Συμβουλευτική γάμου: Βοηθάει ή όχι;

0

Η συμβουλευτική γάμου είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα καθώς κάποια ζευγάρια ισχυρίζονται ότι βοηθήθηκαν και κάποια άλλα όχι. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παράγοντες συντελούν στην επιτυχία-ή στην αποτυχία-της συμβουλευτικής γάμου στο ζευγάρι και κατανοώντας αυτούς τους παράγοντες, θα σας βοηθήσει να καθορίσετε εάν ψάχνετε πραγματικά λύση ή όχι.

Μια πρόσφατη μελέτη, κατέδειξε ότι η συμβουλευτική γάμου, βοηθάει 7 στα 10 ζευγάρια να βρούν την ικανοποίηση στο γάμο τους. Ωστόσο, σε μια άλλη μελέτη, καταδεικνύει ότι η συμβουλευτική γάμου δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο άλλες μέθοδοι. Παρά τα αντίθετα συμπεράσματα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η συμβουλευτική είναι η σχέση μεταξύ τριών ατόμων (του ζευγαριού και του συμβούλου γάμου) και δεν είναι ευθύνη του ψυχοθεραπευτή να «διορθώσει» το γάμο. Ο σύμβουλος γάμου είναι αυτό που λέει και η λέξη «σύμβουλος» όχι επιδιορθωτής.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι το να απευθυνθείτε σε έναν τέτοιο σύμβουλο, εγκαίρως. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα ζευγάρια που απευθύνονται σε σύμβουλο γάμου, έχει βιώσει δυσκολίες στο γάμο του κατά μέσο όρο, για περίπου 6 χρόνια. Όσο περισσότερο ένα ζευγάρι βρίσκεται σε αναμονή χωρίς να ζητάει βοήθεια, τόσο πιο βαθύ γίνεται το πρόβλημα, ώσπου πια είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε συμβουλευτική ή άλλη επέμβαση. Παρακάτω θα δείτε υπό ποιες συνθήκες ένα ζευγάρι ΔΕΝ μπορεί να βοηθηθεί μέσω της συμβουλευτικής γάμου:

 • Όταν τα προβλήματα στο γάμο τους είναι μακροχρόνια και η συμβουλευτική δεν βρίσκει έδαφος να αποδώσει
 • Όταν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο, έχουν ήδη αποφασίσει να λήξουν το γάμο και απλά πηγαίνουν στο σύμβουλο γάμου για να το ανακοινώσουν ο ένας στον άλλον.
 • Όταν η εξάρτηση ή οι ψυχικές ασθένειες του ενός ή και των δύο, δεν έχουν θεραπευτεί πρίν τη συμβουλευτική ζεύγους.
 • Όταν η λεκτική ή σωματική κακοποίηση, κάνει τον έναν από τους δύο συντρόφους να φοβάται για την ασφάλειά του επομένως «αναγκάζεται» να δεχθεί να συμμετάσχει στη συμβουλευτική χωρίς να το θέλει.
 • Όταν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο, είναι απρόθυμοι να κάνουν τις γραπτές εργασίες που απαιτούνται στα πλαίσια της συμβουλευτικής.
 • Όταν ο θεραπευτής δεν είναι πιστοποιημένος ή ειδικευμένος στη θεραπευτική ζεύγους ή όταν ο θεραπευτής είναι πιστοποιημένος/ειδικευμένος αλλά δεν έχει καλή χημεία με το ζευγάρι.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της συμβουλευτικής γάμου είναι το κίνητρο που έχει ο κάθε ένας και σε ποιο βαθμό. Για ορισμένα ζευγάρια, η συμβουλευτική γάμου είναι στη πραγματικότητα συμβουλευτική διαζυγίου, διότι έχουν ήδη παραιτηθεί και αποφασίσει ότι οδεύουν στο διαζύγιο. Άλλα ζευγάρια πάλι δεν έχουν το χρόνο ή δεν έχουν ασχοληθεί να βρούν ένα σύμβουλο γάμου που να τους ταιριάζει. Για παράδειγμα, η Αλίκη ήρθε στο γραφείο μου επειδή έπεισε τον άντρα της να δούν σύμβουλο γάμου κι έτσι οι συνεδρίες δεν εξελίσσονταν καλά.

Η Αλίκη 40 ετών, είναι μητέρα δύο αγοριών «Ο Ερμής δεν μιλάει στις συνεδρίες και παραπονιέται ότι δεν μπορεί να φεύγει νωρίτερα από τη δουλειά για να τις παρακολουθεί. Αναρωτιέμαι αν πρέπει να τον αφήσω να επιλέξει εκείνος τον θεραπευτή, επειδή ισχυρίζεται ότι ο θεραπευτής παίρνει το μέρος μου. Δεν είναι αλήθεια αυτό αλλά επειδή μετά από τόσες συνεδρίες δεν έχω δεί αποτέλεσμα, ίσως είναι μια λύση» λέει.

Τα παντρεμένα ζευγάρια περνάνε διάφορα στάδια στη σχέση τους και η Αλίκη με τον Ερμή, δυσκολεύονταν στις πρόσφατες αλλαγές που τους συνέβησαν. Μου αποκάλυψαν ότι πάσχιζαν πολύ να μεγαλώσουν τα παιδιά χωρίς βοήθεια από κανέναν, ο Ερμής είχε αλλάξει δουλειά και το ζευγάρι μόλις είχε αγοράσει ένα σπίτι. Παρ’ όλο που αυτές οι αλλαγές φαίνονται θετικές (αλλαγή δουλειάς και σπιτιού) αντιπροσωπεύουν επίσης μια αυξημένη ανησυχία ανάμεσα στο ζευγάρι εξαιτίας των αυξημένων ωρών εργασίας και των εξόδων που τρέχουν λόγω του στεγαστικού δανείου. Κι ενώ η συμβουλευτική γάμου μπορεί να αποδώσει στη περίπτωση της Αλίκης και του Ερμή, χρειάζεται και οι δύο να δεσμευτούν ότι θα μπούν στη διαδικασία προκειμένου να επιτύχουν.

Όλα τα ζευγάρια θυμώνουν ή μαλώνουν. Αυτό που κάνει ένα ζευγάρι υγιές, είναι ο τρόπος που μαλώνουν. Είναι το πώς μένουν ενωμένοι ακόμη και όταν διαφωνούν και πως, αντί να γίνονται επικριτικοί προσπαθώντας να πληγώσουν ο ένας τον άλλον, διαχειρίζονται τις διαφορές τους με στοργή, ενδιαφέρον και αμοιβαίο σεβασμό.   Πώς μπορεί λοιπόν η συμβουλευτική γάμου, να βοηθήσει ένα ζευγάρι;

 • Το ζευγάρι μπορεί να αρχίσει να εξερευνά τα προβλήματά του από μια νέα οπτική.
 • Το ζευγάρι μπορεί να μάθει νέους τρόπους να αναγνωρίζει και να λύνει τις διαφωνίες του ως αποτέλεσμα των «εργαλείων» που του έχει δώσει ο θεραπευτής.
 • Οι σύντροφοι μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία τους και να ανακτήσουν την ικανότητά τους να είναι τρωτοί και αξιόπιστοι ο ένας απέναντι στον άλλον.
 • Το ζευγάρι μπορεί να επεξεργαστεί τα προβλήματά του, σε ένα ουδέτερο έδαφος προκειμένου να βάλει τα προβλήματά του στην άκρη και να προχωρήσει.
 • Το ζευγάρι μπορεί να αποφασίσει να ξαναφτιάξει το γάμο του και να ανανεώσει ο ένας τη δέσμευσή του απέναντι στον άλλον ή να ξεκαθαρίσει γιατί θέλει να μείνει σε διάσταση ή να λήξει οριστικά το γάμο.

Καταλήγοντας, προκειμένου η συμβουλευτική γάμου να έχει αποτέλεσμα, πρέπει και οι δύο σύντροφοι να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη για τα προβλήματά τους, να αποδεχθούν ο ένας τα λάθη του άλλου και να κινητοποιηθούν ώστε να διορθώσουν τη σχέση τους. Είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες διότι με μόνο μερικές συνεδρίες θα μπορέσουν να ρίξουν φως στις δυναμικές του γάμου τους και να ξεκινήσουν τη διαδικασία της αλλαγής.

Πηγή: Huffingtonpost.com