Είμαι άγαμη μητέρα. Γιατί ο ΟΑΕΔ δεν θεωρεί το εισόδημά μου οικογενειακό;

0

«Γεια σας! Ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη παρουσία σας και τη βοήθεια και στήριξη που παρέχετε σε εμάς τους μονογονείς. Το θέμα μου είναι το εξής: Είμαι ανύπαντρη μητέρα ενός ανήλικου τέκνου. Ασκούσα ελέυθερο επάγγελμα από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι και τις 31/12/14, οπότε έκανα διακοπή στη ΔΟΥ και στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ. Τώρα θέλω να διεκδικήσω επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις αλλά φαίνεται πως δεν το δικαιούμαι επειδή το συνολικό μου ατομικό εισόδημα των δύο τελευταίων ετών ξεπερνάει το όριο των 20.000 ευρώ. Ωστόσο, το όριο για το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που ορίζεται επίσης ως προϋπόθεση (για έγγαμους) είναι 30.000 ευρώ και δεν το ξεπερνάω. Ήδη ρώτησα και μου είπαν ότι ισχύει μόνο για έγγαμους. Εφόσον εγώ και ο γιος μου είμαστε οικογένεια, δεν θα έπρεπε να πάμε με βάση αυτό το κριτήριο; Υπάρχει κάποιο προηγούμενο, κεκτημένο τέτοιο αίτημα και, αν όχι, πώς θα μπορούσα να διεκδικήσω κάτι τέτοιο;».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Διαβάζοντας όλα τα στοιχεία που μου στείλατε θέλω να σας πω τα κατωτέρω: όταν λένε οικογενειακό εισόδημα έγγαμων εννοούν το εισόδημα των 2 συζύγων. Το οικογενειακό εισόδημα των άγαμων είτε έχουν τέκνα είτε όχι λογίζεται το ατομικό εισόδημα του γονέα. Άρα το ποσό αυτό που δηλώνετε είναι μεν οικογενειακό εισόδημα (θεωρητικά αφού με αυτό επιβιώνετε εσείς και τα παιδιά σας) αλλά επειδή είστε άγαμη λογίζεται ως οικογενειακό εισόδημα το ατομικό. Εξάλλου στην περίπτωση των άγαμων είτε έχουν τέκνα είτε όχι το ατομικό με το οικογενειακό εισόδημα συμπίπτουν. Για το λόγο αυτό και ο ΟΑΕΔ σας αρνήθηκε το επίδομα.

Νομοθετική ρύθμιση δεν υπάρχει που να το αναφέρει κάπου αυτό, υπάρχουν όμως ερμηνευτικές εγκύκλιοι οι οποίες αποστέλλονται από το Υπουργείο στις εκάστοτε δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες ερμηνευτικές εγκυκλίους αναφέρεται τι λογίζεται ως ατομικό και τι ως οικογενειακό εισόδημα.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Η κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.