fbpx

Αποβολή: Πώς μπορείτε να την ξεπεράσετε;

| 18 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Όταν ένα ζευγάρι περιμένει ή εκλιπαρεί για ένα παιδί, η χαρά που συνοδεύει τη μικρή, κόκκινη κουκκίδα στο θετικό τεστ εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή. Ζεσταίνει την ψυχή και σας γεμίζει με ένα συναίσθημα ικανοποίησης, ακόμη κι αν συνοδεύεται από πρωινή αδιαθεσία και κυκλοθυμία. Όμως όταν η ζωή που μεγαλώνει μέσα σας λήγει πρόωρα, μπορεί να νιώσετε ένα κενό τόσο έντονο και δυνατό, όσο και η αρχική σας χαρά. Μελέτες της Αμερικάνικης Ένωσης Μαιευτικής δείχνουν ότι το 10% με 25% των κλινικά διαπιστωμένων εγκυμοσύνων θα καταλήξει σε αποβολή, γεγονός που τον κάνει τον πιο συνηθισμένο τρόπο απώλειας της εγκυμοσύνης.

Το ότι αποβολή είναι κάτι συνηθισμένο , δεν μειώνει το γεγονός ότι μπορεί να αποβεί καταστροφική. Όσοι γύρω σας δεν έχουν την εμπειρία μιας αποβολής οι ίδιοι, ακόμη κι ο σύντροφός σας, μπορεί να μην καταλαβαίνουν ακριβώς τα συναισθήματά σας ή να μην ξέρουν τι να κάνουν ή να πουν προκειμένου να σας βοηθήσουν. Πολλά τέτοια ατυχή περιστατικά προκαλούν κρίση στο γάμο ή οδηγούν το ζευγάρι στο διαζύγιο καθώς κανείς από τους δύο κύριους εμπλεκόμενους δεν ξέρει πώς να χειριστεί τον άλλον αλλά και την όλη κατάσταση γενικότερα. Επιπλέον ένα τέτοιο συμβάν, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια προβλήματα του παρελθόντος ή “κενά” στη σχέση δύο ανθρώπων. Γι’ αυτό εκείνοι που έχουν ζήσει αυτού του είδους την απώλεια, συνήθως κάνουν την ίδια ερώτηση, “Πώς μπορούμε ο/η σύντροφός μου κι εγώ να ξεπεράσουμε την αποβολή και να προσπαθήσουμε ξανά για παιδί;” Αν και οι καταστάσεις και τα συναισθήματα δεν είναι τα ίδια για όλους τους ανθρώπους, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να παρηγορηθείτε, ώστε να συνεχίσετε τις προσπάθειες να μεγαλώσετε την οικογένειά σας και προπάντων να μην οδηγήσετε τη σχέση ή τον γάμο σας, στο χωρισμό!


ADVERTISEMENT

Δεν πειράζει να πενθήσετε
Πρώτα απ’ όλα είναι φυσιολογικό να πενθήσετε. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι καθένας πενθεί διαφορετικά και θέλει τον χρόνο του. Σεβαστείτε το πένθος του/της συντρόφου σας. Να είστε το στήριγμα και όχι αυτός/αυτή που θα τον/την εξαντλεί. Τα πέντε στάδια του πένθους και της απώλειας περιλαμβάνουν:

  • Άρνηση
  • Θυμό
  • Συμβιβασμό
  • Κατάθλιψη
  • Αποδοχή

Είναι φυσιολογικό για όλους να βιώσουν καθένα από τα παραπάνω στάδια. Ωστόσο, δεν συμβαίνουν πάντα με αυτή τη συγκεκριμένη σειρά και δεν έχει οριστεί συγκεκριμένος χρόνος για το κάθε στάδιο. Ο απόλυτος στόχος είναι να αποδεχτείτε με κάποιον τρόπο το γεγονός της αποβολής. Η αποδοχή δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναπληγωθείτε, απλά σημαίνει ότι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και να προχωρήσετε παρακάτω. Θα σας βοηθούσε αρκετά το να βρείτε έναν επαγγελματία σύμβουλο, ο οποίος θα οδηγήσει εσάς και τον/την σύντροφό σας στο να προχωρήσετε μέσα από τη διαδικασία του πένθους και να διαχειριστείτε τον πόνο και τη θλίψη.

Αποκτήστε προοπτικές και αναγνωρίστε τις διαστρεβλωμένα αρνητικές σκέψεις.
Καθώς οι άνθρωποι πενθούν, έχουν συχνά διαστρεβλωμένο τρόπο σκέψης που δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Είτε αναζητούν κάποιον για να κατηγορήσουν, είτε ψάχνουν ατελείωτα τον λόγο για τον οποίο τους συνέβη αυτό. Είτε θυμώνουν με τον/την σύντροφό τους ή προσπαθούν να κάνουν συμφωνία με τον Θεό ή με τον εαυτό τους. Γενικεύουν την αποβολή και πιστεύουν ότι επειδή απέβαλαν, δεν θα αποκτήσουν ποτέ τη δική τους οικογένεια. Το να βασιστούν πάνω σας αυτές τις στιγμές μπορεί να είναι δύσκολο αλλά είναι συνάμα πολύ βοηθητικό. Προσπαθήστε να δείτε τη ζωή τη δική σας αλλά και του/της συντρόφου σας σαν ένα σύνολο, από το να σκέφτεστε μόνο τη δική σας απώλεια.


ADVERTISEMENT

Επικοινωνήστε
Επειδή τα πράγματα δεν συμβαίνουν σε όλους με τον ίδιο τρόπο, είναι σημαντικό να μιλήσετε στον/στην σύντροφό σας σχετικά με το πώς νιώθετε, τι θέλετε, τι χρειάζεστε και γιατί. Μπορεί να είναι δύσκολο να μην είστε είτε εύθικτος/η είτε αμυντικός/ή, όμως οι στιγμές δοκιμασίας και σύγκρουσης μπορούν να γίνουν στιγμές εποικοδομητικές για τις πιο κοντινές μας σχέσεις, αν επικοινωνήσουμε και προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ο ένας την άποψη του άλλου.
Μια παλιά τεχνική η οποία διδάσκεται στην επικοινωνία των σχέσεων, είναι να χρησιμοποιείτε τα “μηνύματα του Εγώ”.  Ωστόσο, τα “μηνύματα του Εγώ”, συχνά παρεξηγούνται. Σκοπός αυτών των μηνυμάτων είναι το άτομο να αναλάβει την ευθύνη και την κυριότητα των συναισθημάτων του, χωρίς να κατηγορεί τους άλλους ή να τους χειραγωγεί ώστε να κάνουν αυτά που εκείνο θέλει.

Τί να (μην) πείτε στα παιδιά
Αν έχετε ήδη κι άλλο ή άλλα παιδιά δικά σας ή με τον σύντροφό σας, και τα είχατε ήδη ενημερώσει για την εγκυμοσύνη, θέλει ιδιαίτερη προσοχή ο τρόπος που θα τους ανακοινώσετε το δυσάρεστο γεγονός. Στα μικρότερα παιδιά πρέπει να πείτε πως κάτι έγινε και δεν προχώρησε η εγκυμοσύνη, χρησιμοποιώντας πάντα λέξεις κατανοητές για την ηλικία τους. Για παράδειγμα τη λέξη “αποβολή” πιθανόν να μην την καταλάβουν οπότε ίσως να πρέπει να την εξηγήσετε με πιο απλά λόγια.
Εάν τα παιδιά είναι κάπως πιο μεγάλα, μην παραλείψετε να τα ενημερώσετε πως εκείνα δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση γι΄αυτό που συνέβη. Εξηγήστε τους ότι ο μπαμπάς και η μαμά είναι λυπημένοι επειδή έχασαν το μωρό και όχι επειδή εκείνα έκαναν ή είπαν κάτι που τους στενοχώρησε. Διαβεβαιώστε τα ότι τα αγαπάτε πολύ και απαντήστε σε κάθε τους ερώτηση.
Σε περίπτωση που δεν είχατε ανακοινώσει την εγκυμοσύνη στα παιδιά, τότε δεν υπάρχει λόγος να τους το πείτε κάτι και να τα αναστατώσετε. Απλά, καλό είναι να γνωρίζετε πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των ενηλίκων στον αέρα οπότε και θα είναι αναμενόμενο για ένα διάστημα να νιώθουν εκνευρισμένα χωρίς προφανή-για εκείνα-λόγο!

Όταν εσείς και ο/η σύντροφός σας είστε έτοιμοι, σταματήστε να “προσπαθείτε”.
Το να “προσπαθείτε” να κάνετε παιδί μπορεί να είναι αρκετά στρεσογόνο και να θέτει μη ρεαλιστικές προσδοκίες σε πράγματα έξω από τον έλεγχο τον δικό σας ή του/της συντρόφου σας. Αφότου έχετε πενθήσει εσείς και ο/η σύντροφός σας και αισθάνεστε άνετα με την ιδέα να προχωρήσετε στο να μεγαλώσετε την οικογένειά σας, απλά απολαύστε ο ένας τον άλλο. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Ας είναι αυτή η περίοδος εκείνη κατά την οποία η σχέση σας θα ανθίσει και θα μεγαλώσει.
Ο οικογενειακός προγραμματισμός δεν είναι καθαρή επιστήμη, όπως δεν είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις. Η ζωή μας φέρνει πολλών ειδών απώλειες και δυσκολίες και μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε τελείως ασήμαντοι. Όμως η ζωή δεν είναι παιχνίδι, είναι απλά…ζωή! Κάθε δυσκολία προσθέτει αξία και δύναμη – σε εμάς και τις σχέσεις μας – αρκεί να τους δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται, φροντίζοντας πάντα τον εαυτό μας και εκείνους που αγαπάμε.

Μετάφραση – Επιμέλεια:  Κλεοπάτρα Τσιτσιπά/ Κυριακή Χαριτάκη
Μέρος του άρθρου διαβάσαμε στο http://www.everydayfamily.com 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ