Γάμος χωρίς σεξ

0

Γάμος χωρίς σεξ νοείται εκείνος όπου ο ένας σύζυγος αισθάνεται ότι δεν κάνει αρκετό ή καθόλου σεξ με τον άλλον. Τι εννοώ «αισθάνεται»; Να σας εξηγήσω. Αν για παράδειγμα, εσείς θέλετε σεξ κάθε βράδυ και ο σύζυγος θέλει τρείς φορές την εβδομάδα, τότε για εσάς ο γάμος σας δεν είναι σεξουαλικά δραστήριος. Μπορεί για παράδειγμα ο σύζυγος να είναι καλυμμένος και με μια φορά το μήνα ή το τρίμηνο επομένως αυτή η συχνότητα να μην του χτυπάει καμπανάκι, ακριβώς επειδή έχει καλύψει τη σεξουαλική του ανάγκη.

Το πρόβλημα λοιπόν δημιουργείται όταν υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις σεξουαλικές ανάγκες των συζύγων. Ο ορισμός του σεξουαλικά ανενεργού γάμου δεν εξαρτάται από το αν υπάρχει σεξουαλική δραστηριότητα ή όχι, αλλά από τον αντίκτυπο που έχουν τα διαφορετικά σεξουαλικά κίνητρα των συζύγων μέσα στο γάμο.

Για παράδειγμα, ο Άρης δεν ενδιαφέρονταν τόσο να κάνει σεξ με τη γυναίκα του και μάλιστα της είχε πεί ότι δεν καταλαβαίνει γιατί το κάνει τόσο μεγάλο θέμα. Ο Άρης ήταν ικανοποιημένος και μόνο που έκανε σεξ με τη γυναίκα του μια φορά το τρίμηνο.

Από την άλλη η γυναίκα του Άρη, η Βανέσσα, είχε σοβαρό θέμα. Ήθελε σεξ τρείς φορές την εβδομάδα και η μια φορά το τρίμηνο την σκότωνε. Οι ανάγκες της δεν καλύπτονταν και το σεξ γίνονταν με τους όρους του Άρη, ο οποίος θεωρούσε ότι-εφόσον οι δικές του ανάγκες καλύπτονταν-η σεξουαλική τους ζωή ήταν μια χαρά και δεν υπήρχε πρόβλημα.

Καταστάσεις όπως οι παραπάνω δεν είναι σπάνιες. Εκτιμάται ότι 1 στους 5 γάμους είναι σεξουαλικά ανενεργός. Φανταστείτε τι θα κάνατε αν ήσασταν παγιδευμένοι σε έναν γάμο όπως αυτός της Βανέσσας και του Άρη, σε έναν γάμο όπου ο ένας «παρακρατά» τη σεξουαλική δραστηριότητα της σχέσης. Ίσως και εσείς που ζείτε σε έναν γάμο με απουσία ή ελάχιστη σεξουαλική δραστηριότητα, να νιώθετε ανεπιθύμητοι από τον/τη σύζυγο.

Εάν σας συμβαίνει κάτι ανάλογο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην εσωτερικεύετε τη χαμηλή λίμπιντο του/της συζύγου, δηλαδή να μην περιστρέφετε το θέμα γύρω από το πόσο επιθυμητοί αισθάνεστε εσείς, διότι το θέμα δεν είστε εσείς αλλά ο άλλος.

Υπάρχει τρόπος να διορθώσετε το πρόβλημα; Ίσως ναι ίσως όχι. Η διόρθωση του προβλήματος, εξαρτάται από το τι προκαλεί το πρόβλημα, δηλαδή τι προκαλεί την έλλειψη σεξ στο γάμο σας και κατόπιν να βρείτε πώς μπορείτε να βρείτε λύσεις για να αντιμετωπίσετε την αιτία.

Συνήθεις αιτίες της έλλειψης σεξ στο γάμο

Έλλειψη χρόνου
Αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις
Λογαριασμοί που πρέπει να πληρωθούν
Δουλειές του σπιτιού
Γονεικές ευθύνες
είναι λόγοι που μπορούν να απομακρύνουν τους συζύγους και που συνήθως ευθύνονται για το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο, μπορεί να σκέφτεται πολύ λιγότερο το σεξ.

Ποια είναι η θεραπεία στις παραπάνω αιτίες; Να βρείτε χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση. Να καταλάβετε ότι αν δεν υπάρχει δέσιμο μεταξύ σας, όλη αυτή η σκληρή προσπάθεια που κάνετε είναι χαμένη. Στη σημερινή κοινωνία, δουλεύουμε πολύ σκληρά για να διατηρήσουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής αλλά δουλεύουμε ελάχιστα για να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με αποτέλεσμα, ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής για τον οποίο παλεύουμε, να μην έχει καμία αξία όταν χάνει κανείς τη σχέση ή το γάμο του.

Έλλειψη επικοινωνίας
Τα ζευγάρια δεν μιλάνε για το σεξ διότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το σεξ είναι κάτι που γίνεται και όχι κάτι που συζητιέται. Είναι υγιές να πείτε στον/στη σύζυγο τι θέλετε και τι δεν θέλετε στο κρεβάτι όπως υγιές είναι , να ενημερώσετε τον/τη σύζυγο αν δεν είστε ευχαριστημένοι από τη σεξουαλική σας δραστηριότητα. Περισσότερη συζήτηση γύρω από το σεξ,  μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο σεξ στο γάμο.

Κατάθλιψη
Η έλλειψη σεξ ή σεξουαλικού κινήτρου, μπορεί να προέρχεται από τη κατάθλιψη του ατόμου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο/η σύζυγος μπορεί να υποφέρει από κατάθλιψη και σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καλό είναι να τον/την ενημερώσετε ότι είστε εκεί για εκείνον/η και ότι θα το αντιμετωπίσετε μαζί.  Επιμείνετε να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό μαζί και προσφέρετε την υποστήριξη και τη βοήθειά σας αλλά ξεκαθαρίστε του ότι δεν θα δεχτείτε να αγνοεί τη κατάστασή του/της και να μην ζητά βοήθεια.

Παιδική σεξουαλική κακοποίηση
Οι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά στη παιδική τους ηλικία, είθισται να έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για το σεξ και την οικειότητα. Εάν βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ο/η σύζυγός σας χρειάζεται τη βοήθειά σας και ότι οφείλετε στον/στη σύζυγό σας, μια υγιή και πλήρη σεξουαλική ζωή. Εάν αρνηθεί να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έχετε δύο επιλογές: Ή μένετε σε έναν γάμο χωρίς σεξ ή χωρίζετε. Δυστυχώς δεν υπάρχει λύση αν ο άλλος αρνείται να το λύσει.

Η έλλειψη έλξης για τον άλλο σύζυγο
Είναι τρομερά επώδυνο να ακούσετε ότι δεν ελκύετε τον/τη σύζυγό σας κι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να εσωτερικεύσετε. Το γεγονός ότι ο/η σύζυγος δεν σας βρίσκει ελκυστικούς, δεν σημαίνει ότι δεν είστε.

Η χημεία που νιώθουμε για τον άλλον είναι εναλλασσόμενη. Μερικές φορές έχουμε διάθεση για σεξ, μερικές όχι και κάθε γάμος, περνάει φάσεις στις οποίες οι άνθρωποι πρέπει πρώτα απ’ όλα να προσδιορίζουν αν υπάρχει αγάπη. Εάν ο/η σύζυγος, σας αγαπάει και απλώς περνάει μια φάση όπου δεν αισθάνεται τη παλιά σας φλόγα, τότε ίσως πρέπει να προσπαθήσετε μαζί για να αναζωπυρώσετε το ενδιαφέρον και το πάθος στη σχέση σας. Η διαδικασία από μόνη της, θα σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε συναισθηματικά και κατ΄ επέκταση σωματικά. Αρκεί να υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές.

Πηγή: http://divorcesupport.about.com/