fbpx

Εσύ γιατί μένεις σε ένα δυστυχισμένο γάμο;

| 22 Μαΐου 2014
ADVERTISEMENT

Γιατί οι άνθρωποι μένουμε σε δυστυχισμένους γάμους που πολλές φορές είναι εντελώς τοξικοί και βλαβεροί; Συχνά ακούω «Προσπαθήσαμε πολλές φορές να σώσουμε τον γάμο μας…» ή «Ο γάμος μας είχε τελειώσει εδώ και 2 χρόνια αλλά δεν μπορούσα να φύγω». Μήπως φοβόμαστε ότι θα μείνουμε μόνοι;

Είναι εύκολο για κάποιον να ζει μια ζωή με την οικονομική σιγουριά-όποια σιγουριά-προσφέρει ο σύζυγος. Το μη υγιές είναι όταν αγαπάς τη βολή περισσότερο απ’ το σύζυγο και πιστεύω πως οι άνθρωποι που πέφτουν σε αυτή τη παγίδα, μπορούν να σταθούν στα πόδια τους αν θέλουν. Το ότι δεν θέλεις να αποχωριστείς ένα καλύτερο διαμέρισμα ή ένα μισθό που μπαίνει σπίτι κάθε μήνα ή δεν θέλεις να πληγώσεις τα παιδιά σου (όπως πολύ συχνά ακούω), δεν είναι λόγος να μένεις με κάποιον  που δεν σε καλύπτει συναισθηματικά ούτε αξίζει να είσαι δυστυχισμένος/η. Οι σχέσεις-εντός ή εκτός γάμου-υποτίθεται ότι υπάρχουν στη ζωή μας για να μα γεμίζουν όχι για να μας αδειάζουν.


ADVERTISEMENT

Θαυμάζω ωστόσο τους ανθρώπους που μένουν σε ένα γάμο επειδή δεν θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν σε «διαλυμένα» σπίτια. Όμως, με το ποσοστό διαζυγίου να φτάνει σήμερα το 50%, υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι εκεί έξω που βρίσκουν ξανά τον έρωτα και που τα παιδιά τους ζούν μια χαρά. Στην ίδια θέση με σένα ήμουν κι εγώ. Σήμερα όμως έχω δικό μου μαγαζί, μια υπέροχη ζωή, έχω ξαναπαντρευτεί και σκέψου ότι είμαι παιδί χωρισμένων γονιών. Δούλεψα σκληρά για να φτάσω μέχρι εδώ, με πολλά πάνω και κάτω. Είτε θέλεις να το παραδεχτείς είτε όχι, όταν είσαι δυστυχισμένος, τα παιδιά μπορούν να το νιώσουν, να το διαισθανθούν. Ένας φιλικός χωρισμός είναι προτιμότερος από μια σχέση βολέματος που είναι θέμα χρόνου να σε πιέσει ψυχολογικά και τα παιδιά να ζούν στις εντάσεις ή στη σιωπή.

Το να είσαι με κάποιον, να σου λέει πόσο όμορφος/η είσαι, πόσο σε θέλει και σε αγαπάει, μπορεί να σου παρέχει ενός είδους ασφάλεια, ανεξάρτητα από το αν αυτόν τον άνθρωπο τον θέλεις πραγματικά ή όχι. Μπορεί για παράδειγμα να μένεις σε ένα γάμο επειδή αγαπάς την ασφάλεια και όχι τον άνθρωπο που σου την παρέχει. Αν εκτός από ασφάλεια, ο γάμος σου δεν σε καλύπτει συναισθηματικά, πρέπει να αναρωτηθείς αν αξίζει να μείνεις ή όχι. Κανείς άλλος δεν μπορεί να σε κάνω ευτυχισμένο/η εκτός από εσένα τον/την ίδιο/α. Και να ξέρεις πως αν δεν είσαι εσύ ευτυχισμένος/η, δεν μπορείς να κάνεις και κανέναν άλλον όπως για παράδειγμα τα παιδιά σου, για τα οποία ανησυχείς!

Όταν είσαι σε ένα γάμο, είναι σημαντικό να μην «παζαρεύεις» την αυτοεκτίμησή σου. Αν μέσα στη σχέση σου κοπιάζεις περισσότερο απ’ ότι στη δουλειά σου, ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι. Δες ποιες είναι οι ανάγκες σου και πώς θα βρείς την ευτυχία στη ζωή σου. Μην παρασύρεσαι από όμορφα λόγια, το καλό σχολείο ή τον μισθό που μπαίνει κάθε σπίτι στο τέλος του μήνα και σε κάνει να νιώθεις σιγουριά. Ακόμη και τα παιδιά σου που φοβάσαι μην τα πληγώσεις, θα σε καταλάβουν αν αποφασίσεις να φύγεις από κάτι που σε κάνει δυστυχισμένο/η και θα σε καταλάβουν περισσότερο όταν με τον καιρό, σε δούν να αλλάζεις προς το καλύτερο. Σκέψου πόσο πιο επώδυνο είναι να μείνεις σε ένα άρρωστο γάμο παρά να φύγεις από αυτόν!


ADVERTISEMENT

Πηγή: Huffingtonpost.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ