fbpx

Εσείς αναπνέετε σωστά;

| 30 Νοεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η αναπνοή είναι το πιο απλό ζήτημα. Πόσο λάθος δηλαδή μπορεί να κάνεις; Εισπνοή, εκπνοή, εισπνοή, εκπνοή… Εύκολο. Και εδώ κρύβεται η παγίδα.

Παρακολούθησα ένα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μέθοδος Buteyko, ασκήσεις αναπνοής», με την Buteyko specialist Έλενα Παπαϊωάννου.  Η μέθοδος Buteyko αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ιατρική Ακαδημία της Σοβιετικής Ένωσης το 1983, μετά από κλινικές έρευνες 30 ετών του ρώσου γιατρού Κonstantin P. Buteyko


ADVERTISEMENT

Πέρσι λοιπόν, στο πρόγραμμα αυτό δουλέψαμε τα εξής θέματα: Η σημασία της αναπνοής στην υγεία, Αναπνοή και μεταβολισμός, Αναπνοή και φοβίες – κρίσεις πανικού. Διαπίστωσα λοιπόν ότι όχι απλά ανέπνεα λάθος αλλά ακόμα και οι απλές μου καθημερινές συνήθειες ήταν πιο δύσκολες, εξαιτίας του τρόπου αναπνοής μου. Για παράδειγμα, στην περιοχή μου, έχουμε αρκετές ανηφόρες, τις οποίες τις περπατάμε για  να πάμε στο σχολείο. Στα μέσα της διαδρομής ήμουν ήδη κουρασμένη, για την ακρίβεια λαχανιασμένη και χρειαζόμουν δέκα λεπτά για να επανέλθω στην φυσιολογική μου αναπνοή.

Δείτε σχετικά: Πώς να μην μεταδίδεις το άγχος σου, στα παιδιά.

Η κυρία Παπαϊωάννου, αφού μας εξήγησε το γιατί αναπνέουμε λάθος, μας δίδαξε και το πώς να αναπνέουμε σωστά, κάνοντας απλές ασκήσεις αναπνοών.  Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε την εντύπωση ότι πρέπει να αναπνέουμε πολύ μεγάλη ποσότητα αέρα, έτσι ώστε να «χορταίνει» ο οργανισμός οξυγόνο. Στην ουσία όμως αυτό είναι βλαβερό γιατί δεν προλαβαίνει ο οργανισμός να το απορροφήσει και  να το χρησιμοποιήσει. Κάνουμε δηλαδή υπεραερισμό.


ADVERTISEMENT

Ή όταν αθλούμαστε και κουραζόμαστε κάνουμε βαθιές αναπνοές από το στόμα, που και αυτό είναι λαθασμένος τρόπος αναπνοής. Ο σωστός τρόπος είναι να εισπνέουμε και να εκπνέουμε μόνο από την μύτη. Μάθαμε τεχνικές «ξεμπουκώματος» της μύτης. Μάθαμε πώς να υπολογίζουμε την φυσική μας κατάσταση, σε τι επίπεδα είναι, απλά χρονομετρώντας το περπάτημά μας. Και φυσικά εφαρμόσαμε τις ασκήσεις σωστής αναπνοής. Επίσης αυτό μπορώ να πω ότι με σόκαρε πραγματικά είναι η παραμόρφωση προσώπου λόγω δυσκολιών στην αναπνοή.

Σε προσωπικό επίπεδο, ξυπνούσα ένα τέταρτο νωρίτερα και εφάρμοζα τον σωστό τρόπο αναπνοής, που στην αρχή με δυσκόλευε γιατί τόσα χρόνια είχα μάθει και είχα συνηθίσει να αναπνέω λάθος. Και το ίδιο έκανα και το βράδυ. Κάτι το οποίο με χαλάρωνε, με ηρεμούσε. Σαν μια μορφή διαλογισμού.

Μετά από 2 μήνες, παρατήρησα ότι η αντοχή μου είχε αυξηθεί. Και η διάθεσή μου είχε βελτιωθεί. Επίσης μπορούσα να ελέγχω το άγχος μου. Εντάσσομαι στην κατηγορία των ανθρώπων, που αν αγχωθώ υπερβολικά ή αν στεναχωρηθώ πολύ, γονατίζω. Δεν μπορώ ούτε να πάω το παιδί σχολείο γιατί στην κυριολεξία είμαι σαν νεκρή. Κατάφερα όμως, σε ένα συμβάν που μου συνέβη και ήμουν χάλια, να παραμείνω ψύχραιμη και να εφαρμόσω τις αναπνοές. Μια άσκηση με κανονικές και διακοπτόμενες αναπνοές και να μπορέσω σταδιακά, που για μένα ήταν άθλος, να σηκωθώ, να ντυθώ και να συνεχίσω την ημέρα μου. Χωρίς την άσκηση, θα ήμουν 3 μέρες ζόμπι.

Μετά από έναν χρόνο σχεδόν, μπήκα στην διαδικασία να γράψω αυτό το άρθρο, γιατί για μένα ήταν ένα δώρο. Ένα δώρο που αξίζει όλοι μας να κάνουμε στον εαυτό μας.

Σας παραθέτω την σελίδα της κυρίας Έλενας Παπαϊωάννου, εύχομαι να κάνετε ένα restart τον εαυτό σας και να μάθετε εσάς και τα παιδιά σας να αναπνέουν σωστά.

ΠΝΟΗ, Έλενα Παπαϊωάννου, Ανάπτυξη σωστής αναπνοής
www.buteyko-pnoi.gr

[divider]

Στα καλά καθούμενα, έγινα μάνα. Ξέρω υπάρχουν και άλλες αλλά εγώ δεν ήμουν σε αυτή την κατηγορία. Εγώ έχω ρίζες από την Μήδεια, τον Ηρώδη και όλα τα καλά παιδιά. Έτσι άρπαξα την ευκαιρία.
Αυτό δεν συμβαίνει καθημερινά, είπα. Κάπου πρέπει να το γράψω. Αύριο μεθαύριο, μπορεί να πάθω ένα Αλτσχάιμερ και να το ξεχάσω, να μην ξέρω τι έζησα, τι βίωσα… τι νεύρα είχα. Άλλες έχουν πολλά. Εμένα ένα και φέρνει τα πάνω κάτω. Τελικά δύσκολη δουλειά να μεγαλώνεις έναν πρίγκηπα. Και μάλιστα μόνη σου.

*Η “Μήδεια” είναι blogger του Singleparent.gr και μπορείς να διαβάσεις όλα τα άρθρα της εδώ 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ