Τον γάμο δεν τον κάνεις, για σένα!

1

Όντας παντρεμένος μόλις ενάμιση χρόνο, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τον γάμο μου, δεν τον έκανα για μένα. Και πρίν αρχίσετε να κάνετε υποθέσεις, δείτε παρακάτω για να καταλάβετε τι εννοώ.

Γνώρισα τη γυναίκα μου στο Λύκειο όταν ήμασταν 15 ετών. Ήμασταν φίλοι για περίπου 10 χρόνια μέχρι που αποφασίσαμε πως θέλαμε να είμαστε κάτι παραπάνω και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Οι καλύτεροι φίλοι μπορούν άνετα να ερωτευτούν και η σχέση τους, να βγεί σε καλό.

Παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι ερωτεύτηκα τη καλύτερή μου φίλη, δεν με εμπόδισε από το να φοβάμαι το γάμο. Όσο η Νάντια κι εγώ πλησιάζαμε στην απόφαση του γάμου τόσο περισσότερο τρόμαζα. Ήμουν έτοιμος; Έκανα τη σωστή επιλογή; Ήταν η Νάντια το κατάλληλο πρόσωπο να παντρευτώ; Θα με έκανε ευτυχισμένο;

Ώσπου ένα μοιραίο βράδυ αποφάσισα να τα μοιραστώ όλα αυτά με τον πατέρα μου. Και όταν λέω «Μοιραίο» εννοώ πως όλοι έχουμε στιγμές στη ζωή μας που όλα γύρω μας μοιάζουν να έχουν αδρανήσει ή να κινούνται σε slow motion κι αυτές οι στιγμές είναι που μένουν για πάντα στο μυαλό.

Η απάντηση του πατέρα μου στις ανησυχίες μου, ήταν μία από εκείνες τις στιγμές. Με το γνώριμο χαμόγελό του, μου είπε: «Πρέπει να παραδεχτείς πως κι εγώ κι εσύ είμαστε κατά βάση εγωιστές. Ο γάμος δεν γίνεται για εμάς. Δεν παντρεύεσαι για να γίνεις ευτυχισμένος εσύ αλλά για να κάνεις κάποιον άλλον. Δεν παντρεύεσαι για σένα αλλά για να κάνεις οικογένεια. Δεν το κάνεις για τα τυπικά αλλά για το μέλλον των παιδιών σου. Ποιός θέλεις να τα μεγαλώσει; Ποιός θέλεις να τα επηρεάσει; Τον γάμο δεν τον κάνεις για σένα. Δεν έχει να κάνει με εσένα. Ο γάμος αφορά το πρόσωπο που κάθε ένας μας παντρεύεται!».

Ήξερα πως η Νάντια ήταν το κατάλληλο άτομο για γάμο. Είχα συνειδητοποιήσει πως ήθελα να την κάνω ευτυχισμένη, να τη βλέπω κάθε μέρα να χαμογελά και να την κάνω κάθε μέρα να γελά. Ήθελα να γίνω μέρος της οικογένειας που θα κάναμε μαζί και η οικογένεια που ήθελα να φτιάξω, ήθελα να έχει μέρος από εκείνη. Και αναπολώντας όλες τις φορές που την είδα να παίζει με τις ανιψιές μου, ήξερα πως εκείνη ήταν που ήθελα να παντρευτώ και να γίνει μητέρα των παιδιών μου.

Η συμβουλή του πατέρα μου όμως ήταν σοκαριστική και αντίθετη με τη θεωρία της φιλοσοφίας του Walmart, που ισχυρίζεται πως ότι δεν σε κάνει ευτυχισμένο το επιστρέφεις και παίρνεις καινούριο.

Όχι, ο αληθινός γάμος και η αληθινή αγάπη, δεν είναι ποτέ για σένα. Είναι πάντα για το πρόσωπο που αγαπάς. Για τις ανάγκες, τις ελπίδες και τα όνειρά του. Ο εγωισμός απαιτεί «Τι υπάρχει εδώ για μένα;» ενώ η αγάπη ρωτάει «Τι μπορώ να δώσω;».

Πρίν λίγο καιρό, η γυναίκα μου, μου έδειξε τι σημαίνει να αγαπάς χωρίς εγωισμό. Για πολλούς μήνες, είχα γίνει κάπως σκληρός νιώθοντας ένα μείγμα φόβου και αποστροφής. Ύστερα, και αφού πίεσα τη κατάσταση σε σημείο που δεν πήγαινε άλλο, όλα μου τα αρνητικά συναισθήματα ξέσπασαν σε ένα απόλυτα εγωιστικό παραλήρημα.

Η γυναίκα μου όμως αντί να αντισταθεί στον εγωισμό μου, έκανε κάτι θαυμάσιο. Όσο φερόμουν σαν κόπανος τόσο περισσότερο με αγαπούσε. Άφησε στην άκρη όλο τον πόνο που της προκαλούσα και τα βράδια με έπαιρνε αγκαλιά ενώ κοιμόμουν.

Ο γάμος γίνεται για να κάνεις οικογένεια

Ήταν μία από τις συμβουλές του πατέρα μου, που είχα ξεχάσει. Όσο ο σκοπός της Νάντιας ήταν να με αγαπάει, τόσο ο δικός μου σκοπός ήταν να αγαπάω εμένα. Αυτή η απαίσια συνειδητοποίηση με έκανε ράκος οπότε και υποσχέθηκα στη γυναίκα μου ότι θα προσπαθούσα να γίνω καλύτερος.

Σε όλους όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο, θέλω να ξέρετε πως τον γάμο δεν τον κάνετε ή κάνατε, για εσάς. Καμία αληθινή σχέση αγάπης δεν γίνεται ή έγινε για εσάς. Η αγάπη που νιώθετε αφορά αυτόν που έχετε δίπλα σας, όχι τον εαυτό σας. Και παραδόξως, όσο πιο αληθινά αγαπάτε αυτό το άτομο, τόση περισσότερη αγάπη εισπράττετε. Όχι από το άλλο σας μισό, αλλά από τους φίλους τους, την οικογένεια τους και χιλιάδες άλλους που δεν θα είχατε γνωρίσει αν η αγάπη σας παρέμενε εγωκεντρική. Η αληθινή αγάπη και ο αληθινός γάμος, δεν είναι για εσάς. Είναι για τους άλλους!

Πηγή: Huffingtonpost.com

Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.