Ασφάλιση του παιδιού στον νέο σύζυγο: Τί ισχύει νομικά

2

Πρίν λίγες μέρες λάβαμε ερώτημα αναγνώστριας που επιθυμεί να ασφαλίσει το παιδί της στο νέο σύζυγο και ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο απευθύνθηκε, αρνήθηκε να το κάνει. Πιο συγκεκριμένα . η φίλη μας, μας έγραψε:

«Είμαι ξαναπαντρεμένη και άνεργη και έχω ένα παιδί 10 ετών από τον πρώτο γάμο του οποίου έχω και την επιμέλεια.Πέρσι ήταν ασφαλισμένο μαζί μου μέσω του ΟΑΕΔ. Φέτος όμως δεν μπορεί να ξαναγίνει αυτό γιατί δεν είχα ανανεώσει την κάρτα μου με αποτέλεσμα να ασφαλιστώ εγώ και το μικρότερο παιδί που έχω αποκτήσει στον δεύτερο γάμο, μέσω του συζύγου μου αλλά το πρώτο παιδί να μείνει ανασφάλιστο γιατί όπως μου είπαν στο ΙΚΑ ο νόμος δεν επιτρέπει να το ασφαλίσει ο σύζυγος μου. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι, με ποιον άλλο τρόπο μπορώ να ασφαλίσω το παιδί εκτός από τον βιολογικό του πατέρα ο οποίος είναι απών;»

Σε συνέχεια του παραπάνω ερωτήματος διασταυρώσαμε το τί ισχύει τόσο με τη δικηγόρο μας κυρία Ευγενία Φωτοπούλου όσο και με τον λογιστή μας κύριο Πέτρο Νταΐδη.

Η κυρία Φωτοπούλου μας απάντησε τα εξής:

«Την απάντηση στο ερώτημά σας τη δίνει ο ν. 3996/2011 και ειδικότερα η Εγκύκλιος ΙΚΑ 75/2011 «Ασφ/κή κάλυψη μελών οικογένειας». Στην εν λόγω εγκύκλιο προσδιορίζεται ποίοι θεωρούνται μέλη της οικογένειας του ασφαλισμένου, εν προκειμένω του νυν συζύγου σας. Ειδικότερα, μέλη θεωρούνται και άρα έχουν δυνατότητα να ασφαλιστούν σε αυτόν οι κάτωθι:    

α) Η σύζυγος, ή ο σύζυγος.

β) Τα άγαμα τέκνα (νόμιμα ή τέκνα που έχουν νομιμοποιηθεί, αναγνωριστεί ή υιοθετηθεί, ή προγονοί) και τα φυσικά τέκνα ασφαλισμένης ή συνταξιούχου λόγω αναπηρίας ή γήρατος μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και εάν μεν είναι άνεργα μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, εάν δε συνεχίζουν τις σπουδές τους για δύο (2) έτη μετά τη λήξη των σπουδών τους, εφόσον είναι άνεργα, όχι όμως πέρα από τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους.

 γ) Η μητέρα και ο πατέρας, καθώς και οι θετοί γονείς με τις ίδιες με τους φυσικούς γονείς προϋποθέσεις.

 δ) Οι ορφανοί πατρός και μητρός εγγονοί και αδελφοί, καθώς και οι ορφανοί μόνον από πατέρα ή μητέρα αδελφοί ή εγγονοί, εφόσον ο επιζών γονέας θεωρείται κατά τα ανωτέρω ως μέλος οικογένειας του ασφαλισμένου, μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον είναι άγαμα.

Τα πρόσωπα τα αναφερόμενα στην παραπάνω παράγραφο θεωρούνται ως μέλη της οικογένειας του ασφαλισμένου ή του συνταξιούχου, εφόσον συμβιώνουν με αυτόν  και η συντήρησή τους για τις περιπτώσεις β΄, γ΄ και δ΄ βαρύνει κυρίως αυτόν. Θεωρείται ότι υπάρχει συμβίωση και εάν για σοβαρούς λόγους που ορίζονται με κανονισμό ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τα τέκνα δεν συγκατοικούν προσωρινά.

Στην περίπτωσή σας το πρώτο σας παιδί από τον πρώτο γάμο είναι προγονός και άρα μπορεί να ασφαλιστεί στον νυν σύζυγό σας, εφόσον ζει μαζί του και η συντήρησή του τον βαρύνει.

Επιπλέον, ενώ ο λογιστής-φοροτεχνικός μας, κύριος Πέτρος Νταΐδης, μας απάντησε πως με την ΝΕΑ φορολογικη δηλωση , την οποια θα κανει ο νεος συζυγος, θα εμφανιζονται τα παιδια ως προστατευομενα μελη στο όνομα της αναγνώστριας.  Επομενως με την δηλωση αυτή και την δικαστικη επιμελεια των παιδιων μαζι με τα προηγουμενα βιβλιαρια μπορείτε να πάτε στο ΙΚΑ και τελικώς να εντάξετε τα παιδιά στο νέο οικογενειακό βιβλιάριο.

*Τη δικηγόρο κυρία Ευγενία Φωτοπούλου μπορείς να βρείς και στην ιστοσελίδα του δικηγορικού της γραφείου «Ε.Φωτοπούλου και Συνεργάτες» (http://efotopoulou.gr/) ενώ το φοροτεχνικό-λογιστή κύριο Πέτρο Νταΐδη, στην ιστοσελίδα του λογιστικού του γραφείου «Διοίκηση Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε» (http://www.daidis.gr/) τους οποίους ευχαριστούμε άλλη μια φορά για τη πολύτιμη συμβολή τους.

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί ενώ αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, συμπλήρωσε την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να λαμβάνεις περισσότερα, στο email σου!