Μαθήματα γάμου και διαζυγίου

0

Ο πρώτος μου γάμος κράτησε 19 χρόνια κι όταν πέρασε ο καιρός και η ζωή μου, επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς, βγήκα πιο δυνατή αλλά και πιο γνωστική. Γι’ αυτό θέλω σήμερα να σας μιλήσω για όσα σοφά με δίδαξε το διαζύγιο και που μπορεί σήμερα να μην βλέπετε, αλλά αύριο θα διδάξουν και εσάς.

Μάθημα πρώτο: Δεν μπορώ να κάνω κανέναν άλλον χαρούμενο εκτός από εμένα. Η ευτυχία είναι η απάντηση σε κάτι που συμβαίνει. Το πώς αντιδρούν οι άλλοι στα γεγονότα, είναι κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω. Η ευτυχία είναι και θα είναι πάντα μια εσωτερική διεργασία.

Μάθημα δεύτερο: Ο γάμος αφορά δύο ανθρώπους όχι μόνο με τον έναν ή τον άλλον. Ο γάμος είναι μια αμοιβαία, ωφέλιμη και προστιθέμενη αξία και στους δύο ανθρώπους που διέθεσαν τον εαυτό τους σε μια σχέση και μια οικογένεια.

Μάθημα τρίτο: Δεν μπορεί ο ένας να δίνει συνέχεια και ο άλλος να παίρνει συνέχεια. Ο γάμος-όπως και κάθε σχέση- προϋποθέτει να δίνουν και να παίρνουν και τα δύο μέρη του.

Μάθημα τέταρτο: Εάν δεν αξιοποιήσεις εσύ τον εαυτό σου, μην περιμένεις να το κάνουν οι άλλοι!

Μάθημα πέμπτο: Εάν δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου μέσα στον γάμο σου και συνεχώς προσαρμόζεσαι στα θέλω και στις προσδοκίες των άλλων-γονιών, συζύγου, φίλων κλπ.-το πιο πιθανό είναι να καταλήξεις χωρισμένος.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που έμαθα μέσα στον δεύτερο γάμο μου και τα οποία έμαθε και ο άντρας μου μέσα στο πρώτο του γάμο. Εγώ και ο δεύτερος άντρας μου είχαμε σχέση στο Λύκειο και όταν πήγε ο κάθε ένας σε διαφορετικό Πανεπιστήμιο, χαθήκαμε. Τον συνάντησα ξανά μετά το διαζύγιό μου, την εποχή που έκανα γιόγκα, έβγαζα βόλτα το σκύλο και ήμουν χαρούμενη με τη ζωή μου. Τυχαίο;

Ερωτεύτηκα τον άντρα μου όχι λόγω των γονιών μου, των πεθερικών μου ή από επιθυμία να ξεχάσω τον εαυτό μου και να τα κάνω όλα για εκείνον αλλά επειδή τον αγαπούσα και τον ήθελα σαν τρελλή. Και το ίδιο πιστεύω και για εκείνον. Κανείς μας δεν παντρεύτηκε για να γίνουμε ο ένας το χαλάκι του άλλου.

Ο άντρας μου δεν με κάνει περισσότερο χαρούμενη απ’ ότι τον κάνω εγώ. Είμαστε δύο ξεχωριστές προσωπικότητες, δεν είναι το άλλο μου μισό και δεν συμπληρώνει ο ένας τον άλλον, αυτή η πεποίθηση είναι λάθος σημείο εκκίνησης πολλών γάμων μέσα στους οποίους καταλήγεις να ξεχνάς τον εαυτό σου.

Από την άλλη ο πρώην άντρας μου μισούσε  το πόσο εξωστρεφής και κοινωνική ήμουν. Μισούσε οτιδήποτε με έκανε να λάμπω. Δεν ήθελε με τίποτα να έχω φίλους, ενδιαφέροντα, στόχους και όνειρα και ήθελε να είναι το αποκλειστικό αντικείμενο ενδιαφέροντος στη ζωή μου. Κι έτσι έκανα τον πρώην άντρα μου το κέντρο του γάμου μας. Προσπάθησα να γίνω αυτή που ήθελε μόνο που αυτά που ήθελε, ήταν κινούμενος στόχος. Μαντέψτε, ύστερα από 19 χρόνια και παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μου να γίνω αυτή που ήθελε, γίναμε τελικά άλλος ένας αριθμός στα στατιστικά του διαζυγίου.

Γιατί όταν δεν είσαι ο εαυτός σου, σημαίνει να προσπαθείς να γίνεις κάποιος άλλος. Και «προσπαθώ να γίνω κάποιος άλλος» σημαίνει καταπίεση και αργά ή γρήγορα, ξέσπασμα. Όσο κι αν πιστεύετε πως θα κρατήσετε τον γάμο σας, ακόμη και για χάρη των παιδιών, κάποια στιγμή θα βγεί ο αληθινός σας εαυτός ενδεχομένως εις βάρος των παιδιών που τόσο καιρό, προσπαθούσατε να μην πληγώσετε. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας, πρίν σας πάρει η δυστυχία στα δικά της. Μια φορά ζούμε, γιατί να μην είναι η καλύτερη που μας έχει συμβεί;

Πηγή: Huffingtonpost.com

 Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.