Ζευγάρια σε διάσταση: Υπάρχει ελπίδα να τα ξαναβρείτε!

0

Όταν ένα ζευγάρι είναι σε διάσταση δεν είναι απαραίτητο πως το επόμενο βήμα θα είναι το διαζύγιο. Τα ζευγάρια που αναζητούν απάντηση στην ερώτηση «Μπορεί ο γάμος μου να σωθεί;» σημαίνει ότι θέλουν να σώσουν τον γάμο τους και έχουν την ελπίδα πως η οικογένειά τους θα είναι και πάλι μαζί!

Η ιδέα να σώσετε τον γάμο σας έχει πολλές θετικές πλευρές. Πρώτον διότι σώζετε δύο πηγωμένους ανθρώπους και δεύτερον διότι σώζετε μία οικογένεια. Αυτοί είναι ορισμένοι λόγοι που πολλά ζευγάρια σε διάσταση καταλήγουν να τα ξαναβρίσκουν λαμβάνοντας υπόψιν το καλό των παιδιων αλλά και το γεγονός πως όλες οι σχέσεις έχουν προβλήματα αρκεί οι άνθρωποι να μπορούν και να έχουν θέληση να τα λύσουν. Τα οφέλη της επανένωσης με τον/την- παρ’ ολίγον πρώην- σύζυγό σας και η αγάπη που τη συνοδεύει μπορεί να κάνει αρκετούς να το σκεφτούν διπλά πρίν προχωρήσουν στο διαζύγιο.

Δυστυχώς όμως λίγοι άνθρωποι που έχουν βιώσει ένα χωρισμό, προσπαθούν να τα ξαναβρούν. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές στις Η.Π.Α καταδεικνύουν πως το 87% των εν διαστάση ζευγαριών προχωράει σε διαζύγιο ενώ το υπόλοιπο 13% ξανασμίγει. Ποτέ δεν ξέρετε αν η δική σας περίπτωση ανήκει σε αυτό το 13% ωστόσο η επανένωση προέρχεται από την ελπίδα και τη θέληση να κερδίσετε ξανά τη χαμένη σας αγάπη. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποδείξετε ότι το ξαναζεσταμένο φαγητό τρώγεται μια χαρά!

Εμπνευστείτε
Εάν έχετε αμφιβολίες για το αν πρέπει να τα ξαναβρείτε με τον/την σύζυγο ή όχι, σκεφτείτε άλλα ζευγάρια του περιβάλλοντός σας που χώρισαν και τα ξαναβρήκαν. Μπορείτε να τους ζητήσετε να μοιραστούν την εμπειρία τους μαζί σας και να τους ρωτήσετε με ποιό τρόπο έκαναν τον γάμο τους να «δουλέψει»,  ποιο είναι το μυστικό που έκανε το γάμο τους να πετύχει ή να τους ζητήσετε να σας συμβουλέψουν για το πώς μπορείτε να ανάψετε ξανά τη φλόγα μεταξύ εσάς και του/της εν διαστάση συζύγου. Άλλοι πάλι μπορεί να σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε ότι η δεύτερη φορά με τον ίδιο άνθρωπο μπορεί να είναι και καλύτερη από τη πρώτη. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, ωστόσο μπορεί από τη δική τους να πάρετε αισιοδοξία και κουράγιο και να σκεφτειτε πως δεν οδηγούν όλες οι ρήξεις στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Αποδεχτείτε τα λάθη σας
Σε κάθε σχέση χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια και από αυτό δεν εξαιρείται κανείς. Επομένως, όταν εσείς και ο/η σύζυγος περνάτε τη διαδικασία της διάστασης, καλό είναι να αναλάβετε δράση, πρώτα απ’ όλα συνειδητοποιώντας ο καθένας τα λάθη του που συνέβαλλαν στη μεταξύ σας ρήξη.Παραδεχτείτε τα σφάλματά σας αλλά και το πώς ο κάθε ένας σας συνέβαλλε στο να οδηγηθεί ο γάμος σας στη διάσταση.Μια τέτοια υπεύθυνη στάση θα βοηθήσει τη σχέση σας αρκεί να ρίξετε την περηφάνεια σας και αν μην μπείτε στη διαδικασία να ρίξει ο ένας το φταίξιμο στον άλλον. Ειδάλλως αν η  προσπάθεια για επανένωση είναι μονόπλευρη, τότε το πιο πιθανό είναι είτε να μην τα ξαναβρείτε είτε να τα ξαναβρείτε και να χωρίσετε κάτι που θα είναι χειρότερο την επόμενη φορά.

Παραμείνετε θετικοί
Όταν οι σκέψεις σας είναι θετικές οι «σπόροι» που φυτεύετε θα εξελιχθούν και σε θετικούς «καρπούς». Εφόσον έχετε αποφασίσει να σώσετε τον γάμο σας, πρέπει να το κάνετε ειλικρινά και συνειδητοποιημένα. Εάν έχετε και τη παραμικρή αμφιβολία για το αν πρέπει να τα ξαναβρείτε με τον/την σύζυγο, τότε πρώτα πρέπει να «δουλέψετε» με τις αμφιβολίες σας διότι μπαίνοντας με αυτές μέσα σε μία πληγωμένη σχέση το πιο πιθανό είναι να την τερματίσετε ξανά και οριστικά. Σιγουρευτείτε ότι πραγματικά θέλετε να ξανακερδίσετε τον γάμο σας και για να το πετύχετε, προσπαθήστε να κρατάτε χαμηλό προφίλ!

Δέσμευση
Το πιο σημαντικό βήμα μίας επανένωσης είναι η δέσμευση ότι και οι δύο σύντροφοι θα είναι ξανά μαζί. Χρειάζεται και οι δύο να υποσχεθείτε ο ένας στον άλλον πως θα προσπαθήσετε ειλικρινά να κάνετε τον γάμο σας να λειτουργήσει.Για να το κατορθώσετε αυτό θα πρέπει να το θέλετε πολύ και οι δύο αλλά και να δεσμευτείτε πως θα κάνετε ό,τι χρειάζεται για να είστε πάλι ξανά- αλλά κυρίως ευτυχισμένοι -μαζί!

Δώστε χρόνο (όχι πόνο)
Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, πρέπει να δώσετε χρόνο και χώρο στο/στη σύζυγό σας πρίν ξεκινήσετε να μιλάτε για επανένωση. Καλό είναι να τα ξαναβρείτε αργά και σταθερά ώστε να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της «πληγωμένης» σας σχέσης .Μπορείτε επίσης να παίρνετε το χρόνο ας ώστε να σκέφτεστε κατά καιρούς ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στον γάμο σας αλλά και πόση σημασία έχει ο/η σύζυγος στη ζωή σας.

Ετοιμαστείτε για τις αλλαγές
Το πιο σημαντικό πράαγμα που απαιτείται σε μία επανένωση είναι το γεγονός ότι η σχέση δεν μπορεί να γίνει ποτέ όπως ακριβώς ήταν.Διότι αν ήταν όλα τέλεια τότε δεν θα είχατε χωρίσει. Κάτι πήγε στραβά, κάποιο πρόβλημα υπήρχε και φτάσατε ως εδώ. Ό,τι κι αν συνέβη μεταξύ σας, ό,τι δεν είναι καλό πρέπει να αλλάξει. Να είστε ειλικρινείς με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας πάντα σε ρεαλιστικό επίπεδο ώστε να χτίσετε ξανά μαζί έναν τρόπο ζωής αποδεκτό  και από τους δύο.

Μην αλληλοκατηγορείστε
Μετά από κάποιο σημείο όπου η οικειότητα μεταξύ των ζευγαριών αρχίζει να επανέρχεται, οι συζητήσεις για το παρελθόν είναι κάτι που πέφτει πάντα στο τραπέζι. Προσπαθήστε λοιπόν τα όσα αναφέρετε για το παρελθόν να είναι μόνο καλά, δηλαδή αναμνήσεις από γιορτές, διακοπές και χαρούμενες στιγμές και όχι από καυγάδες και «εγώ που σου είπα» και «εσύ που μου είπες». Εάν τη στιγμή που αναφέρεστε στο παρελθόν ακόμη και με καλό τρόπο, και δείτε ότι ο/η σύζυγος αισθάνεται άβολα, αλλάξτε θέμα και επαναφέρετέ το, όταν καταλάβετε πως είναι έτοιμος/η γι’ αυτό.

Ζητήστε συγγνώμη
Τα ζευγάρια που προτίθενται να ξανασμίξουν, πρέπει να είναι προετοιμασμένα να αφήνουν στην άκρη τη πίκρα το θυμό και τον πόνο τους. Η συγχώρεση, το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και το άνοιγμα στην αλλαγή, είναι βασικά συστατικά της επανένωσης. Είναι σύνηθες για κάπιους να λένε πράγματα πάνω στο θυμό τους, που συνήθως γίνονται αιτία διαζυγίου. Μόλις το συνειδητοποιήσετε, μία ειλικρινή συγγνώμη μπορεί να σας γλιτώσει από τον πονοκέφαλο της επιμέλειας, της γονικής μέριμνας και της διατροφής.

Αναγνωρίστε
Καλό είναι να ξεκινήσετε την επικοινωνία σας με τον/τη σύζυγο με έναν λεπτό και όμορφο τρόπο ώστε να περάσετε το μήνυμα ότι είστε διατεθειμένοι να ξαναπροσαθήσετε. Ο/Η σύζυγος γνωρίζει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να σας κάνει ευτυχισμένους ωστόσο κι εσείς από την πλευρά σας, πρέπει να του/της το αναγνωρίζετε και όχι να γκρινιάζετε για όσα δεν λέει ή δεν κάνει…ξανά!

Θεραπευτείτε
Είναι σημαντικό να δείτε έναν σύμβουλο γάμο και  να συζητήσετε μαζί του τη προοπτική της επανένωσης αλλά και όλα όσα οδήγησαν τη σχέση σας, στο χωρισμό. Για πολλά ζευγάτια είναι πιο εύκολο να μιλάνε για τα προβλήματά τους με έναν τρίτο απ’ ότι μεταξύ τους. Σε αυτές τις συνεδρίες, μπορείτε να συνειδητοποιήσετε την αξία του γάμου σας αλλά και τις πολύπλευρες δυσκολίες ενός διαζυγίου για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Εν κατακλείδι, οι παραπάνω συμβουλές είναι χρήσιμες σε όσα ζευγάρια θέλουν πραγματικά να σώσουν τον γάμο τους έχοντας προηγουμένως στο μυαλό σας πως για να ξαναλειτουργήσει ο γάμος σας, δεν χρειάζεται τίποτα λιγότερο από την ειλικρίνεια και τη δέσμευση!

Πηγή: http://www.divorcestatistics.info