Κουράστηκα να προσπαθώ για όλα εγώ

0

«Όλα ξεκίνησαν όταν η κόρη μου 20 ετών έκανε κάποια σχέση και ερχόταν ο νεαρός σπίτι μας. Ο πατέρας της δεν το δεχόταν αυτό. και ήμασταν σε τρομερή σύγκρουση. Σημειώστε ότι έμεινε άνεργος , αλλά και διακοπές πήγαμε οικογενειακώς σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ο σύζυγος άλλαξε όταν έκανε σχέση η κόρη του. Κρυφοκοίταζε όταν ερχόταν ο νεαρός, έκανε φασαρία και μου έλεγε ότι κατέστρεψα την ζωή της κόρης μου και δεν θα με αφήσει να καταστρέψω και του μικρού μας γιού. Η ζωή στο σπίτι έγινε κόλαση, δεν μιλούσε ούτε του έφηβου γιού μας αλλά και εγώ προτίμησα να μην του μιλώ για να αποφεύγονται οι καυγάδες. Συζητήσαμε 3 φορές και την 3η του είπα να σκεφτεί τι θέλει και αν θέλει να χωρίσουμε να μου το πεί, αλλά τίποτα. Σε 2 εβδομάδες έπρεπε να κάνει μια μικροεπέμβαση και θυμήθηκε να μου μιλήσει ζητώντας βοήθεια. Μετά διέγραψε τα πάντα , σαν να μην συνέβη τίποτα. Τα 2 παιδιά μας, με αυτή τη συμπεριφορά του δεν τον θέλουν και μου είπαν να χωρίσουμε, αφού εδώ και 7 μήνες κοιμόμαστε σε χωριστά δωμάτια και είμαστε σαν 2 ξένοι. Η κόρη μας έπαθε ελαφριά μορφή κατάθλιψης, του το είπα και μου είπε να πάει στο γιατρό, αντί να καθίσει να την βοηθήσει. Είμαι σε δίλημμα και έχω και μια ηλικία 48 χρονών, φοβάμαι το μέλλον. Θέλω να χωρίσω, έχω κουραστεί, πάντα για όλα εγώ να προσπαθώ. Έλεος πλέον, τί να κάνω; »

Απαντάει η ψυχολόγος, κυρία Μαρία Καλαϊτζάκη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Γράφετε για χωρισμό μετά από τόσα χρόνια γάμου και με αφορμή τη συμπεριφορά του συζύγου σας απέναντι στο θέμα της κόρης σας. Κοιμάστε χωριστά εδώ και 7 μήνες, λέτε. Λοιπόν, δεν γνωρίζω τι σας οδήγησε εκεί κι αν η κατάσταση ειναι αναστρέψιμη. Χρειάζομαι περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως, τα ζευγάρια πολύ συχνά περνάνε κρίσεις κατά τη διάρκεια του γάμου. Πολλά αλλάζουν, οι ανάγκες των συζύγων, οι συνθήκες διαβίωσης, η ηλικία των παιδιών, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας που κουράζουν, όλα αυτά σπρώχνουν σε αλλαγές, σε συζήτηση και κατανόηση για να ανταπεξέλθει το ζευγάρι ικανοποιητικά. Αν δεν συμβεί αυτό, οι παρεξηγήσεις, ο θυμός, η πικρία, οι καβγάδες γίνονται πιο συχνοί. Ειναι ζήτημα σωστής επικοινωνίας που μπορείτε να την αποκτήσετε με τη βοήθεια ψυχολόγου και συμβουλευτική ζευγαριού.

Όσον αφορά την κόρη σας, οι περισσότεροι πατεράδες συνήθως ειναι αρνητικοί στη σχεση της κόρης τους. Αργούν να συνειδητοποιήσουν ότι το κορίτσι τους έγινε γυναίκα με σεξουαλικές αναζητήσεις. Αρνούνται αυτή την πλευρά του παιδιού τους. Με ακρότητες πάντως από μέρους σας και με απειλές για χωρισμό σίγουρα δεν θα αλλάξει η συμπεριφορά του συζύγου σας. Κι ο ίδιος απο ότι περιγράφετε, βρίσκεται σε σύγχυση. Δεν ξέρει πώς να αντιδράσει, και κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Έχετε λίγο υπόψη σας τη δύσκολη θέση του: Έρχεται αντιμέτωπος με το στερεότυπο του σωστού αυταρχικού πατέρα-άντρα-κολώνας του σπιτιού και του στερεότυπου ότι τα σωστά κορίτσια δεν κάνουν σχέσεις πριν το γάμο, και τι θα γίνει η κόρη μου «του σκοινιού και του παλουκιού»; Λοιπόν, θέλει πολλή συζήτηση και κατανόηση και χρόνο για να διαπιστώσει κάποια θέματα από μόνος του. Θα χρειαστεί όμως τη στήριξη σας.

Μη διστάσετε για ο.τι άλλο να επικοινωνήσετε.

Μαρία Καλαϊτζάκη
Ψυχολόγος

Email: kalaitzakimaria@yahoo.gr
Web: http://psychologia-oikogeneia.blogspot.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!