Κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία για τους άνεργους;

0

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η τρόικα δέχεται την εξαίρεση και των ανέργων, εφόσον υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.

Την κατάργηση του ‘εισιτηρίου’ των 25 ευρώ στους ανέργους, συζητούν την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Οι κυβερνητικοί εταίροι αναγνωρίζουν ότι η εφαρμογή του μέτρου βλάπτει σοβαρά τη συνοχή της κυβέρνησης και αναζητούν ισοδύναμα μέτρα.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει ένταξη και των ανέργων στις εξαιρέσεις του νόμου 4093/12 για τα 25 ευρώ.

Η παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία, καθώς είναι ανάστατες οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το πρώτο σοβαρό μέτρο που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το νέο έτος.

Την κυβερνητική αδυναμία έσπευσαν να αξιοποιήσουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καταθέτοντας τροπολογία για κατάργηση του μέτρου.

Κάλεσαν, δε, τους διαμαρτυρόμενους βουλευτές της συγκυβέρνησης να την ψηφίσουν, προκειμένου να αποδείξουν έμπρακτα τη διαφωνία τους.

Κινητοποίηση

Ενδεικτικό της κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ότι ο υπουργός Υγείας ενημερώνει σχετικά τον τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, στις 6.30 το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως ισοδύναμο μέτρο εξετάζεται η επιβολή τέλους σε όλα τα παραπεμπτικά για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι η τρόικα δεν έχει αντίρρηση για την κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ, αρκεί να υπάρξει αύξηση της συμμετοχής στα παραπεμπτικά.

Ισοδύναμα

Επτά ισοδύναμα μέτρα πρότεινε τη Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ). Τα μέτρα είναι τα εξής:

Κλιμακωτή οικονομική επιβάρυνση βάσει εισοδήματος.

Πρωτόκολλα ελέγχου των νοσηλειών και των προμηθειών με κεντρικούς διαγωνισμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κάθε επίπεδο.

Δημιουργία και παρακολούθηση πρωτοκόλλων διαφύλαξης δημόσιας Υγείας, ώστε να αποφεύγεται ο διπλασιασμός και τριπλασιασμός των ημερών νοσηλείας λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Προαγωγή του θεσμού ημερήσιας νοσηλείας ‘one day clinic’ στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμιας περίθαλψη.

Επέκταση και ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να κρατούνται άρρωστοι για παρακολούθηση στα πλαίσια της βραχείας νοσηλείας έως 24 ώρες χωρίς να δεσμεύουν κρεβάτι στην κλινική.

Δημιουργία μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου όπου θα παρακολουθούνται οι άρρωστοι σε δομές βραχείας νοσηλείας.

Μέχρι οι προτάσεις να φέρουν λύσεις μέσα από τα ισοδύναμα, ο ΙΣΑ ζητεί ως ελάχιστο μέτρο, να εξαιρεθούν από το 25ευρω και οι άνεργοι.

Πηγή: iatronet.gr