκερδώς, όπως ήδη πράττουν.

Επιλογές οικίας σε ξένο τόπο: Στο νησί θα πρέπει να βρω έναν χώρο κατάλληλο για διαμονή και για το τέκνο μου (οικία ασφαλή, με όσο δυνατόν λιγότερες φυσικές φθορές, θέρμανση και ένα δωμάτιο χωριστά το λιγότερο) πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο (ενοίκιο). Οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες σε μία μικρή κοινωνία όπως είναι τα νησιά και περιορίζονται ακόμη περισσότερο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις που δεν χωρούν ‘έκπτωσης’ λόγω του παιδιού. Ακόμη και να βρεθεί το κατάλληλο μέρος το πιο πιθανό είναι να μην μπορώ να ανταποκριθώ στο υψηλό ενοίκιο ή και τους καλοκαιρινούς μήνες να πρέπει να ξενοικιαστεί και να επανενοικιαστεί από Σεπτέμβριο (συχνό φαινόμενο στα νησιά!). Αντιθέτως, στον τόπο συμφερόντων μου υπάρχει διαμέρισμα της οικογένειας μου στο οποίο θα μπορούσα να μείνω με την κόρη μου χωρίς να πληρώνω ενοίκιο. Με αυτόν τον τρόπο μου δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να εξοικονομήσω χρήματα αλλά και να δημιουργήσω έναν χώρο τον οποίο το παιδί θα νιώθει οικείο και ασφαλές, κοντά σε οικεία πρόσωπα.

Μετακινήσεις: Η νομοθεσία είναι αυστηρή στο κομμάτι της εκπλήρωσης τριετίας στην πρώτη τοποθέτηση και χωρίς εξαιρέσεις. Καταθέτοντας μία ατομική αναφορά και γράφοντας τα κατάλληλα επιχειρήματα, μπορεί και να επιτύχω την παραμονή μου στον τόπο συμφερόντων μου. Μπορεί και όχι. Στην τελευταία περίπτωση, ελπίζω να μου γνωστοποιηθεί εγκαίρως η απόφαση ώστε να προλάβω να μετακομίσω στο νησί και να έχω χρόνο να ρυθμίσω τα παραπάνω θέματα που ανέφερα αλλά και να είμαι και συνεπής στην εργασία μου. Στην καλύτερη περίπτωση, αιτούμενη μία απόσπαση ξανά και ξανά, κάθε εξάμηνο, ίσως κάποια στιγμή καταφέρω να πάρω την μετάθεση για τον τόπο συμφερόντων μου. Μέχρι τότε πρέπει να παραμένω φιλοξενούμενη στο πατρικό μου καθώς είναι αδύνατη, χρονικά και οικονομικά, η διαδικασία της μετακόμισης ανά εξάμηνο. Η παραπάνω διαδικασία και κατάσταση μου δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα, ανασφάλεια και αδυναμία να οργανώσω την ζωή με το τέκνο μου με σωστό τρόπο. Όμως και στο πέρας της τριετίας, οι πολλαπλές μετακινήσεις που μπορεί να λάβουν χώρα μελλοντικά και όσο το τέκνο θα είναι ανήλικο δυσχεραίνουν εξίσου τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Εξοικονόμηση χρημάτων: Έχοντας τη δυνατότητα της επιλογής τόπου διαμονής (συνηθέστερα ο τόπος συμφερόντων) επιλέγεται ο τόπος όπου οι συνθήκες για το τέκνο και τον γονέα θα είναι οι ευνοϊκότερες δυνατές. Συνθήκες οι οποίες θα βοηθήσουν να εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να μεγαλώνει το παιδί σε υγιές περιβάλλον και να έχει ο γονέας την ικανοποίηση ότι ανταπεξέρχεται επαρκώς στα οικογενειακά κι επαγγελματικά του καθήκοντα. Τα χρήματα που θα εξοικονομούνται από τις παραπάνω τρείς περιπτώσεις, σίγουρα θα πιάνουν τόπο άλλου, μέσα στις πολλαπλές ανάγκες μίας οικογένειας και ειδικά στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που ζούμε! Ωστόσο, από την προσωπική μου εμπειρία, δεν είναι τόσο τα επιπλέον χρήματα που θα βοηθήσουν ένα μονογονέα να μεγαλώσει το παιδί του αλλά και η δυνατότητα να έχει αρκετό και ποιοτικό χρόνο με το παιδί του στο πέρας του ωραρίου της εργασίας του.

Κενό στη νομοθεσία: Μελετώντας προσεκτικά το τροποποιημένο Π.Δ. περί «Τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων του προσωπικού Λιμενικού Σώματος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» (ΠΔ 97/2012) δεν αναφέρεται καμία μέριμνα πχ. στις μεταθέσεις, στις μετακινήσεις, στη διευκόλυνση ωραρίου, στη μοριοδότηση κτλ. για μονογονεϊκή οικογένεια ανύπαντρου γονέα, αναγνωρισμένου ή μη τέκνου. Μία τέτοιου είδους οικογένεια χρίζει κοινωνικής και νομικής μέριμνας και ενίσχυσης, καθώς ο ένας γονέας αναλαμβάνει πλήρως το ρόλο, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις δύο γονέων. Χρειάζεται αυτή τη σύμπραξη, χρειάζεται να ξέρει πώς έχει τα εργαλεία, την επιλογή να δομήσει τη ζωή του με το τέκνο του αυτόνομα και αξιοπρεπώς!

Παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο: …από τους σημαντικότερους παράγοντες που με βοήθησαν να ορθοποδήσω αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα της μονογονεϊκής οικογένειας. Η γιατρός μου ήταν το στήριγμα μου, αυτό που δεν ήταν ο πατέρας του παιδιού μου στην εγκυμοσύνη μου. Με βοήθησε να οργανώσω τη σκέψη μου, τη ζωή μου και με προετοίμασε να δεχτώ την καινούρια κατάσταση με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Σήμερα ακόμη συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό ώστε να είμαι καλά εγώ και συνεπώς και το τέκνο μου. Η απομάκρυνση μας από τον τόπο συμφερόντων μου θα μας απομάκρυνε και από αυτήν την επιστημονική παρακολούθηση, την οποία θεωρώ πολύ σημαντική (ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής του) και αναντικατάστατη.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, ελπίζω να απέδωσα αποτελεσματικά αυτή τη ρεαλιστική και ανθρώπινη πλευρά της ζωής. Προσωπικά παρ’ όλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες που  αντιμετωπίζω ή πιθανόν να αντιμετωπίσω σαν μονογονέας, θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερή για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν παραπονιέμαι λοιπόν αλλά επιθυμώ κι εγώ, με τις δικές μου δυνάμεις, να δώσω στο παιδί μου αγαθά που έλαβα εγώ από τους γονείς μου. Ανυπομονώνα γίνω αυτόνομη, να φτιάχνω εγώ το πρόγραμμα της «μικρής» μου οικογένειας χωρίς να έχω εξαρτήσεις από άλλους, παρέχοντας της αξιοπρεπώς ό,τι χρειάζεται σε κάθε τομέα. Για αυτό επιμένω να ζητώ τη σύμπραξη του νόμου. Όχι τόσο γιατί θα βοηθούσε και εμένα αλλά και γιατί θα κατοχύρωνε άλλες περιπτώσεις μονογονέων οι οποίοι «παλεύουν χωρίς συμμάχους και εφόδια», χωρίς να έχουν άλλη επιλογή!

Είμαι στη διάθεση σας για να συνεισφέρω στην προώθηση αυτού του θέματος στην Υπηρεσία μας και ευρύτερα. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις ενέργειες σας!

    Με εκτίμηση

Και η απάντηση-παρέμβαση της Π.Ε.Α.Λ.Σ για τη νομική αποκατάσταση των μονογονέων-στελεχών στο Λιμενικό Σώμα

ΠΡΟΣ: ΥΝΑ/ ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./Π ΚΒ΄

Αριθμ. Πρωτ.: 16/14

limeniko

Κύριε Κλαδάρχα Διοίκησης,

Θεωρούμε χρέος μας απέναντι στα στελέχη που δοκιμάζονται και αντιμετωπίζουν προβλήματα που ξεπερνούν τα όρια των αντοχών τους, να παρέμβουμε αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά το ζήτημα των μονογονεϊκών οικογενειών στο Λ.Σ.

Τα πολλαπλά άλυτα υπηρεσιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά σημαντικός αριθμός στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που βρίσκονται στην κατάσταση αυτή, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες μιας κατ’ εξακολούθηση ελλιπούς διοικητικής μέριμνας για την επίλυση τους. Ακόμα και στην τελευταία πρόσφατη τροποποίηση του Π.Δ 33/2009 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», η οποία συντελέστηκε με το Π.Δ 97/2012, δυστυχώς δεν συμπεριελήφθη τελικά ουδεμία ευνοϊκή διάταξη, ουδεμία διευκόλυνση των στελεχών που αποδεδειγμένα ανατρέφουν μόνα τους τα τέκνα τους, τουλάχιστον να δύνανται να υπηρετούν στον τόπο επιλογής τους.

Αντίθετα διαπιστώνεται ότι στο ΠΔ 100/2003 που αφορά τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού, προβλέπονται «ειδικά προνόμια» ευνοϊκής μετάθεσης  στον τόπο συμφερόντων για μία μητέρα λ.χ. που τελεί σε διάζευξη, στην οποία δίνεται προτεραιότητα.

Πέραν των παραπάνω πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι διεθνώς οι μονογονεϊκές οικογένειες, ως μια κατεξοχήν «ευπαθής» ομάδα του πληθυσμού, απολαμβάνουν της προστασίας της Πολιτείας, αφού στην πράξη αντιμετωπίζουν ισχυρές πιέσεις σε δύο μέτωπα: οικογενειακές ευθύνες και εργασιακή ζωή. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται και από την Ελληνική πολιτεία για τις οικογένειες αυτές. Τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί στοχεύουν στη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των οικογενειών αυτών και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν επιδόματα, στεγαστικά δάνεια, προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς, προγράμματα κατάρτισης, ένταξης και επανένταξης στην παραγωγή, ψυχολογική υποστήριξη και επιχορήγηση επαγγελματικών πρωτοβουλιών κ.α.

Κατόπιν των παραπάνω και στο πλαίσιο της τρέχουσας αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου του Λ.Σ και μεταξύ άλλων, και των διατάξεων μετακινήσεων-τοποθετήσεων- μεταθέσεων από Επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων, υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά το πρόβλημα και καλούμε τόσο εσάς όσο και τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής να προβούν σε νομοθετική επίλυσή του, αποκαθιστώντας το περί δικαίου αίσθημα με την εισήγηση προστατευτικών διατάξεων υπηρέτησης, μετακίνησης, μετάθεσης και άδειας των μονογονέων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Για το Δ.Σ. 

Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ                                          Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ

Ευχαριστούμε πολύ την αναγνώστριά μας που μας ενημέρωσε και ελπίζουμε να γίνει κάτι όχι μόνο για τους μονογονείς στο Λιμενικό Σώμα αλλά για όλους τους μονογονείς, όπου και αν εργάζονται. Στέλνουμε επιστολές, μιλάμε, επιμένουμε, πιέζουμε. Ακολουθούμε το παράδειγμα της φίλης μας, μέχρι να ακουστούμε! (την επιστολή μπορείτε να δείτε εδώ και την απάντηση-παρέμβαση εδώ).

Θέλετε να μοιραστείτε μια οποιαδήποτε πληροφορία μαζί μας;
Στείλτε μας email στο info@singleparent.gr ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook εδώ.
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ