Διαζύγιo εκεί που δεν το περιμένεις: Είναι δυνατόν;

0

Μερικές φορές, οι άνθρωποι που παντρευόμαστε, γίνονται ξένοι. Το άτομο με το οποίο ζείτε και μοιράζεστε τη ζωή σας, μπορεί ταυτόχρονα να έχει μια μυστική ζωή και να μην το γνωρίζετε. Φυσικά δεν μιλάμε για μια παράλληλη σχέση ή οικογένεια. Όταν λέμε «μυστική ζωή» εννοούμε να ζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο για χρόνια αλλά κατά βάθος, να θέλει άλλα πράγματα από τη ζωή του, οπότε να ξυπνάει μια ωραία μέρα και να λέει στον άλλον, ότι ο γάμος τους έχει τελειώσει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απαίτηση του ενός να χωρίσει, εμφανίζεται στον άλλον σαν κάτι ξαφνικό. Θα περίμενε κανείς ότι ο ένας σύντροφος θα υποψιαζόταν ή θα περίμενε μια τέτοια κίνηση από τον άλλον, για παράδειγμα λόγω κάποιας αλλαγής στη συμπεριφορά εκείνου που θέλει να φύγει από τον γάμο. Καμιά φορά όμως, δεν υπάρχουν σημάδια και όταν ο σύντροφος δεν βλέπει το «τσουνάμι» να έρχεται, προφανώς και σοκάρεται.  Ναι, μπορεί να υπήρχαν κάποια παράπονα από τη πλευρά του άλλου και κάποια μικροκαυγαδάκια, αλλά δεν υπάρχει αληθινή ένδειξη ότι τα πράγματα ήταν τόσο σοβαρά σε σημείο να παίρνουν διαζύγιο!

Το λυπηρό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι τη στιγμή που ο ένας δείχνει πρόθυμος να προσπαθήσει για τη σχέση, για τον άλλον είναι ήδη αργά και δεν ενδιαφέρεται να δουλέψει επάνω στον γάμο του. Με λίγα λόγια, ο ένας σύντροφος είχε ήδη χωρίσει από τον άλλον, πολύ πριν το ανακοινώσει απλά δεν το είχε πεί. Ο δυσαρεστημένος σύντροφος μπορεί να το σκεφτόταν πολύ καιρό μέχρι να αποφασίσει ότι δεν περνάει καλά και δεν υπάρχει επιστροφή ή μπορεί οι προσδοκίες του να έχουν αλλάξει και να μην καλύπτονται πια.

Από την άλλη, μπορεί να συντρέχει άλλος λόγος. Μπορεί αυτός που θέλει να φύγει, να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για τα συναισθήματα ή τη γνώμη του, μέσα στη σχέση. Ίσως να νιώθει ότι τον αγνοούν ή τον κατακρίνουν, παράπονα που ίσως δοκίμασε να τα εκφράσει στον άλλον, αλλά να μην λήφθηκαν σοβαρά υπόψιν ή ο άλλος σύντροφος να αρνήθηκε οποιαδήποτε αλλαγή. Μπορεί ο άλλος σύντροφος να αρνήθηκε να δεί κατάματα το πρόβλημα και να το συζητήσει από φόβο μην χωρίσει, κάτι που τελικά με αυτή τη στάση, παρότρυνε περισσότερο.

Ως είθισται, ο σύντροφος που θέλει να λήξει το γάμο, σχεδιάζει από πολύ καιρό πρίν, τον τρόπο διαφυγής του.  Πώς γίνεται μια σχέση να φτάνει σε σημείο χωρίς επιστροφή και χωρίς να το ξέρει ο άλλος; Όταν τα προβλήματα κρύβονται κάτω απ’ το χαλί και οι δύσκολες συζητήσεις αποφεύγονται διαρκώς, το θέμα δεν αργεί να πάρει διαστάσεις, να φουσκώσει και τελικώς να «ξεχειλίσει», σε σημείο το διαζύγιο να είναι μονόδρομος. Επομένως, πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει να εθελοτυφλεί;

Καταρχάς είναι βασικό να αναπτύξετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας. Η οικειότητα που αποκτάμε με τον εαυτό μας, λειτουργεί ως το προσωπικό μας βαρόμετρο και όσο πιο καλά γνωρίζουμε εμάς, τόσο καλύτερα καταλαβαίνουμε τους άλλους. Επιπλέον, καλό είναι να μετριάσετε τις προσδοκίες σας. Οι προσδοκίες, όπως λέγεται, είναι οι τερμίτες μιας σχέσης. Τρώνε αργά και βασανιστικά τα θεμέλια του γάμου. Οι χαμένες προσδοκίες δημιουργούν ένταση και αφήνουν λίγα περιθώρια στους συντρόφους να τα βρούν!

Κάθε σχέση είναι μια δουλειά εν εξελίξει. Κανείς δεν είναι ίδιος μετά από 2 ή 5 χρόνια γάμου γι΄ αυτό χρειάζεται σεβασμός, διάθεση για συνεργασία και συμβιβασμοί μέχρι το σημείο που δεν θίγεται η αξιοπρέπειά σας.

Όλοι σχεδόν, εμμένουμε στις απόψεις μας και πιστεύουμε πως μόνο εμείς έχουμε δίκιο αλλά αυτή η στάση όταν γίνεται τρόπος ζωής, μας καταδικάζει στο τέλος, να μείνουμε με αυτόν που τόσο πολύ δικαιώνουμε: Τον εαυτό μας. Επιλέξτε την ευτυχία αντί για το δίκιο, την επικοινωνία αντί για τον φόβο κι όταν ακούτε κάποιον που χωρίζει ξαφνικά, να λέει «δεν ξέρω τι έγινε, εγώ νόμιζα ότι ήμασταν καλά» πιστέψτε τον. Στ’ αλήθεια έτσι νόμιζε!

Πηγή: http://www.psychologytoday.com/

Αν σου άρεσε το άρθρο μας, συμπλήρωσε την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να λαμβάνεις περισσότερα ωραία άρθρα μας, στο email σου!