Συγγνώμη… κατά πάθος (ή μήπως κατά λάθος;)

4

Ήρθε η στιγμή. Έγινες μάνα. Έγινες πατέρας. Ήταν τυχαίο. Δεν το προσπάθησες ήταν λόγω πάθους ή αν θες να το πεις πιο απλά, λόγω λάθους.

Και έτσι απλά έγινες γονιός.

Μπορεί να μην επέλεξες να γίνεις ή να μην παιδεύτηκες για αυτό. Γιατί φυσικά υπάρχουν και οικογένειες που προσπαθούν χρόνια για ένα παιδάκι. Και το θέλουν εν γνώση τους. Είναι συνειδητοποιημένοι.

Υπάρχουν όμως και οι γονείς που απλά έτυχε, πέτυχε. Και μετά απέτυχε. Κατέρρευσε το θέμα «οικογένεια»…

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πρώτοι είναι καλύτεροι γονείς από τους «αγάπη μου, θα γίνεις πατέρας» και εκείνη την στιγμή βλέπεις τον υποψήφιο πατέρα τέζα…. Και όχι από συγκίνηση. Και όταν η κατηγορία «μοχθώ για να αποκτήσω παιδί» θυμάται εξωσωματικές και τρεχάματα, οι «είδα φως και μπήκα» απορούν πως έγινε, αφού ήταν ένα στα γρήγορα, είχες σκύψει πολύ και στα έλεγα δεν κάνει, πόσα Bacardi είχες πιει μωρέ θυμάσαι, και σου είχα πει να μην κάνεις ρε λατρεία την πριμαντόνα εκείνο το βράδυ και ήταν το αμπέλι βαρύ, το φάγε κι ο γάιδαρος!

Και έτσι απλά, έρχεται η ώρα που κρατάς για άλλους το πολυπόθητο πλασματάκι και για άλλους το ωχ μπελά που βρήκαμε τώρα πλασματάκι στα χέρια σου. Και μαθαίνεις να μεγαλώνεις μαζί του. Μαθαίνεις τα χούγια του, τα κουσούρια του, τα προτερήματα του. Μαθαίνεις τον εαυτό σου. Γνωρίζεις την δύναμη σου, την αντοχή σου, τα όρια σου.

Αργά ή γρήγορα μπορεί από εκεί που ίσως ήσουν «ζαμάν φου» να κάνεις «Κουνγκ Φου» σε όποιον τολμήσει να πλησιάσει και να πληγώσει το παιδί σου.

Και πόσο μάλλον όταν τα δεδομένα σου αλλάζουν. Και είσαι πλέον μονογονεϊκή οικογένεια. Είτε λόγω διαζυγίου, είτε λόγω χηρείας ή εξ αρχής. Και έχεις γίνει και μάνα και πατέρας για το παιδί.  Για το οποίο παιδί, ότι και να έχει συμβεί στην προσωπική σου ζωή, δεν μετάνιωσες ποτέ. Ακόμα και αν ο πατέρας του υπάρχει εν ζωή, απλά δεν υπάρχει για αυτό ούτε στην πινέζα του χάρτη.

Και πάλι καλησπέρα σας. Συγγνώμη για τα νεύρα. Απλά ειδικά όταν είναι μια σπέσιαλ μέρα για το παιδί, έχεις την απαίτηση, να μην μετράει απουσίες από πρόσωπα που θα έπρεπε να σεβαστούν ότι μπορεί να ήταν κατά λάθος γονείς, αλλά για το παιδί θα έπρεπε να πουν έστω ένα χρόνια του πολλά.

Συγγνώμη….