fbpx

Πώς να εξοικονομήσεις χρόνο στη καθημερινότητά σου

| 23 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Ο ελεύθερος χρόνος για όλους τους γονείς, αλλά ιδίως για τους μονογονείς, μοιάζει με ανέκδοτο. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι που μπορείς να εφαρμόσεις για να εξοικονομήσεις χρόνο μέσα στη καθημερινότητά σου και αυτοί είναι:

Να κόψεις την εμμονή σου με το Facebook
Πόσες φορές τσεκάρεις το λογαριασμό σου στο facebook και πόσες άλλες έχεις πεί «10 λεπτά θα μπω μόνο» και έχεις κάτσει μιάμιση ώρα; Ακόμη κι αν το Facebook αλλά και όλα τα social media είναι μέρος της δουλειάς σου, καλό είναι να τα αφήσεις εκεί…στη δουλειά σου! Κι αν δεν θέλεις να μπείς στον πειρασμό, μπορείς να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις που έρχονται στο κινητό σου, ώστε να μην σε τσιγκλάει κάθε τρείς και λίγο ποιος είπε τι σε ποιο θέμα. Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα όπου θα μπαίνεις στον λογαριασμό σου και στις αγαπημένες σου σελίδες-δηλαδή στη δική μας εδώ-και βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο ή κλείσε το λάπτοπ όταν είσαι έξω βόλτα με τα παιδιά ή τρώτε όλοι μαζί. Με τον τρόπο αυτό δεν εξοικονομείς μόνο χρόνο αλλά κάνεις τον χρόνο σου ποιοτικό, ειδικά για τα παιδιά!


ADVERTISEMENT

Να μην αναβάλλεις πράγματα μέχρι αύριο
Υπάρχουν πράγματα που είναι βαρετά ή κουραστικά αλλά που πρέπει να τα κάνεις κάθε μέρα, όπως είναι π.χ. το σιδέρωμα, τα τηλέφωνα σε πελάτες, η συγκέντρωση δικαιολογητικών για το Χ επίδομα κλπ. Με το να αναβάλλεις αυτές τις δουλειές, δεν τις αποφεύγεις, αντιθέτως θα καταλήξεις να τις κάνεις όλες μαζί με αποτέλεσμα να είσαι πτώμα όλη την υπόλοιπη μέρα. Γι’ αυτό, αν δεν θέλεις να τις βρίσκεις διαρκώς μπροστά σου, καλό είναι να κάνεις τη «λάντζα» το πρωί, ώστε να απολαύσεις το υπόλοιπο της ημέρας κάνοντας πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο. Εννοείται ότι η αναβολή είναι δεκτή όταν είσαι άρρωστη στο κρεβάτι όπου σε αυτή τη περίπτωση,θα γίνεις χειρότερα αν ζοριστείς.

Να σταματήσεις να κάνεις κύκλους
Προσωπικά είμαι η νούμερο 1 ξεχασιάρα. Πηγαίνω δηλαδή στο σούπερ μάρκετ με λίστα και ξεχνάω να γράψω τα μισά πράγματα, οπότε την επόμενη μέρα, είμαι πάλι στο σούπερ μάρκετ. Αυτό συμβαίνει διότι δεν ξέρω τι θα μαγειρέψω και κυρίως επειδή φτιάχνω τη λίστα άρπα κόλλα με αποτέλεσμα και εγώ να κουράζομαι και βενζίνη να καίω διότι το κατάστημα είναι και κάτι χιλιόμετρα μακριά. Γι’ αυτό καλό είναι να συνδυάζεις το σούπερ μάρκετ με μια έξοδο που θα έκανες έτσι κι αλλιώς (π.χ. τη στιγμή που επιστρέφεις από τη δουλειά ή παίρνεις τα παιδιά από το σχολείο) και κυρίως να φτιάξεις μια λίστα με τα φαγητά που σκοπεύεις να κάνεις μέσα στην εβδομάδα, ώστε να περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεσαι χωρίς να αμελείς κάτι που θα σου αλλάξει ολόκληρο το πρόγραμμα. Επιπλέον, πρίν φύγεις, μην ξεχάσεις να κατεβάσεις να τυπώσεις και να πάρεις μαζί σου διάφορα εκπτωτικά κουπόνια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και κυρίως να ρίξεις μια ματιά στα tips που έχουμε δώσει κατά καιρούς για να ψωνίζεις φθηνά. Αν δεν έχεις καθόλου χρόνο για σούπερ μάρκετ ή έχεις τα παιδιά άρρωστα στο σπίτι και δεν μπορείς να πας ούτε μέχρι το περίπτερο, πολλές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν να τα φέρουν στη πόρτα σου, όπως είναι ο Βερόπουλος, ο Σκλαβενίτης (που δεν έχει e-shop αλλά παίρνεις τηλέφωνο στο πλησιέστερο κατάστημα και παραγγέλνεις) αλλά και τα Carrefour!

Να αποφεύγεις  τους τοξικούς ανθρώπους και όσους τρώνε άσκοπα τον χρόνο σου
Εκείνη τη μαμά των συμμαθητών των παιδιών σου που όποτε τη συναντάς έξω από το σχολείο, σου περιγράφει συνέχεια το δράμα της με τον πρώην σύζυγο. Εκείνη τη φίλη που σε θυμάται μόνο όταν ξεμένει από παρέα ή θέλει να πεί τα προσωπικά της, ακόμη και τους γονείς σου, όταν η γκρίνια τους για όσα δεν κάνεις ποτέ σωστά, σου τρώει χρόνο και ενέργεια. Φυσικά δεν λέμε να σταματήσεις να κάνεις παρέα με έναν φίλο που τυγχάνει να περνάει μια δυσκολη στιγμή στη ζωή του, ίσα ίσα εκεί πρέπει να τον στηρίξεις, αλλά όταν η ζωή του άλλου είναι ολόκληρη ταινία του Ξανθόπουλου χωρίς να νοιάζεται για τα δικά σου προβλήματα, τότε μάλλον πρέπει να αποσύρεσαι σιγά σιγά. Μπορείς για παράδειγμα να του/της πείς ότι έχεις κάποια δουλειά να κάνεις ή κάποια σημαντική συνάντηση στη δουλειά. Ευγενικά, χωρίς συγγνώμες και δικαιολογίες.


ADVERTISEMENT

Να οργανωθείς (και να αδειάσεις τη τσάντα σου από περιττά ή προπέρσινα άχρηστα αντικείμενα)
Πόση ώρα τρώς ψάχνοντας τα κλειδιά σου το πρωί ή εκείνο τον φάκελο για τη δουλειά; Πόση ώρα κάνεις για να ετοιμάσεις τα πράγματα των παιδιών για το σχολείο τελευταία στιγμή; Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις από το προηγούμενο βράδυ, όπως επίσης μπορείς να ορίσεις συγκεκριμένα σημεία που να τοποθετείς, συγκεκριμένα πράγματα (τα κλειδιά στο σύνθετο, τα χαρτιά για τη δουλειά στη βιβλιοθήκη, τα παπούτσια πίσω από τη πόρτα κλπ.) Δεν υπάρχει λόγος να τρέχεις ενώ είναι γνωστό πως όταν ψάχνεις κάτι χωρίς ψυχραιμία και με το άγχος στα ύψη, το πιο πιθανό είναι να το έχεις μπροστά σου και να μην το βλέπεις γυρίζοντας άσκοπα και τρώγοντας χρόνο.

Τέλος, καλό είναι να αδειάσεις αυτή τη τσάντα που τη πας και τη φέρνεις στο γραφείο γεμάτη άχρηστα πράγματα, διότι δεν φαντάζεσαι πόσο πολύτιμο χρόνο τρώς, όταν κάθε φορά που θέλεις να βρείς κάτι, βάζεις το χέρι σου μέσα Δευτέρα και το βγάζεις Τετάρτη. Ιδανικά, μπορείς να αγοράσεις μια μικρότερη ώστε να μην μπαίνεις στον πειρασμό να βάζεις πολλά πράγματα μέσα, αν και κάτι μου λέει πως και μικρή τσάντα να αγόραζες, πάλι θα έβρισκες τρόπο να τη γεμίσεις με ό,τι δεν μπορεί κανείς να φανταστεί!

Καλή επιτυχία!


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ