Αρνούνται ότι υπάρχει σχολικό βοήθημα ή ότι δίνεται αναδρομικά!

0

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι καταγγελίες για γραφεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγκεκριμένων περιοχών ή για διευθυντές σχολείων που είτε ισχυρίζονται πως δεν γνωρίζουν τί είναι το σχολικό βοήθημα των 300 ευρώ ή αρνούνται ότι έχει αναδρομική ισχύ.

Συγκεκριμένα, είναι η τρίτη φορά, που αναγνώστρια επικοινωνεί μαζί μας προκειμένου να μας αναφέρει ανάλογο περιστατικό για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής όπου οι υπάλληλοι εμφανίζονται να μην έχουν γνώση του βοηθήματος. Άλλη αναγνώστρια που πρόσφατα επικοινώνησε με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής  και επέμεινε όταν της αρνήθηκαν την ύπαρξη σχολικού βοηθήματος, της είπαν να καλέσει σε 15 μέρες (!!) έναν συγκεκριμένο υπάλληλο που ίσως γνωρίζει! (αν δηλαδή ο συγκεκριμένος υπάλληλος απουσιάζει, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανένας άλλος….)…

Το Singleparent.gr επικοινώνησε με το υπουργείο παιδείας και την υπεύθυνη του σχολικού βοηθήματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αθήνας Κα Γρηγορίου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις παραπάνω περιπτώσεις και τί γίνεται όταν ο υπάλληλος ή η διεύθυνση του σχολείου, αρνούνται την ύπαρξη βοηθήματος ή της αναδρομικής ισχύος στον εκάστοτε πολίτη-δικαιούχο.

Η Κα Γρηγορίου ήταν σαφής ως προς την αναδρομική ισχύ. Όπως μας είπε τηλεφωνικώς και η ίδια, παλαιότερα το σχολικό βοήθημα παρέχονταν αναδρομικά μέχρι και για 5 έτη ενώ σήμερα, έχει αναδρομική ισχύ για δύο έτη. Σε κάθε περίπτωση, και σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της δικηγόρου μας κυρίας Φωτοπούλου, ο νόμος δεν απαγορεύει τη χορήγηση του βοηθήματος για το προηγούμενο έτος ενώ ο διευθυντής ή η διευθύντρια του σχολείου είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τις αιτήσεις των γονιών που επιθυμούν να λάβουν αναδρομικά το σχολικό βοήθημα και από εκεί και πέρα είναι στη κρίση της εκάστοτε πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να το χορηγήσει ή να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά.

Η Κα Γρηγορίου σε κάθε περίπτωση, συστήνει στους γονείς που είτε τους αρνούνται την ύπαρξη του σχολικού βοηθήματος ή την αναδρομική του ισχύ, να ζητούν γραπτώς τους παραπάνω ισχυρισμούς από τον εκάστοτε υπάλληλο-μαζί με το ονοματεπώνυμό του-όπως επίσης να του δείξουν και το νόμο που λέει ότι το σχολικό βοήθημα δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Επιπλέον, η υπεύθυνη στο τμήμα πιστώσεων του σχολικού βοηθήματος του Υπουργείου Παιδείας, μας ενημέρωσε πως όποιος γονιός αντιμετωπίζει οποιαδήποτε δυσκολία, μπορεί να καλεί στο Υπουργείο Παιδείας και να προωθεί το όνομα και το τηλέφωνο του υπαλλήλου της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν γνωρίζει τί είναι το σχολικό βοήθημα, ώστε να τον ενημερώσουν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου.

Τέλος να θυμίσουμε ότι πληροφορίες για το σχολικό βοήθημα, πώς θα το λάβεις και τί προϋποθέσεις και δικαιολογητικά χρειάζεσαι, μπορείς να δείς εδώ.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τη Κα Γρηγορίου και το υπεύθυνο προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας για την όπως πάντα άψογη συνεργασία και εξυπηρέτηση! Σε περίπτωση που έχεις να καταγγείλεις κάποιο ανάλογο περιστατικό, μη διστάσεις να μας στείλεις το email σου, στο info@singleparent.gr

Κυριακή Χαριτάκη