Πώς να πείσετε τον άντρα σας, να δείτε σύμβουλο γάμου

0

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους και στην αρχή ενός καινούριου, οι περισσότεροι θέτουμε στόχους. Τι θα θέλαμε να αλλάξουμε, πώς θα θέλαμε να ήταν η ζωή μας, τι ευχόμαστε να αποκτήσουμε. Κι ενώ εσείς έχετε θέσει ως στόχο να σώσετε τον γάμο σας βλέποντας έναν σύμβουλο εξειδικευμένο σε θέματα σχέσεων, βλέπετε την άλλη πλευρά να δείχνει την ίδια προθυμία αλλά να μην συμφωνεί στον τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό των αντρών όταν χάνουν τον δρόμο, αντί να ρωτάνε για οδηγίες τους περαστικούς, να κάνουν 150 κύκλους  γύρω από το ίδιο τετράγωνο. Άλλο ένα αντρικό χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα συναισθήματα και τις απογοητεύσεις τους, δεν τις μοιράζονται ούτε με τους καλύτερούς τους φίλους και προτιμούν να τις κρατάνε μέσα τους. Το ίδιο λοιπόν λειτουργούν και στον γάμο τους, ειδικά όταν πρέπει να εκμυστηρευτούν τα προσωπικά τους σε έναν άγνωστο. Πώς λοιπόν μπορείτε να πείσετε έναν Σούπερμαν, να δεχτεί βοήθεια;

Ξεκινήστε τη συζήτηση σχετικά με τη συμβουλευτική ζεύγους μιλώντας για τον εαυτό σας και όχι για εκείνον. Εάν μιλήσετε για εκείνον, θα νιώσει ότι του επιτίθεστε και θα τον φέρετε σε θέση άμυνας. Πείτε του ότι σκέφτεστε την επιλογή της συμβουλευτικής διότι θέλετε να γίνετε καλύτερη σύζυγος και να συνεισφέρετε περισσότερο στη σχέση σας. Πείτε του ότι η διαδικασία θα είναι πιο αποτελεσματική αν συμμετάσχετε και οι δύο, διότι το ζευγάρι έχει δύο μέρη και όταν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζονται δύο για να λυθεί. Ότι θα ωφεληθείτε και οι δύο και ότι θα επικοινωνείτε καλύτερα.

Καλέστε τον να δείτε μαζί κάποιον ειδικό και τονίστε του ότι αν δεν του αρέσει, δεν είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει. Ενημερώστε τον όμως και για το ενδεχόμενο να εκπλαγεί από το πόσο απελευθερωμένος θα νιώσει. Εάν ο ειδικός που θα δείτε, σας ταιριάζει-έχχετε δηλαδή καλή χημεία μαζί του-είναι ένας παράγοντας που θα κάνει τον άντρα σας να νιώσει πιο ασφαλής οπότε κάποιες από τις ενστάσεις του, θα καταρριφθούν!

Φυσικά πρέπει να είστε προετοιμασμένες για τη πιθανότητα η συζήτηση να «ανάψει» εάν εκείνος σας πεί ότι η συμβουλευτική είναι το πρώτο βήμα για το διαζύγιο. Πιθανόν στο μυαλό σας να μην ισχύει κάτι τέτοιο οπότε καλό είναι να του ξεκαθαρίσετε πως τα πραγματα δεν είναι καθόλου έτσι και πως αν θέλει, μπορεί να έρθει σε μία συνεδρία να το διαπιστώσει.

Άλλα ζητήματα

Μπορεί να νομίζετε ότι αν ο σύζυγος έχει πιο βαθιά προβλήματα, όπως υπερβολικό άγχος ή κατάθλιψη, οι συνεδρίες αυτές θα τον βοηθήσουν αλλά αυτό, δεν ισχύει πάντα. Εάν ένας άντρας δεν δραστηριοποιείται απλά για να ζητήσει βοήθεια, η σκέψη να φανεί αδύναμος μπροστά σας, θα τον κάνει να το βάλει στα πόδια. Όταν λοιπόν του παρουσιάσετε την ιδέα, είναι σημαντικό να την σπείρετε και με τον καιρό να την καλλιεργείτε ώστε στο τέλος να συνηθίσει σε αυτή και να την πιστέψει.

Για να του προτείνετε να δεί έναν ειδικό για τον εαυτό του, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα ακραίο γεγονός. Η διάλυση μιας φιλίας, μια απόλυση ή κάτι άλλο πιο τραυματικό. Τα καλά νέα όμως είναι ότι αν ένας άντρας πεί «Ναι» στη βοήθεια, τότε το πρώτο βήμα φέρνει πολύ γρήγορα ένα αίσθημα ανακούφισης. Όταν οι άντρες παραδέχονται ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ρίχνονται στη δουλειά και το διορθώνουν.

Επίσης οι άντρες, έχουν την τάση να μην συμμετέχουν σε ομαδικές συνεδρίες, ωστόσο η αλληλεπίδραση μεταξύ αντρών, μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία της ανάρρωσης διότι τους δίνει τη δυνατότητα να βγούν από την εσωτερική τους απομόνωση και να «μοιραστούν» το βάρος. Επιπλέον, η αλληλεπίδραση με άλλους άντρες, τους βοηθάει να κατανοήσουν ότι το να βλέπει κανείς ειδικό δεν σημαίνει ότι χάνει τον αντρισμό του.

Μερικές ακόμη συμβουλές:

Όταν του ζητήσετε να σας συνοδεύσει σε αυτή τη διαδικασία, προσπαθείστε να μην είστε απόλυτη. Μπορεί για παράδειγμα να ρωτήσει «Αν είναι να με αφήσεις, γιατί να δούμε σύμβουλο γάμου;». Ή μπορεί να αντιδράσει στον έλεγχο που αισθάνεται ότι του ασκείτε όχι επειδή διαφωνεί μαζί σας αλλά έτσι.

Όαν καθίσετε να συζητήσετε μαζί του το ενδεχόμενο επίσκεψης σε έναν ειδικό, προσπαθήστε αν το κάνετε με τους ακόλουθους τρόπους:
α) Πείτε του «Θέλω να πάω να δω έναν ειδικό για το Χ ζήτημα». Μοιραστείτε ξεκάθαρες πληροφορίες από τη δική σας όμως οπτική. Αυτό στη συμβουλευτική, ονομάζεται «Η οπτική του εγώ», διότι το «εγώ θέλω-πιστεύω-νιώθω κλπ.», συμβάλλει στο να αποφεύγονται τα κατηγορώ
β) Αποφύγετε τα ατελείωτα παράπονα από τη σχέση σας.Ξέρει ότι δεν είστε ευτυχισμένη και το πιο πιθανό είναι να μην είναι ούτε εκείνος.Εάν υπερ-εκφράσετε τα συναισθήματά σας, η ευκαιρία για μία λογική και ειλικρινή συζήτηση, θα χαθεί εν θερμώ.
Μείνετε θετικοί στη προσέγγισή σας και θυμηθείτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα στον έπαινο παρά στη κριτική. Εάν δηλαδή εστιάσετε στο αποτέλεσμα που θα έχετε στο μέλλον και όχι στο πώς είναι η σχέση σας τώρα, το πιο πιθανό είναι να κάτσει να σας ακούσει.

Εάν έχετε ήδη επιλέξει ποιόν ειδικό θα συμβουλευτείτε, μπορείτε να τον προτείνετε στον άντρα σας. Μην ξεχνάτε μόνο πως η επιλογή ειδικού είναι υπόθεση και των δύο. Εάν αντισταθεί στην επιλογή σας, ρωτήστε τον αν θέλει να διαλέξει εκείνος έναν ειδικό. Μπείτε στο ίντερνετ και αναζητήστε τον μαζί.

Σκεφτείτε την πιθανότητα να δουλέψετε με έναν άντρα ειδικό. Μερικές φορές αυτό βοηθάει τους άντρες να νιώσουν πιο άνετα. Φυσικά το γεγονός ότι ένας ειδικός είναι άντρας, δεν σημαίνει ότι είναι και ο κατάλληλος για εσάς, απλώς αυτό θα βοηθήσει ψυχολογικά τον σύζυγό σας. Δώστε βάση στο βιογραφικό,  στην εμπειρία του και στους τομείς που ειδικεύεται.

Θυμηθείτε ότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Η σχέση σας δεν έφτασε σε αυτό το σημείο από τη μια στιγμή στην άλλη κι έτσι μην περιμένετε τα πράγματα να διορθωθούν μέσα σε μια βραδιά. Τόσο εσείς και ο σύζυγος οσο και ο/η ειδικός, χρειάζεστε χρόνο για να μπείτε στις λεπτομέρειες και να δουλέψετε όλοι μαζί πάνω στη σχέση με τον άντρα σας. Προσπαθήστε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους για όλους, σεβόμενοι τη διαδικασία και χωρίς να πιέζετε καταστάσεις γρηγορότερα από ότι μπορούν να προχωρήσουν.

Εάν δεν γνωρίζετε πώς να αρχίσετε μια τέτοια συζήτηση, ρωτήστε πρώτα έναν ειδικό. Οι ειδικοί αντιμετωπίζουν συχνά ένα τέτοιο δίλημμα και έχουν τρόπους να ενθαρρύνουν τους άντρες να συμμετέχουν.

Καταλήγοντας, όταν όλες οι άλλες λύσεις αποτύχουν, σκεφτείτε ότι αγαπάτε τον συντροφό σας και ότι η επιθυμία σας να βοηθηθείτε πηγάζει από την αντίληψή σας ότι μπορείτε και οι δύο μαζί να γίνετε πιο ευτυχισμένοι. Εάν βρεθείτε αντιμέτωποι με έναν άντρα που αντιστέκεται πλήρως, θυμίστε του ότι το κάνετε για τον εαυτό σας και όχι για εκείνον. Εστιάστε στα αισθήματά του για εσάς, ζητήστε του να εμπιστευτεί τη κρίση σας και εξηγήστε του, ότι η βοήθεια ενός ειδικού θα κάνει τη σχέση σας καλύτερη.

Πηγή: yourtango.com