Μικρό σπίτι: Εξοικονόμηση χώρου σε 50 τ.μ.

2

Το διαζύγιο ή η απώλεια του συντρόφου είναι γεγονότα που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, σηματοδοτούν αλλαγές, μία από τις οποίες είναι και η μετακόμιση σε μικρότερο σπίτι. Από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάστηκαν να πάνε σε μικρότερο διαμέρισμα όχι λόγω διαζυγίου ή χηρείας αλλά αποκλειστικά για το οικονομικό. Όποια και αν είναι η αιτία που αυτή τη στιγμή έχετε «στριμωχτεί», υπάρχουν πολλοί και έξυπνοι τρόποι να εξοικονομήσετε χώρο. Παρακάτω θα βρείτε πολλές φωτογραφίες και λύσεις ανά δωμάτιο σπιτιού, ώστε η καμαρούλα μια σταλιά να πάψει πια να είναι 2 επί 3!

Σαλόνι 3 σε 1
Σε ένα μικρότερο σπίτι, είθισται η κρεβατοκάμαρα να παραχωρείται στα παιδιά και ο γονιός να κοιμάται στο σαλόνι. Αν θέλετε να συνδυάσετε ύπνο, καθιστικό και εργασία, αυτή η λύση θα σας λύσει τα χέρια!
 photo saloni1_zpsf5e8497e.jpg
 photo salon2_zps1c6a1a79.jpg

Μπορείτε λοιπόν να αγοράσετε ένα καναπέ κρεβάτι, ότι δηλαδή προμηθεύονται σχεδόν όλοι όσοι κοιμούνται στο σαλόνι, κάτω από τον οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε 3-4 σκαμπώ τα οποία θα βγάζετε όποτε έρχεται κόσμος. Τοποθετήστε τη βιβλιοθήκη πλάτη με τη πλάτη του καναπέ και κατόπιν ζητήστε από κάποιο μαραγκό να σας κάνει ένα παταράκι με σκαλάκια, στο οποίο να χωράνε ένα μικρό γραφείο μια συρταριέρα και η καρέκλα σας.

 photo Stair-drawers_thumb_zps1a744fec.jpg

Τα σκαλάκια μπορούν παράλληλα να είναι και συρτάρια για αποθήκευση cd, dvd, βιβλίων ή άλλων μικροαντικειμένων.
Ιδανικό καναπέ-κρεβάτι για αυτή τη περίπτωση βρήκαμε εδώ  και πιο οικονομικό εδώ.

 photo vivliothiki_zpsa2efc14a.jpg

Επίσης, στη πλάτη του καναπέ, μπορείτε να βάλετε κρυφό αποθηκευτικό χώρο τοποθετώντας ραφιέρες όπως αυτή που βλέπετε εδώ.

Εκμεταλλευτείτε τους τοίχους για να τοποθετήσετε ράφια και να κρεμάσετε ψηλά διάφορα βιβλία ή διακοσμητικά, όπως επίσης και τη τηλεόραση (αν είναι μικρή) τοποθετώντας τη σε ένα ειδικό βραχίονα σαν αυτόν ώστε να εξοικονομήσετε χώρο από κάποιο έπιπλο τηλεόρασης.
 photo trapezisaloniou_zps6b84b1a3.jpg

Τέλος καλό είναι το τραπεζάκι του σαλονιού να έχει δεύτερο επίπεδο, ώστε να μπορείτε να αποθηκεύσετε περιοδικά, βιβλία ή μικροπράγματα.

Κουζίνα

Συνήθως οι κουζίνες στα διαμερίσματα των 50 τ.μ. είναι μακρόστενες και μικρές ενώ ο πάγκος που έχουν, με δυσκολία χωράει ένα φούρνο μικροκυμάτων. Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε από τα ντουλάπια.

 photo pivot-out-pantry_zpsca7c618e.jpg

Στα κάτω ντουλάπια μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον να σας φτιάξει ράφια που θα ενσωματώσετε στο εσωτερικό της πόρτας όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ώστε να τοποθετήσετε μπαχαρικά, βότανα, μέλι και οτιδήποτε φυλάσσεται εκτός ψυγείου.
 photo Knife-storage_zps6ff9ebd8.jpg
 photo tiny-kitchen_zps6500d283.jpg

Ό,τι μαχαιροπήρουνο ή μικροαντικείμενο έχετε μπορείτε να το κρεμάσετε ψηλά, είτε τοποθετώντας ραφάκια ή/και κάθετους αποθηκευτικούς χώρους με πολλά επίπεδα, είτε ειδική μαγνητική βάση για τα μαχαίρια.

 photo space-saving-kitchen1_zpse12852a5.jpg

 

Το ίδιο ισχύει και για καφετιέρες, φούρνους μικροκυμάτων, βραστήρες και άλλες μικροσκυσκευές. Μπορείτε όλα αυτά τα αντικείμενα να τα τοποθετήσετε σε κουτιά-ράφια στις διαστάσεις που θέλετε και να φτιάξετε ένα ενιαίο μικρό έπιπλο για να βάλετε τοστιέρα, καφετιέρα και βραστήρα σε ένα. Προσοχή μόνο, η «πλάτη» του επίπλου, να είναι ανοιχτή για να μπορείτε να συνδέσετε τις συσκευές με τη πρίζα.
Τέλος, αν στη κουζίνα δε χωράει ούτε ένα μικρό τραπέζι-και δεν θέλετε να σκύβετε πάνω από το τραπεζάκι του σαλονιού για να φάτε-μπορείτε να καρφώσετε στον τοίχο μία τάβλα οριζόντια και μια κάθετη ώστε να κάνουν ένα Γ. Με αυτό το τρόπο φτιάχνετε ένα αυτοσχέδιο πάσο που με δύο ωραία σκαμπώ, μεταμορφώνονται άνετα σε ένα χαριτωμένο και χρηστικό τραπέζι κουζίνας!

Παιδικό δωμάτιο

Η κρεβατοκάμαρα, που στη περίπτωσή σας θα χρησιμοποιηθεί ως παιδικό δωμάτιο, είναι συνήθως ο πιο μεγάλος χώρος του σπιτιού που όμως με δύο παιδιά, δεν αρκεί. Εκτός λοιπόν από τη κλασσική λύση της κουκέτας, βρήκαμε και πολλές άλλες λύσεις που μπορείτε να δείτε παρακάτω

 photo smart-idea-for-a-room-582x415_zps05aa4ccc.jpg

Στη περίπτωση του ενός παιδιού, το κρεβάτι μπορεί να ανοιγοκλείνει σαν ντουλάπι.

 photo smart-ideas-for-two_zpsef8f3e62.jpg

Στη περίπτωση που έχετε δύο παιδιά, εφαρμόζετε τη λύση της κουκέτας αξιοποιώντας το κενό ανάμεσα στα δύο κρεβάτια για να ενσωματώσετε μία παπουτσοθήκη ή ντουλάπα, ενώ κολλητά με τα κρεβάτια μπορεί να τοποθετηθεί, βιβλιοθήκη ντουλάπα και συρταριέρα.

 photo orange-and-white-room_zpsc03a6f93.jpg

Τέλος, αν εσείς ή τα παιδιά φοβάστε το ύψος στα κρεβάτια, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα  κρεβάτι με δεύτερο συρταρωτό κρεβάτι στο κάτω μέρος, ενώ καρφώνοντας στο τοίχο μία μακρόστενη τάβλα μπορείτε να έχετε ένα γραφείο για δύο παιδιά!

 photo space-saving-nightstand_zpsec8e21e5.jpg
Επίσης, αντί για τα κλασσικά κομοδίνα, μπορείτε να βάλετε επιτοίχια κομοδίνα  όπως αυτό που μπορείτε να βρείτε εδώ
 photo space-saving-toys_zpse421e948.jpg

Μην ξεχνάτε πως αν στο υπνοδωμάτιο των παιδιών χωράνε δύο κρεβάτια, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το χώρο κάτω από αυτά για να τοποθετήσετε κουτιά αποθήκευσης ή έξτρα συρτάρια για ρούχα ή παιχνίδια.
Εννοείται ότι ένα μέρος στη ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας, θα είναι για τα ρούχα και τα πράγματά σας.

Μπάνιο

Τα μπάνια στα μικρά διαμερίσματα έχουν είτε μικρή μπανιέρα είτε ντουζιέρα κάτι που μεν εξοικονομεί χώρο αλλά δεν αρκεί όταν πρέπει να χωρέσει το πλυντήριο. Σε περίπτωση που το πλυντήριο δεν χωράει στο μπάνιο, υπάρχουν δύο λύσεις:

 photo tiled-laundry-room-remodelista_zps89358dc4.jpg

Είτε το τοποθετείτε κάτω από το πάγκο της κουζίνας ή

 photo Tiny-Laundry-Room-Countertops_zps59fb52ec.jpg

το κλείνετε μέσα σε ένα από τα κάτω ντουλάπια της κουζίνας ή σε ένα ντουλάπι που θα τοποθετήσετε στο χώλ σαν διακοσμητικό έπιπλο.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως τα έντονα χρώματα στα αξεσουάρ και στα διακοσμητικά είδη (π.χ. μαξιλάρια καναπέ, καλύμματα, σεντόνια κλπ.) ή σε ένα μεμονωμένο έπιπλο (π.χ. καναπές ή πολυθρόνα), κάνουν το σπίτι να φαίνεται πιο γουστόζικο και «ζεστό» και δίνουν  την αίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος!

Καλορίζικο!

*Photos by apartmentgeeks.net and home-designing.com