Αυνανισμός στην ερωτική σχέση: Είναι κακό;

0

Εάν η πορνεία είναι το αρχαιότερο επάγγελμα, ο αυνανισμός είναι η παλαιότερη ασχολία!

Παρά τις φήμες ότι ο αυνανισμός επηρεάζει αρνητικά την υγεία, πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν το εντελώς αντίθετο, ότι δηλαδή ο αυνανισμός είναι μέρος της υγιούς σεξουαλικής ανάπτυξης. Σήμερα 50 χρόνια μετά, παρ’ όλο που τέτοιου είδους φήμες έχουν διαψευστεί, το ζήτημα παραμένει ταμπού. Ίσως γι΄αυτό οι μελέτες πάνω στο θέμα να είναι περιορισμένες, ευτυχώς όμως αυτές που εκπονούνται, περιλαμβάνουν ερωτήσεις πέρα από τις τυπικές και συνηθισμένες, όπως «Σε τι ηλικία ξεκινήσατε να αυνανίζεστε;» ή «Πόσο συχνά αυνανίζεστε;» ή «Νιώθετε ενοχές γι΄αυτό;» κλπ. Τα συμπεράσματα αυτών των μελετών είναι:

  • Ο αυνανισμός ξεκινάει στην εφηβεία
  • Οι άντρες αυνανίζονται πιο συχνά από τις γυναίκες (2-4 φορές ανά μήνα οι γυναίκες, 4-9 φορές ανά μήνα οι άντρες).
  • Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν το σώμα τους και τη σεξουαλική τους ανταπόκριση μέσω του αυνανισμού.
  • Βοηθάει τους ανθρώπους που δεν έχουν σύντροφο να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους έκφραση και λειτουργία.
  • Αποτελεί σεξουαλική διέξοδος για τους ανθρώπους που οι σύντροφοί τους είναι λιγότερο σεξουαλικά ενεργοί ή απλά δεν είναι διαθέσιμοι.
  • Αποτελεί ασφαλής εναλλακτική στο περιστασιακό σεξ που αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων.

Παραβλέποντας ωστόσο τα οφέλη του αυνανισμού, πολλοί άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, δυσαρεστούνται όταν ανακαλύπτουν ότι ο/η σύντροφός τους αυτο-ικανοποιείται πιστεύοντας ότι το κάνει επειδή βαριέται ή δεν είναι ικανοποιημένος/η μέσα στη σχέση ή στο γάμο. Οι διαθέσιμες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κάτι απόλυτα υγιές μέσα στη σχέση. Μία πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι οι γυναίκες που πρίν τον γάμο, δεν είχαν έρθει ποτέ σε οργασμό, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να έρθουν σε οργασμό με τον σύζυγό τους.  Αντιθέτως, οι γυναίκες που αυτοικανοποιούνταν σε σημείο οργασμού, είχαν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση μέσα στο γάμο τους απ’ ότι εκείνες που δεν αυτοικανοποιούνταν!

Η αυτοικανοποίηση δεν αποτελεί υποκατάστατο του συντρόφου ή του σεξ όπως είθισται να λέγεται και να πιστεύεται με φράσεις του στυλ «Αφού έχω γυναίκα/κοπέλα, γιατί να το κάνω;». Αν αυτό είχε δόση αλήθειας, τότε οι παντρεμένοι ή δεσμευμένοι θα έπρεπε να αυνανίζονται λιγότερο από τους ελεύθερους, τη στιγμή που βάσει ερευνών, ισχύει το εντελώς αντίθετο. Οι έρευνες αυτές, μας λένε πως οι άνθρωποι που αυτοικανοποιούνται συχνά, έχουν και συχνότερες σεξουαλικές επαφές με τον/τη σύντροφό τους. Ενώ δηλαδή επικρατεί η φήμη ότι αυνανισμός=μοναχικός, στη πραγματικότητα, η πλειοψηφία όσων επιδίδονται σε αυτόν, είναι άνθρωποι με ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Ο κυριότερος λόγους που οι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, αυτοικανοποιούνται, είναι η ευχαρίστηση κι αυτή είναι ανεξάρτητη από την προσωπική ή οικογενειακή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ο αυνανισμός σε μια σχέση ή γάμο, δεν πρέπει να σας ανησυχεί; Εάν ο/η σύζυγος/σύντροφός σας, καλύπτει τις σεξουαλικές του/της ανάγκες μέσω της αυτοικανοποίησης, σε σημείο να βλάπτεται η σχέση, τότε ίσως θα έπρεπε να δείτε έναν ειδικό. Η αυτοικανοποίηση μπορεί να υποστηριξει τη σεξουαλική υγεία της σχέσης αλλά όχι σε σημείο να υποκαθιστά την αμοιβαία σεξουαλική δραστηριότητα, εκτός αν είναι κάτι στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές!

Πηγή:http://www.webmd.com/