Πότε και πώς πρέπει να πώ στο παιδί μου, ότι είναι υιοθετημένο;

«Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία και πώς πρέπει να πω στο παιδί μου ότι είναι υιοθετημένο;»  ήταν η ερώτηση αναγνώστριας που έφτασε στο Singleparent.gr και το οποίο, έσπευσε να απαντήσει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου!

Η αποκάλυψη της υιοθεσίας στο παιδί  είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους θετούς γονείς . Πραγματικά τρέμουν τη στιγμή που θα πρέπει να αποκαλύψουν στο παιδί τους το μυστικό της γέννησης του. Ανησυχούν πως θα το πάρει το παιδί, αν θα πληγωθεί, αν θα επηρεαστεί η σχέση μαζί τους κα. Από τη μια κατανοούν ότι είναι απαραίτητη η αλήθεια από την άλλη και τι δεν θάδιναν για να μην το πληγώσουν. Ωστόσο πάντα υπάρχει μέσα τους ο φόβος μήπως κάποιος άλλος το αποκαλύψει πρώτος στο παιδί με τις ανάλογες συνέπειες στο ψυχισμό του αλλά και στη σχέση τους.  Εξάλλου είναι πλέον κοινή αντίληψη ότι  κάθε σχέση πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και ότι είναι υποχρέωση των θετών γονιών να μιλήσουν στο παιδί τους για την ιστορία της γέννησης του όσο δυσάρεστη και αν είναι αυτή.

Γι’ αυτό η ανακοίνωση της υιοθεσίας στο παιδί καλό είναι να γίνεται από πολύ νωρίς  περίπου  στα 2-4  χρόνια του. Εάν το παιδί μεγαλώνει γνωρίζοντας για την ιστορία της υιοθεσίας του , καθ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας , εξοικειώνεται ομαλά με το ζήτημα.  Παράλληλα τολμά σταδιακά να θέτει και άλλα ερωτήματα στους γονείς του.  Στα παιδιά των μικρών ηλικιών περνάμε τα μηνύματα με απλούς τρόπους προσαρμοσμένους στην ηλικία τους  αλλά και στην ψυχοσυναισθηματική τους ωριμότητα . Μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε κάποια ιστορία με ζωάκια . Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα βιβλία εικονογραφημένα σχετικά με την υιοθεσία που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν.  Να προσπαθήσετε να είστε άνετοι και χαλαροί εκείνη τη στιγμή .Μη ξεχνάτε ότι το παιδί έχει τα μάτια του στραμμένα πάνω σας, παρατηρεί δηλαδή όχι μόνο αυτά που του λέτε αλλά και τον τρόπο που τα εκστομίζετε.

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!