fbpx

Επίδομα γάμου και ειδικό οικογενειακό επίδομα στο δημόσιο

| 18 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

«Γεια σας. Γνωρίζετε κάτι για το επίδομα γάμου στο δημόσιο; Είμαι μονογονέας, νοσηλεύτρια με κόρη ενήλικη(θα γίνει στις 2/9)και πρόσφατα ανακάλυψα πως δεν το παίρνω από το 2013. Τι συμβαίνει που δε το γνωρίζω; Επίσης εδώ και 4 χρόνια δεν παίρνω διατροφή από το πρώην σύζυγο παρότι υπάρχει συμφωνητικό και διαζύγιο από το 2007 δηλώνει άνεργος, δουλεύει μαύρα, έχει περιουσιακό στοιχείο με υψηλή κυριότητα κάποια στρέμματα γης και ένα αυτοκίνητο στο όνομα του. Χωρίς να γνωρίζω αν υπάρχει κάποια μεταβολή αυτών τι άμεσο, όχι τόσο χρονοβόρο και πολυέξοδο – όπως διάβασα στο site – μα συνάμα αποτελεσματικό, προτείνετε; Σημειωτέον, εδώ και 2 χρόνια κατά βούληση δεν έχει επαφή με το παιδί και αρνείται κάθε είδους συνεννόηση προς όφελος αυτού ακόμα και μέσω της δικηγόρου του που τον ψάχνει και δεν απαντά στα τηλέφωνα. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Τζαβέλα, από το δικηγορικό γραφείο “Ε. Φωτοπούλου & Συνεργάτες


ADVERTISEMENT

«Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 3205/2003 (ο οποίος κατήργησε τις προγενέστερες διατάξεις του Ν. 2470/1997) προβλέφθηκε ότι για την ενίσχυση της οικογένειας των δημοσίων υπαλλήλων χορηγείται μηνιαία οικογενειακή παροχή, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων, ως εξής:
α. Για έγγαμο υπάλληλο, χωρίς ή με ενήλικα τέκνα, τριάντα πέντε ευρώ (35 ευρώ)
β. Για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, η ανωτέρω παροχή προσαυξάνεται κατά δεκαοκτώ ευρώ (18 ευρώ) για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα, κατά σαράντα επτά ευρώ (47 ευρώ) για καθένα από το τρίτο και τέταρτο και κατά εβδομήντα τρία ευρώ (73 ευρώ) για καθένα από το πέμπτο τέκνο και άνω. Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση χορηγείται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση.

Δείτε σχετικά: 3 διαφορετικές άδειες δικαιούνται οι εργαζόμενοι μονογονείς και όχι μόνο!

Ήδη με το Ν. 4024/2011 και ειδικότερα σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 17 του νόμου αυτού, προβλέφθηκε ότι για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, η ανωτέρω παροχή καθορίζεται ως εξής :


ADVERTISEMENT

– πενήντα ευρώ (50 ) για ένα τέκνο,
– εβδομήντα ευρώ (70 ) συνολικά για δύο τέκνα,
– εκατόν είκοσι ευρώ (120) συνολικά για τρία τέκνα
– εκατόν εβδομήντα ευρώ (170) συνολικά για τέσσερα τέκνα και επιπλέον εβδομήντα ευρώ (70) για καθένα από το πέμπτο τέκνο και άνω.

Η κατά τα ανωτέρω παροχή δικαιολογείται μόνο για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η ανωτέρω παροχή δεν καταβάλλεται στους έγγαμους υπαλλήλους οι οποίοι όμως δεν έχουν αποκτήσει τέκνα, ή τα τέκνα αυτά έχουν ενηλικιωθεί ή περατώσει τις σπουδές τους ή σε κάθε περίπτωση έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους, με εξαίρεση τους έγγαμους υπαλλήλους που έχουν τέκνα ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50%,τουλάχιστον. Με άλλα λόγια, καταργήθηκε διά του ανωτέρω νόμου το επίδομα γάμου που ίσχυε παλιά και διατηρήθηκε σε ισχύ το οικογενειακό επίδομα για τα τέκνα του υπαλλήλου.

Στην δική σας περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για την αναζήτηση του ποσού του επιδόματος που δικαιούστε κατά τα ανωτέρω ισχύει η διετής παραγραφή από την ημέρα που θα έπρεπε να σας καταβληθεί το επίδομα, συνεπώς εάν έχουν παρέλθει δύο έτη από τότε δεν μπορείτε να το ζητήσετε από την Υπηρεσία σας.

Ως προς την οφειλόμενη μηνιαία διατροφή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να επισπεύσετε εις βάρος του πρώην συζύγου σας αναγκαστική εκτέλεση (κατάσχεση σε τραπεζικούς του λογαριασμούς, προσημείωση στα περιουσιακά του στοιχεία, κατάσχεση του αυτοκινήτου του κ.ο.κ.), προκειμένου να ικανοποιήσετε την αξίωσή σας.

Η προσωπική επικοινωνία του γονέα που δεν διαμένει με το ανήλικο τέκνο με αυτό αποτελεί δικαίωμα που παρέχεται στον γονέα εκ του νόμου, στόχος του οποίου είναι η διατήρηση ζωντανών των δεσμών του γονέα με το τέκνο, προς όφελος τόσο του ίδιου του γονέα, όσο και του τέκνου. Παρ’ όλα αυτά η επικοινωνία αποτελεί δικαίωμα και δεν δημιουργεί νομική υποχρέωση επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο. Επομένως, δεν υπάρχει αγώγιμη αξίωση κατά του πρώην συζύγου σας και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί η επικοινωνία με το τέκνο του. Η παράλειψη εκ μέρους του της άσκησης του δικαιώματος της επικοινωνίας θα μπορούσε μόνο να οδηγήσει σε περιορισμό της επικοινωνίας με δικαστική απόφαση».

 Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των ανωτέρω παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Μαρία Τζαβέλα-Δικηγόρος
Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου & Συνεργατών
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ