fbpx

Παίρνεις διαζύγιο; Αυτό είναι το απόλυτο εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσης που θα σε βοηθήσουν

| 28 Ιουνίου 2017
ADVERTISEMENT

Όσοι από εμάς έχουμε περάσει από το επώδυνο στάδιο που λέγεται διαζύγιο, συχνά χρειαζόμαστε ένα εγχειρίδιο, που θα μας δώσει απαντήσεις και θα μας κατευθύνει σχετικά με το τί πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε ανά περίπτωση.

Αν λοιπόν είσαι στη φάση που παίρνεις διαζύγιο, πρέπει να ρυθμίσεις/λάβεις υπόψιν τα εξής:


ADVERTISEMENT

Πρακτικά ζητήματα

-Την επικοινωνία του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, ανάλογα με την ηλικία και το πρόγραμμα του παιδιού (εκτός αν επιλέξετε τη λύση της συνεπιμέλειας όπου και οι δύο γονείς θα βλέπετε το παιδί κατά το ήμισυ των ημερών, ωστόσο και πάλι θα πρέπει να ρυθμίσετε το πότε).
-Τον τρόπο επικοινωνίας σε διακοπές, γιορτές και αργίες.
-Ποιός θα παραμείνει στη συζυγική στέγη και μέχρι πότε.

Οικονομικά ζητήματα

-Ύψος διατροφής.
-Προθεσμία διατροφής (μέχρι πότε θα γίνεται η κατάθεση στη τράπεζα).
-Τί μερίδιο θα πληρώσει από τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ ο γονιός που αποχωρεί από τη συζυγική στέγη, για το διάστημα που έμενε στο σπίτι μέχρι τη στιγμή που έφυγε από αυτό.
-Ιατρικά και έκτακτα έξοδα (αν θα περιλαμβάνονται στη διατροφή και αν όχι ποιός και πώς θα τα πληρώνει).
-Κατανομή περιουσιακών στοιχείων και οικοσκευής.
-Φορολογία.


ADVERTISEMENT

Είναι αλήθεια ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε αυτά τα νομικά έγγραφα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να καταλάβεις άλλα ντ’  άλλων. Αλλά, ως επί το πλείστον, αν εσύ ή ο πρώην σου έχετε απορία σχετικά με το ποιος παίρνει τα παιδιά στις γιορτές, ή ποιά διεύθυνση γονέων θα χρησιμοποιείται για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο ή ποιός θα πληρώσει την κατασκήνωση, θα είναι όλα γραμμένα!

Βέβαια καλό είναι να μην επαναπαύεσαι γιατί ενώ μπορεί να είναι όλα γραμμένα και πάλι όμως μπορούν να δημιουργηθούν μπερδέματα, διαφωνίες και εντάσεις.

Τί έκανα εγώ, όταν προέκυπτε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις:

  • Συναντιόμουν με τον δικηγόρο μου, τον πρώην μου και τον δικό του δικηγόρο για να συζητήσουμε τα παράπονα και τις ανησυχίες μας, ώστε αυτά να αντιμετωπιστούν ειρηνικά.
  • Τόσο ο πρώην μου όσο και εγώ, έπρεπε να διαβάσουμε και να αποστηθίσουμε κάθε σελίδα και να υποδείξουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα και ότι είμαστε σύμφωνοι.
  • Πρίν γίνει οποιαδήποτε συνάντηση με τους δικηγόρους, έκανα τα πάντα γραπτώς στη δικηγόρο μου-δηλαδή ποιό θέμα μας απασχολεί-με κοινοποίηση τον δικηγόρο του και τον πρώην άντρα μου.

Φαίνεται ότι μετά το τέλος των υπογραφών, επέρχεται η ειρήνη, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι όλοι οι πρώην πρόθυμοι να ακολουθήσουν τους όρους που υπέγραψαν ή πολλοί βρίσκονται σε σύγχυση για το πώς να προχωρήσουν.

Όπως συμβαίνει με κάθε διαζύγιο ή κοινή γονική μέριμνα, η ωριμότητα, η συνεργασία, η ευελιξία και η επικοινωνία διευκολύνουν τη ζωή των γονιών αλλά κυρίως των παιδιών και θα είναι λειτουργικό και ήρεμο, μόνο αν και τα δύο μέρη δεσμευτούν στην τήρηση των κανόνων!

Μία αναγνώστρια μοιράστηκε μαζί μου την απογοήτευσή της,  σχετικά με την πρώην του συζύγου της. Ο σύζυγός της πληρώνει τη διατροφή του παιδιού και οι δύο γονείς υποχρεούνται να πληρώσουν εξ ημισείας το σύνολο των δαπανών, που συνδέονται με το παιδί (όπως εξωσχολικές δραστηριότητες, ιατρικά έξοδα κλπ.). Αλλά, η πρώην σύζυγος αρνείται να πληρώσει το δικό της μισό και λέει στα παιδιά, ότι ο μπαμπάς τους είναι αλήτης, για να τον εκβιάσει να πληρώσει το 100%.

Δεν υπάρχει λόγος να προκύπτουν τέτοιες ανοησίες, γιατί οι εντολές του δικαστηρίου καθορίζουν την ευθύνη και τα όρια! Ο δικαστής, σε συνεργασία με το πρώην ζευγάρι και τους δικηγόρους τους, καθορίζει τί είναι δίκαιο (ή τουλάχιστον τί είναι νόμιμο). Οπότε, αν όλα τα μέρη ακολουθούν τους κανόνες, το παιδί έχει αυτό που χρειάζεται και δεν υπάρχει ανάγκη για συγκρούσεις!

Τέλος, παρόλο που κανείς δεν θέλει να εμφανίζεται στο δικαστήριο, αν ένας πρώην δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας, μπορεί να οδηγηθεί στο δικαστήριο και να αντιμετωπίσει ποινή. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να ξυπνήσετε έναν μη συνεργάσιμο πρώην, ο οποίος μπορεί να νομίζει ότι δεν υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις του.

Κανείς από εμάς, και ειδικά τα παιδιά μας, δεν πρέπει να ζει σε μια συνεχή κατάσταση χάους. Είναι μία επιλογή που πρέπει να κάνεις, ώστε να έχεις μία υγιή και αρμονική σχέση, μαζί με τα παιδιά, ακολουθώντας απλώς τους κανόνες που εσύ, ως ενήλικας, συμφώνησες να τηρήσεις. Ή, απλά, γράφεις τους κανόνες στα παλιά σου τα παπούτσια και δημιουργείς μια κατάσταση συνεχών συγκρούσεων, που κάνει τους πάντες να υποφέρουν!

Το ερώτημα είναι: θέλεις να έχεις το δράμα μέσα στη ζωή σου, ή μήπως είναι καιρός να συμμορφωθείς για το καλό των παιδιών σου;

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ