fbpx

Πώς διαγράφονται οι λογαριασμοί του θανόντος στα social media

| 15 Ιανουαρίου 2015
ADVERTISEMENT

Χάνεις το αγαπημένο σου πρόσωπο και η γραφειοκρατία δεν σε αφήνει να πενθήσεις. Χαρτιά, εφορία, δημόσιες υπηρεσίες, συμβολαιογράφοι. Τα βράδια που είσαι σπίτι μόνος ή μόνη και βάζεις τα παιδιά για ύπνο, τον/την αναζητάς…στο facebook. Ή στο twitter. Βλέπεις τον λογαριασμό του/της, τις φωτογραφίες του/της και διαβάζεις κλαίγοντας τα status και τα βίντεο που ανέβαζε όσο ζούσε. Διότι πλέον, στην εποχή της τεχνολογίας, όταν φεύγει κανείς από τον μάταιο τούτο κόσμο, δεν αφήνει πίσω του μόνο τα ρούχα, το αμάξι του και τους ανθρώπους που αγαπάει, αλλά και το σημάδι του στο ίντερνετ. Κι επειδή όσο περνάει ο καιρός, αυτό το σημάδι γίνεται “κρυφοκοίταγμα” και σε πηγαίνει πίσω, αποφασίζεις μια μέρα να σβήσεις τους λογαριασμούς του στα social media, για να μην μπαίνεις στον πειρασμό. Όμως δεν έχεις τους κωδικούς πρόσβασης. Τώρα;

[highlight]Facebook[/highlight]
Το facebook, σου δίνει δύο επιλογές:  Ή να αιτηθείς να μετατραπεί ένας λογαριασμός “εις μνήμην” ή να ζητήσεις να διαγραφεί.


ADVERTISEMENT

α) Λογαριασμός “εις μνήμην”
Το facebook κάνει “εις μνήμην” το λογαριασμό του χρήστη που έχει πεθάνει, εφόσον λάβουν  σχετικό έγκυρο αίτημα που μπορείς να υποβάλλεις ΕΔΩ. Επίσης το facebook, ασφαλίζει κάθε λογαριασμό “εις μνήμην” ώστε να προστατεύσουμε το απόρρητο του θανόντα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός λογαριασμού “εις μνήμην” είναι τα εξής:

  • Το Facebook δεν επιτρέπει σε κανέναν να συνδεθεί στο λογαριασμό.
  • Οι λογαριασμοί “εις μνήμην” δεν επιτρέπεται να τροποποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό ισχύει μεταξύ άλλων για την προσθαφαίρεση φίλων, την τροποποίηση φωτογραφιών και τη διαγραφή κάθε περιεχομένου που είχε δημοσιευτεί από τον αποθανόντα.
  • Ανάλογα με τις ρυθμίσεις απορρήτου του λογαριασμού, οι φίλοι του αποθανόντος ίσως να μπορούν να κοινοποιούν αναμνήσεις στο Χρονολόγιό του.
  • Οποιοσδήποτε μπορεί να στέλνει ιδιωτικά μηνύματα στον αποθανόντα.
  • Κάθε περιεχόμενο που είχε κοινοποιήσει ο αποθανών (π.χ. φωτογραφίες, δημοσιεύσεις) παραμένει στο Facebook και είναι ορατό στο κοινό στο οποίο είχε κοινοποιηθεί.
  • Οι λογαριασμοί “εις μνήμην” δεν εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους, π.χ. στην ενότητα “Άτομα που ίσως γνωρίζετε”, στις υπενθυμίσεις γενεθλίων ή στις διαφημίσεις.
  • Οι ομάδες που ανήκουν αποκλειστικά σε ένα λογαριασμό “εις μνήμην” μπορούν να επιλέξουν νέους διαχειριστές. Οι Σελίδες που ανήκουν αποκλειστικά σε ένα λογαριασμό “εις μνήμην” αφαιρούνται από το Facebook.

Πρέπει να θυμάσαι ότι δεν επιτρέπεται η δημιουργία Χρονολογίων εις μνήμην ατόμων που έχουν πεθάνει. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να δημιουργήσεις  μια Σελίδα ή μια ομάδα.


ADVERTISEMENT

Προσοχή: Το facebook δεν μπορεί να δώσει τα στοιχεία σύνδεσης ενός λογαριασμού “εις μνήμην”. Η σύνδεση στο λογαριασμού κάποιου άλλου παραβιάζει τις πολιτικές του σε κάθε περίπτωση.

β) Οριστική διαγραφή του λογαριασμού
Οι επιβεβαιωμένοι στενοί συγγενείς ενός χρήστη που έχει πεθάνει μπορούν να ζητήσουν να αφαιρεθεί από το Facebook ο λογαριασμός του αγαπημένου τους προσώπου, υποβάλλοντάς το αίτημά τους, ΕΔΩ.

Να σημειωθεί πως είτε μιλάμε για λογαριασμό “εις μνήμην” είτε για διαγραφή λογαριασμού θα χρειαστείς πιστοποιητικό θανάτου ή γέννησης του θανόντος ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί ότι είσαι συγγενής.

[highlight]Λογαριασμοί Google (blogspot, google plus κλπ.)[/highlight]
Αν θέλεις να κλείσεις τον λογαριασμό του αγαπημένου σου προσώπου στη Google, μπορείς να υποβάλλεις το αίτημά σου ΕΔΩ. Να σημειωθεί πως θα χρειαστείς τη ταυτότητά σου ή το δίπλωμα οδήγησης, πιστοποιητικό θανάτου του ανθρώπου σου που “έφυγε” από τη ζωή ή άλλο έγγραφο που ενδεχομένως σου ζητήσει η Google. Τέλος, η Google εκτός από το να κλείσει κάποιον από τους λογαριασμούς του θανόντος, μπορεί να σου παρέχει και το περιεχόμενο των λογαριασμών του, εφόσον το ζητήσεις.

[highlight]Twitter[/highlight]
Σε περίπτωση θανάτου ενός χρήστη λογαριασμού Twitter, και προκειμένου να ζητήσεις να τον “κατεβάσουν”, μπορείς να προωθήσεις ένα αίτημα με όλες τις πληροφορίες όπως:

  • Το  username του θανόντος  (π.χ.@username ή twitter.com/username)
  • Ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού θανάτου
  • Φωτοτυπία ταυτότητας ή διπλώματος οδήγησης (δικά σου)
  • Μια υπεύθυνη δήλωση που θα αναγράφει:
    Το ονοματεπώνυμό σου
    Το email σου
    Τα στοιχεία που μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου
    Τη σχέση σου με τον θανών
    Το αίτημά σου (π.χ. παρακαλώ απενεργοποιήστε τον λογαριασμόTwitter του τάδε, λόγω θανάτου).
  • Μερικές λεπτομέρειες που αποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκει στον θανόντα, σε περίπτωση που το ονοματεπώνυμο που έχει δηλώσει ο θανών στον twitter λογαριασμό του, δεν ταιριάζει με το πιστοποιητικό θανάτου του.
  • Αναγγελία θανάτου στην εφημερίδα

Τα παραπάνω έγγραφα, θα τα στείλεις στη διεύθυνση:

Twitter, Inc.
c/o: Trust & Safety
1355 Market St., Suite 900
San Francisco, CA 94103

Σημείωση: Επειδή μιλάμε για έγγραφα στα Ελληνικά, θα πρέπει να μεταφραστούν στα Αγγλικά από τη μεταφραστική υπηρεσία με το ανάλογο αντίτιμο.

Τέλος, μέχρι να φτάσουν τα χαρτιά σου στα γραφεία του Twitter, μπορείς να ζητήσεις να αφαιρεθούν όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχει ποστάρει ο άνθρωπός σου στον λογαριασμό του, μέσω email στο privacy@twitter.com όπου και μπορείς να τους απευθύνεις οποιαδήποτε άλλη ερώτηση. Να θυμάσαι ότι παρά το αίτημά σου, το Twitter ανεξάρτητα από τη σχέση σου με τον άνθρωπό σου που “έφυγε” από τη ζωή,  δεν δίνει σε κανέναν, πρόσβαση στον λογαριασμό του.

Κυριακή Χαριτάκη


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ