fbpx

6 συμβουλές οικονομίας για μονογονείς

| 19 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ο μακροπρόθεσμος οικονομικός προγραμματισμός δεν είναι απλά δύσκολος αλλά ειδικά στις μέρες μας και στη χώρα μας, ακούγεται σαν ανέκδοτο.  Όμως όπως γνωρίζετε πολύ καλά,  μία απλή ίωση ένα ατύχημα ή μία απόλυση, είναι γεγονότα που μπορούν να αποβούν πολύ πιο καταστροφικά για έναν μονογονέα, ο μισθός του οποίου είναι και ο μόνος που μπαίνει στο σπίτι. Επιπλέον “ειδικά οι μαμάδες που ουσιαστικά λόγω μητρότητας «μπαινοβγαίνουν» στην αγορά εργασίας, οι οικονομικές προοπτικές τους είναι χαμηλότερες από των μπαμπάδων, ισχυρίζεται ο οικονομικός σύμβουλος και ιδιοκτήτης της εταιρίας «Ten Haagen Financial Group», κύριος Jon Ten Haagen. Επομένως, ένας οικονομικός προγραμματισμός στα μέτρα σας και προσαρμοσμένο στις δυνατότητές σας, μακροπρόθεσμα θα ξεπληρώσει εσάς αλλά και τα παιδιά σας.

1. Ορίστε επίτροπο


ADVERTISEMENT

Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ορίσετε επίτροπο, δηλαδή έναν άνθρωπο που θα αναλάβει να μεγαλώσει τα παιδιά σας αλλά και να χειρίζεται τα οικονομικά τους, αν πάθετε κάτι εσείς. Κάποιον που να είναι οργανωτικός, να χειρίζεται τα οικονομικά με σύνεση και να είναι –ιδανικά-κοντά στην ηλικία σας ή νεότερός/ή σας, διότι ένας μεγαλύτερος άνθρωπος ενδεχομένως από κάποιο σημείο και μετά, να μην μπορέσει ούτε ο ίδιος να αναλάβει την ανατροφή των παιδιών σας.
«Ένας μονογονέας, χρειάζεται από πολύ νωρίς μία συγκεκριμένη και ξεκάθαρη διαθήκη που να την εξετάζει περιοδικά (κάθε 3-5 χρόνια) ή όταν συμβαίνει ένα καταλυτικό γεγονός στη ζωή του» εξηγεί ο Ten Haagen.

Η ασφάλεια ζωής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες των παιδιών σας εάν πάθετε κάτι πρίν αυτά ενηλικιωθούν. Σε αυτά τα πλαίσια, καλό είναι να επιλέξετε έναν αξιόπιστο ασφαλιστή που μέσω του συμβολαίου, θα διασφαλίσει όλες σας τις προσδοκίες και απαιτήσεις. Περισσότερες πληροφορίες για τον ορισμό επιτρόπου και τη διαδικασία, μπορείτε να δείτε σε παλαιότερο άρθρο του Singleparent.gr, εδώ .

2. Αποταμιεύστε για τις σπουδές των παιδιών


ADVERTISEMENT

«Εάν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στην αποταμίευση για σύνταξη και στην αποταμίευση για τις σπουδές των παιδιών, φυσικά και πρέπει να επιλέξετε το πρώτο» ισχυρίζεται ο Ten Haagen και συνεχίζει « ο να βοηθήσετε τα παιδιά με τις σπουδές τους είναι αξιοθαύμαστο αλλά μην το κάνετε εις βάρος της δικής σας διαβίωσης. Τα παιδιά σήμερα μπορούν να σπουδάσουν με υποτροφία είτε παίρνοντας δάνειο. Αλλά αν εσείς αύριο στα γεράματα, χρειαστείτε μία φραντζόλα ψωμί, πρέπει να έχετε μετρητά στα χέρια σας. Το παιδί έχει μερίδιο στα χρήματα, αλλά μέχρι εκεί που μπορείτε να αντεπεξέλθετε!».

3. Σχεδιάστε τον τρόπο ζωής σας

Ένας μονογονέας έχει πολλούς οικονομικούς στόχους. Πώς μπορεί όμως να τους ιεραρχήσει;  Σε αυτό το σημείο είναι που έρχεται ο σχεδιασμός του τρόπου ζωής που θέλει να ζήσει ένας γονιός στο παρόν και στο μέλλον.

«Η σκέψη της σύνταξης σαν κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, συνήθως οδηγεί στη προσωρινή ή μόνιμη αναβολή της αποταμίευσης, ειδικά όταν η πληρωμή των λογαριασμών σήμερα είναι επιτακτική και πολλαπλή» ισχυρίζεται η Jan Cullinane, συγγραφέας του βιβλίου “The Single Woman’s Guide to Retirement”. Προκειμένου να σχεδιάσετε τον τρόπο ζωής σας, πρέπει να ξέρετε πόσα ξοδεύετε σήμερα και πόσα θα ξοδεύετε στο μέλλον, στο μέτρο που μπορείτε φυσικά να το υπολογίσετε αυτό. Κατόπιν, συγκρίνετε αυτά τα έξοδα με τα τωρινά και μελλοντικά σας έσοδα αντίστοιχα. Γι’ αυτό καλό είναι, και όσο αυτό είναι εφικτό, να έχετε 4 ξεχωριστούς λογαριασμούς. Έναν για τα μηνιαία σας έξοδα (φαγητό, λογαριασμοί κλπ.), έναν για μακροπρόθεσμα έξοδα (σύνταξη, αντικατάσταση αυτοκινήτων κλπ.), έναν τρίτο για μια επείγουσα ανάγκη και έναν τέταρτο -αν γίνεται-για τα προσωπικά σας έξοδα. Αποταμιεύστε τα χρήματά που απαιτούνται στους τρείς πρώτους λογαριασμούς και ό,τι περισσέψει στον τέταρτο» λέει η Jan Cullinane και συνεχίζει «Αν δεν περισσέψει τίποτα για τα ατομικά σας έξοδα, δεν βάζετε το χέρι στους άλλους λογαριασμούς, απλά δεν ξοδεύετε για εσάς. Σκληρό αλλά αναγκαίο!».

4. Αποταμιεύστε για τη σύνταξη

Εάν προσπαθείτε να καλύψετε τη πληρωμή για την υποθήκη του σπιτιού, το να αποταμιεύσετε για τα χρόνια της σύνταξης, μπορεί να σας φαίνεται σαν να ψάχνετε δεκάρικα στο ποτάμι. «Τουλάχιστον βάλτε κάτι» λέει ο Ten Haagen «Μπορεί να είναι 10-20 ευρώ τον μήνα!». Επίσης λάβετε υπόψιν πως, εάν ο άλλος σύζυγος έχει πεθάνει, τότε η σύνταξή του θα έρθει-αν δεν έχει ήδη περιέλθει-σε εσάς ενώ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη κι αν έχετε πάρει διαζύγιο, μοιράζεστε το συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τον/την πρώην σύζυγο. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε για τη διαδικασία μπορείτε να ρωτήσετε κάποιο δικηγόρο  ή να επικοινωνήσετε με το ασφαλιστικό σας ταμείο.

Τέλος ο Ten Haagen προτείνει να σκεφτείτε εάν θέλετε πραγματικά να συνταξιοδοτηθείτε στα 65 σας αλλά και να σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε μετά τη σύνταξη, πολύ πρίν φτάσετε σε αυτό το σημείο της ζωής σας. Τι θα σας κρατήσει απασχολημένους κα ενεργούς; Ίσως να συνεχίζετε να εργάζεστε part time οπότε λάβετε υπόψιν και αυτό τον παράγοντα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά σας.

«Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι, ειδικά οι γυναίκες που λόγω μητρότητας μπαινοβγαίνουν στην αγορά εργασίας, είναι να αποταμιεύουν χρήματα κι όταν βγαίνουν στη σύνταξη, να τα ξοδεύουν. Μπορεί τα χρήματα αυτά να μην είναι πολλά αλλά είναι πολύτιμα!».

5. Αποταμιεύστε για ώρα ανάγκης

Η ζωή έχει και δυσάρεστα γεγονότα. Από τη στέγη που πρέπει να φτιαχτεί μέχρι το να χάσετε τη δουλειά σας. Αντιμετωπίστε αυτά τα προβλήματα πρίν σας συμβούν, μέσω του οικονομικού προγραμματισμού. Ο Ten Haagen προτείνει να καθίσετε μαζί με κάποιον οικονομικό σύμβουλο και να είστε ρεαλιστικοί, σε δεδομενες χρονικές στιγμές της ζωής σας, δηλαδή πρίν τον γάμο, πρίν την απόκτηση παιδιών, πρίν το διαζύγιο και μετά από το θάνατο ενός κοντινού προσώπου.

Από την άλλη η Jan Cullinane σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνει τη συμβουλή Νο.3  βασιζόμενη σε μία πρόσφατη μελέτη στην οποία, όταν οι άνθρωποι που συμμετείχαν, ρωτήθηκαν αν μπορούν να αποταμιεύουν το 20% των εσόδων τους, οι περισσότεροι αρνήθηκαν. Όμως όταν στην ίδια μελέτη, οι ίδιοι άνθρωποι ερωτήθηκαν αν μπορούν να ζήσουν με το 80% των εσόδων τους, είπαν «Ναι». Επομένως καλό είναι να είστε προσεκτικοί με αυτά που έχετε στο μυαλό σας και που μπορεί να μην ισχύουν στα πλαίσια που τα έχετε οριοθετήσει.

6. Κάντε ασφάλεια υγείας ή ζωής ή Μόνιμης Ολικής ή Μερικής Ανικανότητας για εργασία 

Το ξέρουμε ότι ακούτε “ασφαλιστής” και έντρομοι φέρνετε στο νού σας έναν κοστουμαρισμένο-ιδρωμένο τύπο που μιλάει γρήγορα και ακαταλαβίστικα, ο οποίος ζαλίζει τον κόσμο μέχρι να τον ασφαλίσει. Όμως τα πράγματα πλέον είναι πολύ πιο σοβαρά…

Η ασφάλεια υγείας είναι η νούμερο ένα ασφαλιστική ανάγκη για έναν μονογονέα» ισχυρίζεται ο Tom Morrill, ιδιοκτήτης της ασφαλιστικής εταιρίας “The Morrill Insurance Group” ο οποίος έγινε ασφαλιστικός πράκτορας όταν ο προηγούμενος εργοδότης του χρεοκόπησε και ο ίδιος έχασε τη δουλειά του άρα και την υγειονομική του περίθαλψη.

Μία πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι το 62% των χρεοκοπιών στην Αμερική, προήλθε από την απουσία υγειονομικής κάλυψης. Η απώλεια της ασφάλειας υγείας συμβαίνει συνήθως μετά το διαζύγιο ή τον θάνατο του συζύγου. Ειδικά λοιπόν στη χώρα μας που πληρώνουμε περίθαλψη και περίθαλψη δεν έχουμε, καλό είναι να έχουμε όλοι από μία ιδιωτική νοσοκομειακή ασφάλιση, έστω και την πιο φθηνή, ώστε να μην είμαστε εμείς ή τα παιδιά μας, εντελώς ξεκρέμαστοι.

Η ασφάλεια ζωής είναι η δεύτερη πιο σημαντική απαίτηση ενός γονέα, αμέσως μετά την ασφάλεια υγείας. Ο Morrill προτείνει πως όσο πιο νέοι είστε, τόσο το καλύτερο ώστε η ασφάλεια ζωής να εξασφαλίσει τα παιδιά σας, τουλάχιστον μέχρι το Λύκειο! Τέλος, εξηγεί πως για να προχωρήσετε στο σχετικό συμβόλαιο θα πρέπει να σκεφτείτε τι θα θέλατε να καλύψει το συμβόλαιο αυτό στα παιδιά σας, σε περίπτωση που εσείς πάθετε κάτι. Θέλετε απλώς να τους εξασφαλίζει τα απλά καθημερινά τους έξοδα ή να τους καλύψει τις σπουδές και το στεγαστικό δάνειο της οικογένειας;

Τέλος η ασφάλεια μόνιμης ολικής ή μερικής ανικανότητας για εργασία, έχει σκοπό να σας καλύψει οικονομικά σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εργαστείτε και να αντεπεξέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες και επιπλέον χρειάζεστε ειδική φροντίδα για τις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως το να κάνετε μπάνιο, να ντυθείτε ή ακόμη και να φάτε. Συνήθως οι άνθρωποι κάνουν μια τέτοια ασφάλιση στη μέση ηλικία. Ο Morrill ισχυρίζεται ότι το 60% των ασφαλισμένων που έχουν συνάψει τέτοιου είδους συμβόλαιο, είναι γυναίκες και μπορεί στην Ελλάδα η ιδιωτική ασφάλιση να αποτελεί πλέον πολυτέλεια, σκεφτείτε όμως πόσο και πώς θα σας αποζημιώσει στο μέλλον, ειδικά όσοι γονείς μεγαλώνετε τα παιδιά σας μόνοι σας, χωρίς καμία βοήθεια και στήριξη από πουθενά.

Μέρος του άρθρου διαβάσαμε στο http://abcnews.go.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ