fbpx

STOP: Μην πάρεις διαζύγιο αν δεν απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις

| 30 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Κανείς δεν παντρεύεται για να χωρίσει, αντιθέτως οι περισσότεροι χαλάμε του κόσμου τα λεφτά για τον υπέρλαμπρο γάμο και το «τέλειο» σπίτι, τις περισσότερες φορές όχι από ματαιοδοξία, αλλά από τον ενθουσιασμό με τον οποίο μπαίνουμε στο γάμο, αποφασισμένοι να τον κάνουμε να λειτουργήσει και να ευτυχήσει.

Ωστόσο ο γάμος είναι πολλές φορές δύσκολος, με τρόπους που αρκετοί από εμάς δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Και σπάνια έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειάζονται, όπως δεν έχουμε ούτε χάρτη ούτε οδηγό ώστε να κάνουμε το ταξίδι ευκολότερο. Μερικά ζευγάρια καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους, μερικά άλλα αποβιβάζονται νωρίς ή πιο αργά. Πολλές φορές οι πελάτες μου, με ρωτάνε «Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος/η ότι πρέπει να χωρίσω;» ελπίζοντας ότι θα τους δώσω κάποια έτοιμη λίστα που θα τους βοηθήσει να αποφασίσουν αν θα πάρουν ή όχι, διαζύγιο. Πολλοί, μου έχουν ζητήσει να τους πω αν πιστεύω πως υπάρχει ελπίδα στον γάμο τους ή αν έχει έρθει η ώρα να φύγουν. Η απάντησή μου, είναι πάντα: «Το διαζύγιο είναι μια προσωπική υπόθεση και μόνο εσύ γνωρίζεις τι είναι σωστό για σένα». Αν δεν διατρέχεις σωματικό ή ψυχικό κίνδυνο και δεν πρέπει να αφήσεις άμεσα το σπίτι σου για να προστατέψεις τα παιδιά σου ή τον εαυτό σου, θα σου πρότεινα να πατήσεις το “Pause” και να απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:


ADVERTISEMENT

Θέλω διαζύγιο ή έναν καλύτερο γάμο με αυτόν που έχω διαλέξει;
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο δυστυχισμένο γάμο και στο γάμο που δεν σώζεται. Τα ζευγάρια, μου λένε συνήθως ότι ζητάνε διαζύγιο όταν τα ίδια προβλήματα εμφανίζονται μπροστά τους ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα να παραμένουν άλυτα. Το διαζύγιο είναι ένα δραστικό βήμα, μόνο όταν αυτό που ζητάς είναι η αλλαγή.

Έχω ζητήσει επαγγελματική βοήθεια; Τα έχω δοκιμάσει και δώσει όλα;
Δεν είναι όλες οι συμβουλευτικές ζευγαριών, ίδιες. Αν βλέπετε σύμβουο γάμου και δεν σημειώνετε πρόοδο, δεν είναι σημάδι πως πρέπει να χωρίσετε. Αν συνεχίζετε και οι δύο να πιστεύετε πως αξίζει να παλέψετε να κρατήσετε τον γάμο σας, ίσως να δοκιμάσετε και με έναν άλλον σύμβουλο, πρίν παραιτηθείτε εντελώς και φυσικά, μην επιτρέψετε ποτέ σε κανέναν σύμβουλο, να σας πεί ότι ο γάμος σας δεν παίρνει βοήθεια. Θυμήσου ωστόσο ότι και ο πιο ικανός σύμβουλος γάμου, δεν μπορεί να κάνει θαύματα και ξαφνικά να κάνει τον γάμο σου όπως ήταν τη στιγμή που έβγαινες από την εκκλησία. Ούτε θα διορθώσει όσα σε ενοχλούν στον σύντροφό σου. Η ωρίμανση και η αλλαγή απαιτούν προσπάθεια και δέσμευση. Πιστεύω πραγματικά πως αν δύο άνθρωποι δουλέψουν επάνω στο γάμο τους και αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, είναι ικανοί να τα καταφέρουν αλλά μόνο αν είναι πρόθυμοι να κάνουν την απαραίτητη προσπάθεια.

Έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν πηγαίνει άλλο;
Κάθε σχέση έχει τις εντάσεις και τις δυσκολίες της. Μερικές φορές αυτές είναι τόσο μεγάλες που επισκιάζουν οτιδήποτε άλλο στο «πέρασμά» τους. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ζητήματα όπως διάφορα οικονομικά προβλήματα, ανεργία, αποβολή ή έλλειψη γονιμότητας, οι πιθανότητες για διαζύγιο αυξάνουν δραματικά. Οι σχέσεις είναι σαν τα σπίτια. Όταν εκτίθενται σε μικρούς σεισμούς, το πολύ πολύ να πέσει η οροφή. Όταν όμως εκτίθενται σε 9 ρίχτερ, και η καλύερη κατασκευή, αν δεν πέσει, σίγουρα θα σπάσει. Σε μια σχέση λοιπόν, όπου οι εντάσεις είναι δυνατές και συχνές, ακόμη και οι μικρές δυσκολίες φαίνονται απροσπέραστες. Πρίν ωστόσο επιλέξεις σαν λύση το διαζύγιο, σκέψου την εκδοχή να βοηθηθείς με τα συναισθηματικά και πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζεις. Τα μεγάλα προβήματα, συνήθως δύσκολα τα λύνει ένας μόνος τους ειδικά όταν αυτά έχουν να κάνουν με την απώλεια και το πένθος.


ADVERTISEMENT

Αναγνωρίζω τον ρόλο που έχω παίξει σε αυτά τα προβλήματα;
Κανείς δεν είναι τέλειος. Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το θέμα σας, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολος είναι ο άνθρωπος που έχεις επιλέξει, σίγουρα με τον τρόπο σου έχεις συμβάλλει στο πρόβλημα. Μπορεί π.χ. να είσαι αρνητική ή εσωστρεφής ή να μην κρατάς τον λόγο σου. Ή να μην έχεις διάθεση να συζητήσεις ή να είσαι ανειλικρινής και γενικότερα με τον τρόπο και τις πράξεις σου, να δυσκολεύεις κι εσύ τα πράγματα. Δεν λέμε φυσικά να πάρεις την ευθύνη για τα λάθη του άλλου αλλά να πάρεις την ευθύνη για τα δικά σου λάθη. Αυτό θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη συμπεριφορά σου ώστε να βελτιώσεις το γάμο σου τόσο, όσο χρειάζεται για να μείνεις και να δουλέψεις επάνω σ’ αυτόν.

Μήπως αυτός ο γάμος ήταν λάθος εξ’ αρχής;
Έχω γνωρίσει πολλά ζευγάρια που η σχέση τους δεν ήταν καλή εξ’ αρχής ενώ κάποιοι γάμοι ήτανπρογραμματισμένοι ενώ άλλοι εντελώς βιαστικοί με αποτέλεσμα οι σύντροφοι να μην γνωρίζουν σε τι διαδικασίες μπαίνουν. Αν ο γάμος σου ήταν κάτι βιαστικό, σκέψου τι πάει και τι δεν πάει καλά στο γάμο σου και χρησιμοποίησε ό,τι έχεις μάθει για να κάνεις καλύτερες επιλογές στο μέλλον. Εάν η σχέση σας ξεκίνησε σε πιο στέρεο έδαφος και σε αυτή τη φάση έχετε πρόβλημα, μάλλον έχει περισσότερο να κάνει με το ότι δεν το διαχειρίζεστε σωστά παρά με κακή επιλογή συντρόφου.

Έχω δείξει θάρρος σε ό,τι αφορά τα σεξουαλικά μας προβλήματα; Έχουμε συζητήσει σαν ζευγάρι; Έχουμε ρισκάρει; Είμαστε πρόθυμοι να αναζητήσουμε βοήθεια;
Αν τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας ή με σεξουαλικά προβλήματα, με τη σωστή βοήθεια μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Κανένα ζευγάρι δεν είναι σεξουαλικά συμβατό σε σημείο να έχει τα ίδια ενδιαφέροντα, την ίδια συχνότητα και την ίδια επιθυμία να λέει «Ναι» την ίδι στιγμή. Και φυσικά κανένα ζευγάρι δεν κάνει σεξ όπως τα ζευγάρια στις ταινίες. Οι άνθρωποι βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα θεωρώντας ότι είναι σεξουαλικά ασύμβατοι όταν το πρόβλημα έχει περισσότερο να κάνει με έλλειψη επικοινωνίας και μια βαθύτερη ανάγκη για ευελιξία και γενναιοδωρία. Μπορεί η συζήτηση να είναι άβολη, ωστόσο αναγκαία αν θέλετε και οι δυο, να λύσετε τα προβλήματα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Μπορείτε για παράδειγμα να μιλήσετε για το τι είναι καλό στο κρεβάτι και τι όχι, αν θα θέλατε να δοκιμάσετε καινούρια πράγματα και να προτείνετε λύσεις. Πρίν χωρίσεις, καλύτερα να μιλήσεις γιατί αν δεν μιλήσεις δεν θα μάθεις ποτέ αν μπορούσες τελικά να διορθώσεις το πρόβλημα!

Μήπως οι προσδοκίες οι δικές σου ή του/της συζύγου για το γάμο είναι υπερβολικές;
Δεν προτείνω ποτέ στους ανθρώπους να βολεύονται στο γάμο τους ειδικά όταν τίθεται θέμα κακομεταχείρισης. Ωστόσο, αυτό που τους παροτρύνω πάντα, είναι να αμφισβητούν τις υπερβολικές προσδοκίες που έχουν από τον σύντροφό τους, από τον οποίο πολλές φορές περιμένουν να εργάζεται, μετά τη δουλειά να βάζει σκούπα, να φτιάχνει τη τηλεόραση, να κρατάει το παιδί, να μαγειρεύει για πέντε άτομα και να κάνει σεξ μέχρι να ξημερώσει για να ξαναπάει στη δουλειά.

Μήπως υπάρχει άλλος/η;
Αν στη ζωή σου υπάρχει παράλληλα μια άλλη σχέση ή ένα φλέρτ που τείνει προς τα εκεί, καλό είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν η σχέση αυτή είναι ένας τρόπος για να μην αντιμετωπίσεις τα προβλήματα στο γάμο σου. Δεν είναι όλες οι παράλληλες σχέσεις απειλή για το γάμο, κάποιες όμως είναι. Ό,τι κι αν ισχύει για τη περίπτωσή σου, με το να συγκρίνεις μια φρέσκια σχέση με τον γάμο είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Ο γάμος με όλες του τις δυσκολίες, μπορεί να δείχνει φθαρμένος και ανιαρός μπροστά στη λάμψη μιας καινούριας ενθουσιώδους σχέσης, που δεν έχει υποστεί καμιά τριβή.  Λάβε υπόψιν σου ότι το 75% των παράλληλων σχέσεων δεν έχουν διάρκεια και πρίν αφήσεις τον άντρα σου ή τη γυναίκα σου για έναν/μία άλλον/η, σκέψου μήπως μπορείς να ανανεώσεις το γάμο σου για να δείς τουλάχιστον, προς τα πού πηγαίνει.

Τον/την αγαπάς ακόμα;
Η αγάπη δεν νικάει τα πάντα, όπως μας κάνουν να πιστεύουμε από παιδιά. Και μερικές φορές είναι δύσκολο να τη δώσεις ή να τη νιώσεις μέσα στο θυμό, στις υποχρεώσεις, στους λογαριασμούς, στις εντάσεις, στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και στο μεγάλωμα των παιδιών.Αν υπάρχει έστω και μια μικρή σπίθα ανάμεσά σας, αξίζει να ρωτήσεις τον εαυτό σου «Μήπως τελικά, μπορώ να ανάψω πάλι τη φωτιά;».

Winifred M. Reilly
Σύμβουλος γάμου και οικογενειακή θεραπεύτρια
Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ