Μαμά φοβάμαι…τον πρώην και τον επόμενο

2

Ξέρω πάρα πολλές γυναίκες, μαμάδες που δυσκολεύονται να συνεχίσουν την ζωή τους μετά από ένα διαζύγιο ή από χηρεία. Και ο λόγος δεν είναι ότι τους λείπει κάτι, άλλα ότι έχουν κάτι «παραπανίσιο». Ένα ή και παραπάνω παιδιά.

Έχω ακούσει πολλές φορές ανθρώπους, να μιλάνε είτε μπροστά μου είτε πίσω από την πλάτη μου, χρησιμοποιώντας εκφράσεις του στυλ «ποιος θα γυρίσει τώρα να την κοιτάξει με ένα παιδί», «ποιος θα την πάρει τώρα χρησιμοποιημένη»,  «σε λίγο θα λήξει η ημερομηνία της» λες και είμαι κονσέρβα…. Και αρκετά ακόμα τέτοια. Τα οποία και ενώ δεν είμαι φεμινίστρια, αλλά θα γίνω με αυτά που ακούω, δεν τα έχω ακούσει ποτέ για έναν άντρα.

Για παράδειγμα, έχω δει να ξαναπαντρεύεται χήρος με 4 παιδιά. Αυτός δεν ήταν χρησιμοποιημένος; Δεν είχε 4 «παραπανίσια» να κουβαλάει δηλαδή μαζί του;

Δεν τα καταλαβαίνω κάτι τέτοια. Με κάνουν να φοβάμαι τις σχέσεις. Να μην θέλω ούτε εφήμερες αγάπες, ούτε διαρκείας. Πόσο μάλλον όταν πλέον στο σπίτι μου, ζω εγώ και το παιδί μου. Από ακτίνες Χ τον περνάω τον κάθε έναν που θα με πλησιάσει.

Διανύοντας το 3 χρόνο ως διαζευγμένη, και απορρίπτοντας σωστές και λάθος προτάσεις, σύμφωνα πάντα με την κρίση μου, το μόνο που συμπέρανα είναι ότι αν θες να είσαι ευτυχισμένη μια φορά να κοιτάς και να κάνεις αυτό που θέλει η καρδιά σου. Αν θες όμως να είσαι σίγουρα ευτυχισμένη, μαζί με την καρδιά σου, εμπιστεύσου και το ένστικτο του παιδιού σου.

Όταν με, ή μάλλον μας, (ναι γιατί πολλοί χρησιμοποιούν τον μικρό μου για να μας προσεγγίσουν) πλησίαζε ένας στην παραλία συστηματικά, προσπαθώντας να κερδίσει τον μικρό για να φτάσει σε μένα, και  ενώ η προσωπική μου σειρήνα τον είχε ήδη απορρίψει, ένιωσα μεγάλη έκπληξη όταν ο μικρός μου, γύρισε και μου είπε «Μαμά, αυτόν δεν τον θέλω, τον φοβάμαι». Ενώ είναι ένα υπερ-κοινωνικό παιδί και δεν είχε ποτέ πει κάτι αντίστοιχο.

Έχω μάθει να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου και την διαίσθηση μου. Ακόμα και στα δικά μου λάθη, ήταν πάντα σωστή η προειδοποίηση που σήμαινε μέσα μου. Τώρα όμως ειδικά στο ποιος θα μας πλησιάσει, βλέπω ότι μπορώ να τσεκάρω 2 φορές, Εμένα και τον μικρό. Αν δεν συμπαθήσει κάποιον, συνήθως έχει δίκιο. Από την άλλη, μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά λατρεύουμε και αγαπάμε τα ίδια πρόσωπα, χωρίς να του έχω ποτέ επιβάλει κάτι τέτοιο.

Ως μάνα λοιπόν, η φράση «μαμά, τον φοβάμαι αυτόν……»  για μένα σημαίνει και πάρε το παιδί και φύγε με χίλια. Εξάλλου και εγώ φοβάμαι. Να μην τον πληγώσω.

Διαζευγμένη μάνα δεν σημαίνει μπέστε σκύλοι αλέστε…. Σημαίνει μια γυναίκα, μόνη, που προσπαθεί να μεγαλώσει σωστά το παιδί της, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα πολλά που οι γυναίκες με έναν σύζυγο-πατέρα στο σπίτι τα θεωρούν ρουτίνα, αναμενόμενα, καθημερινά ή απαραίτητα, όταν για μένα είναι πολυτέλεια. Σημαίνει μια γυναίκα που θα την πλησιάσει ο κάθε μαλακοπίτουρας γιατί πολύ απλά δεν έχει τον φόβο του να έχει τραβήγματα με τον άντρα της και μπελάδες. Σημαίνει ότι δεν θα τρέξω στον άντρα μου να με προστατέψει. Αλλά θα σηκώσω το σπαθί μου και θα σε κόψω φέτες μέχρι να πεις κύμινο. Και φυσικά στο θέμα του σεξ, μπορεί να μην σου κάτσω, αλλά αν σου κάτσω, θα το κάνω όταν με βολεύει εμένα και όχι επειδή έχει πανσέληνο απόψε και είναι ωραία… Άντε τώρα πια… μας πρήξατε!