Έχω έναν πολύ καλό σύζυγο αλλά είμαι ερωτευμένη με άλλον

5

Είμαι 40 ετών και έχω δύο παιδιά στην εφηβεία. Έχω πολύ καλή δουλειά, φίλους που με αγαπούν και έναν φανταστικό σύζυγο. Το πρόβλημα είναι ότι είμαι ερωτευμένη με άλλον. Δουλεύαμε κάποτε μαζί και τώρα εκείνος δουλεύει αλλού.

Γνωριστήκαμε πρίν δυο χρόνια και ερωτευτήκαμε αμέσως. Μου άρεσε πολύ σαν άντρας και σαν άνθρωπος, λάτρευα το χιούμορ του.  Η σωματική έλξη και η χημεία μεταξύ μας ήταν έντονη. Ήταν και εκείνος παντρεμένος με δυο μικρά παιδιά και μου έλεγε ότι ήταν δυστυχισμένος. Φιληθήκαμε μια φορά και από τότε που φιληθήκαμε, μου το έκοψε και οι επαφές μας αραίωσαν. Ώσπου ένα βράδυ σε ένα πάρτυ του γραφείου, ήπιε λίγο παραπάνω και μου είπε πως ήταν ερωτευμένος μαζί μου και πως ήμουν, ό,τι είχε ονειρευτεί αλλά δεν μπορούσε να αφήσει τα παιδιά του. Την επόμενη μέρα που τον πλησίασα, μου είπε ότι δεν έπρεπε να πάρω σοβαρά τα όσα έλεγε.

Θρηνώ πολύ καιρό τώρα γι’ αυτόν τον άντρα, γι’ αυτή την αγάπη. Μου έστειλε email τον περασμένο μήνα και μου ζήτησε να πάμε για φαγητό. Πετούσα στα σύννεφα μέχρι που μια ώρα πρίν το ραντεβού, μου το ακύρωσε. Το κανονίσαμε για άλλη μέρα και πάλι μια ώρα πρίν, μου το ακύρωσε.

Ξέρω πως η υπόθεση έχει τελειώσει αλλά πώς μπορώ να προχωρήσω από εδώ και πέρα; Τον σκέφτομαι συνέχεια. Ο άντρας μου δεν έχει ιδέα, νομίζει ότι έχω απλά κατάθλιψη και προσπαθεί να μου φτιάξει τη διάθεση. Αγαπώ τον άντρα μου, αλλά συγγνώμη που θα το πω, τον έχω βαρεθεί. Χρειάζομαι λίγο πάθος στη ζωή μου, χρειάζομαι να ερωτευτώ και νόμιζα ότι τα είχα βρεί σε εκείνον τον άντρα. Τι να κάνω;

Αιμιλία

Αγαπητή Αιμιλία,

Αναγνωρίζω σε όσα μου γράφεις ένα πολύ γνωστό σύνδρομο που το λένε «αυταπάτη» και δεν το αναγνωρίζω μόνο σε σένα αυτή τη στιγμή αλλά και σε πολλούς άλλους ανθρώπους, ακόμη και στον εαυτό μου. Εξάλλου, σε ποιόν δεν αρέσει η μέθη; Η μέθη όμως είναι εξάρτηση κι αν δεν κάνουμε χρήση των ουσιών σωστά και προπάντων σοφά, κινδυνεύουμε να υποκύψουμε σε ένα συνονθύλευμα ψεύτικων ελπίδων, ενθουσιασμού, κινδύνου και φαντασίας.

Μπορείς να αντισταθείς σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, υπάρχει τρόπος. Το έκανε μια φίλη μου πολύ πρόσφατα όταν της άρεσε κάποιος που δεν «έπρεπε» αλλά πήρε βαθιά ανάσα και απομακρύνθηκε διότι όπως μου είπε «Δεν ήθελα να νιώσω ξανά σαν έφηβη». Αλλά είναι συναρπαστικό να ζείς σαν έφηβη και ακόμη πιο συναρπαστικό εάν ζούσες τη ζωή σου σαν σοβαρός και υπεύθυνος ενήλικας όλη την ώρα.

Γιατί λοιπόν εσύ, η υπεύθυνη και σοβαρή ενήλικη, μπήκες σε μια παράνομη σχέση που δεν θα μπορούσε παρά να λήξει άσχημα; Καταρχάς, για να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα, ένας άνθρωπος που εμπλέκεται σε μια τέτοια σχέση, πρέπει να είναι ευάλωτος. Καταθλιπτικές συναισθηματικές καταστάσεις που συνήθως ακολουθούν ένα διαζύγιο, έναν χωρισμό ή έναν θάνατο, συνήθως μας κάνουν ευάλωτους ενώ το σύστημα αξιών μας, πρέπει να είναι πολύ χαμηλό για να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας πάνω σε τόσο εύθραυστες βάσεις. Λες ότι βαρέθηκες. Η βαρεμάρα σίγουρα μπορεί να χαμηλώσει τις αντιστάσεις μας.

Κατά δεύτερον, προφανώς και υπήρχε μια σπίθα ανάμεσά σας. Και υπήρχε ενθάρρυνση από τη πλευρά του και τη δική σου φυσικά. Δεν σε κατηγορώ που ανταποκρίθηκες θετικά σε έναν ενθουσιασμό που είχες να νιώσεις χρόνια αλλά το πρόβλημα ξεκίνησε, όταν αποφάσισες να εστιάσεις σε συγκεκριμένα σημάδια και να αγνοήσεις πλήρως κάποια άλλα, το ίδιο σημαντικά.

Όπως είμαι σίγουρη ότι έχεις και η ίδια διαπιστώσει, εσύ την έχεις «πατήσει» που λέμε, περισσότερο απ’ ότι εκείνος. Εκείνος έκανε πίσω γρήγορα και σε άφησε έκθετη εκεί έξω ενώ η διαφορά μεταξύ σας, είναι ότι εκείνος δεν αγνόησε τη πραγματικότητα, ότι δηλαδή έχετε και οι δύο, οικογένεια και παιδιά.

Νομίζω πως μια τέτοια κατάσταση είναι πιο συγκλονιστική ως εμπειρία για έναν ώριμο ενήλικα απ’ ότι για ένα έφηβο, διότι ο ώριμος ενήλικας έχει ξεχάσει πως είναι να είναι στο έλεος των ορμονών του. «Εγώ; Στην ηλικία μου; Εκεί που νόμιζα πως δεν θα ερωτευτώ ποτέ ξανά;» λέει συνήθως όταν ενθουσιάζεται με κάποιον.

Και να σου πω και κάτι μεταξύ μας; Δεν τον ήθελες πραγματικά αυτόν τον άντρα. Δεν ήθελες να κάνεις την ανατροπή. Το μόνο που ήθελες, όπως και εσύ παραδέχεσαι, ήταν τον ενθουσιασμό. Και υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να τον βρείς και φυσικά δεν εννοώ να αγοράσεις εσώρουχα και να προσπαθήσεις να αποπλανήσεις τον άντρα σου-τουλάχιστον όχι άμεσα.

Θα σου πρότεινα λοιπόν να βάλεις κάποιες δραστηριότητες στη ζωή σου, δραστηριότητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη και που μπορείς να τις κάνεις μαζί με τον άντρα σου. Όταν βολευόμαστε στη ζωή γινόμαστε ευάλωτοι και όταν γινόμαστε ευάλωτοι παίρνουμε ανούσια ρίσκα. Και το καλύτερο αντίδοτο στην πλήξη είναι ένα προγραμματισμένο και συνειδητοποιημένο βήμα έξω από τη βολή σας!

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/