fbpx

Στα 9.000 ευρώ το νέο εισοδηματικό όριο για βιβλιάριο ανασφαλίστου

| 1 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Το ερώτημα αναγνώστη μας σχετικά με το βιβλιάριο ανασφαλίστου, στάθηκε αφορμή η δικηγόρος μας κυρία Λυδία Ζωγοπούλου, συνεργάτιδα του δικηγορικού γραφείου της κυρίας Ευγενίας Φωτοπούλου, να πραγματοποιήσει ειδική έρευνα από την οποία προέκυψε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το εισοδηματικό όριο για όσους χρήζουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αλλά ας δούμε πως έχουν τα πράγματα αναλυτικά!

Ερώτημα


ADVERTISEMENT

“Θα ήθελα να σας ρωτήσω για να βγάλω βιβλιάριο ασθενείας στην πρόνοια θα πρέπει να έχω εισόδημα έως 6000 ευρώ. Το εισόδημα είναι το τεκμαρτό ή το πραγματικό; Διότι πριν λίγο καιρό είχα κάνει αίτηση η οποία απορρίφθηκε διότι το τεκμαρτό εισόδημα είναι 7800 ευρώ (έχω στην κατοχή μου από γονική παροχή ένα διαμέρισμα) και το πραγματικό 1.800 ευρώ. Αποτέλεσμα, να είμαι άνεργος και να μην μπορώ να έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από κανέναν φορέα. Τί να κάνω;”.

Απάντηση

Σύμφωνα με την ΥΑ υπ’ αριθ.  139491 /ΦΕΚ Β 1747 2006 με τίτλο «Νοσηλευτική και Ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη ανασφαλίστων και οικονομικά αδύνατων πολιτών» ορίζονται ως δωρεάν δικαιούχοι νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνεπώς ως δυνάμενοι να εκδώσουν βιβλιάριο ασθενείας  μεταξύ άλλων και εφόσον δεν δικαιούνται τοιαύτη άμεσα ή έμμεσα από οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα, και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα, όσοι Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς) ή ανιθαγενείς ή υπήκοοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ανασφάλιστοι και το οικογενειακό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 Ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για τη σύζυγο και για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό το εισόδημα δεν προέρχεται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να του παρέχει τη δυνατότητα ασφάλισης. Το καθορισθέν αυτό εισόδημα, αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία 67% και άνω. Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.


ADVERTISEMENT

Το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη αν υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα είναι συνεπώς το τεκμαρτό. 

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση  υπ’ αριθ. 56432/2014, που αφορά πάντως μόνο τη φαρμακευτική περίθαλψη,  αξίζει να σημειωθεί πως αναφέρει ότι δικαιούχοι τέτοιας περίθαλψης είναι γενικώς οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και οι ασφαλισμένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. Αυτοί δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα. Δεν αναφέρεται λοιπόν το εισοδηματικό κριτήριο καθόλου σε αυτήν την απόφαση.

Και αυτό γιατί ενώ το όριο των 6.000 ευρώ δεν έχει καταργηθεί, λένε πως επίκειται να το τροποποιήσουν και να κάνουν πλέον δεκτές αιτήσεις ατόμων με εισόδημα μέχρι και 9.000 ευρώ, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως π.χ.  η υπηρεσία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, με την οποία και έχει επικοινωνήσει το γραφείο μας. Προετοιμάζεται μάλιστα ήδη στην επιτροπή του αρμόδιου υπουργείου νέα απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, ώστε να ανεβάσει το όριο αυτό και ρητώς και επισήμως στις 9000 ευρώ. Οπότε αν το τεκμαρτό σας εισόδημα λόγω της γονικής παροχής ανέρχεται για το παρόν οικονομικό έτος στις 7.800 ευρώ μπορεί κατά τα υποσχεθέντα φυσικά και από την αρμόδια υπηρεσία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, με την οποία επικοινωνήσαμε για τη διαπίστωση των ανωτέρω, να λάβετε κανονικά το βιβλιάριο ασθενείας για λόγους απορίας, καίτοι ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί επίσημα.

Σημειώνουμε πάντως πως ακόμη και αν κανείς είναι ανασφάλιστος ή ασφαλισμένος σε δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο (π.χ. ΟΑΕΕ) με απωλεσθείσα όμως ασφαλιστική ικανότητα λόγω των οφειλών του, που δε δικαιούται  λόγω του εισοδηματικού κριτηρίου να εκδώσει βιβλιάριο απορίας  δικαιούται ωστόσο και αυτός (όπως και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς του), σε κάθε περίπτωση, και πάλι δωρεάν νοσοκομειακή αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βάσει δύο πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων που ισχύουν από τον Ιούνιο του 2014.

Λυδία Ζωγοπούλου-Δικηγόρος
Δικηγορικό Γραφείο

Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ